Отидете към основна версия

11 151 85

Защо токът за българския бизнес е толкова скъп - пред ФАКТИ енергийният експерт Васко Начев посочи причините

  • васко начев-
  • скъп ток-
  • електроенергия-
  • васил велев-
  • бизнес-
  • бех-
  • енергетика

"Първо е ситуацията с по-високите температури в този период, което автоматично изисква и повече енергия", обясни Начев

Васко Начев, кадър: "Денят с В. Дремджиев"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От началото на месеца се наблюдаваше сериозно поскъпване на електроенергията за българския бизнес, като на 2 август то достигна рекордните 293 лв./мвВтч. Днес ситуацията започва да се нормализира, но преди днешния ден логично бизнесът не остана апатичен и дори реагира много остро - в лицето най-вече на Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Бяха поискани множество оставки в енергийния сектор на страната, като засега те не са факт. Това обаче е по-скоро второстепенно, защото преди всичко е важно да се изкажат причините да наблюдаваме това циклично напрежение.

Поради това от ФАКТИ потърсихме енергийния експерт Васко Начев, който на първо време сподели мнението си за причините да наблюдаваме ситуацията от последните 10-тина дни - скъп ток за бизнеса и последващо напрежение от това.

"Причините са няколко. Първо е ситуацията с по-високите температури в този период, което автоматично изисква и повече енергия. Винаги първите, които се възползват от такива ситуации, са спекулантите. Като това важи не само за ситуацията у нас. По целия свят има ли малко по-критична ситуация, спекулантите са първите, които се опитват да се възползват от нея. Освен всичко друго, има я тенденцията в Европа да се върви към по-скъпа енергия, защото се смята, че така ще бъде ценена повече, тъй като евтината енергия се пилеела много по-лесно, отколкото ако е скъпа. Обърнете внимание колко много шум се вдига и какво се прави в тази посока. Умишлено се прави така, че енергията в Европа да бъде значително по-скъпа - с претекста "зелен континент" и т.н.

Не на последно място, нашият бизнес, нашата икономика е 7 пъти по-енергоемка от икономиките на западните държави. Това са основните причини, за да изпаднем в тази ситуация, която обаче е циклична. Периодически бизнесът излиза и казва: "Ние сме възмутени и искаме някой да понесе отговорност за ситуацията", отговори ни Васко Начев.

"Мога да ви кажа, че следващата такава ситуация ще е в разгара на зимата. Не дай си Боже тя да е с една идея по-студена, смятайте, че тогава и при крайния потребител, тоест всички ние, и сред бизнеса отново ще настане суматоха и смут в посока електроенергия най-вече. А като добавим и цената на топлоенергията, картината ще бъде много в сиво", прогнозира енергийният експерт.

Какви дългосрочни мерки може да се вземат, за да я няма тази проблематична цикличност, попитахме от ФАКТИ, а Васко Начев отговори по следния начин: "За съжаление ние нямаме много полезни ходове, тъй като тенденцията, намеренията на Европа са да вървим в посоката, която очертах - по-скъпа енергия.

А иначе, едрият бизнес трябва да помисли за собствени варианти на електропроизводство. Само така може да избегне подобни ситуации в бъдеще. Разбира се, това никак не е лесно, трябват немалко инвестиции за това. Може би трябва да направят съвместни сдружения, близки по територия, да се обединят в нещо, което да помогне за съответния бизнес на две компании да речем, или пет, без значение каква ще е формата на обединение.

Модерната енергетика е за децентрализация, няма нужда да откриваме топлата вода. Трябва да е ясно, че тенденцията е за децентрализация, няма нужда да правим такива мастодонти, какъвто е "Марица изток" в момента. Няма шанс подобни супер мощности да бъдат адекватни на ситуацията".

А на въпроса защо се случи така, че токът за бизнеса ни е най-скъпият в ЕС, енергийният експерт отговори така: "Това беше моментна ситуация. Така беше, защото, както казах, у нас спекулантите по-добре се ориентираха. Виждате обаче, че още днес нещата вървят към нормализация. Ако погледнем към борсите в Европа ще видим, че у нас нищо не е по-различно и няма как да бъде по-различно, защото негово величество пазарът рано или късно казва своята тежка дума.

Не бих се съгласил с г-н Васил Велев, който каза, че причината за високата цена на електроенергията у нас е интеграцията на нашата ел. енергийна система с гръцката. Нищо подобно! Две стотинки беше разликата, когато стана присъединяването, а и в продължение на много време напред - от април допреди няколко дни. Ситуацията с високите температури и липсата на мощности на пазара доведе до тези пикове. Не е, защото ние сме вързани с гръцката ел. енергийна система и ще ви кажа защо. Има един щуцер, тоест ограничение посока Гърция-Албания-Италия. Ако там имаше възможност за пренос на големи количества електроенергия, тогава бих се съгласил с него (б.р. с Васил Велев). Но то не е така. Там имаме една бариера, която е леко вдигната, не изцяло".

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 38 гласа.

Свързани новини