Last news in Fakti

12 Август, 2021 13:02 11 128 85

Защо токът за българския бизнес е толкова скъп - пред ФАКТИ енергийният експерт Васко Начев посочи причините

  • васко начев-
  • скъп ток-
  • електроенергия-
  • васил велев-
  • бизнес-
  • бех-
  • енергетика

"Първо е ситуацията с по-високите температури в този период, което автоматично изисква и повече енергия", обясни Начев

Защо токът за българския бизнес е толкова скъп - пред ФАКТИ енергийният експерт Васко Начев посочи причините - 1
Васко Начев, кадър: "Денят с В. Дремджиев"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От началото на месеца се наблюдаваше сериозно поскъпване на електроенергията за българския бизнес, като на 2 август то достигна рекордните 293 лв./мвВтч. Днес ситуацията започва да се нормализира, но преди днешния ден логично бизнесът не остана апатичен и дори реагира много остро - в лицето най-вече на Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Бяха поискани множество оставки в енергийния сектор на страната, като засега те не са факт. Това обаче е по-скоро второстепенно, защото преди всичко е важно да се изкажат причините да наблюдаваме това циклично напрежение.

Поради това от ФАКТИ потърсихме енергийния експерт Васко Начев, който на първо време сподели мнението си за причините да наблюдаваме ситуацията от последните 10-тина дни - скъп ток за бизнеса и последващо напрежение от това.

"Причините са няколко. Първо е ситуацията с по-високите температури в този период, което автоматично изисква и повече енергия. Винаги първите, които се възползват от такива ситуации, са спекулантите. Като това важи не само за ситуацията у нас. По целия свят има ли малко по-критична ситуация, спекулантите са първите, които се опитват да се възползват от нея. Освен всичко друго, има я тенденцията в Европа да се върви към по-скъпа енергия, защото се смята, че така ще бъде ценена повече, тъй като евтината енергия се пилеела много по-лесно, отколкото ако е скъпа. Обърнете внимание колко много шум се вдига и какво се прави в тази посока. Умишлено се прави така, че енергията в Европа да бъде значително по-скъпа - с претекста "зелен континент" и т.н.

Не на последно място, нашият бизнес, нашата икономика е 7 пъти по-енергоемка от икономиките на западните държави. Това са основните причини, за да изпаднем в тази ситуация, която обаче е циклична. Периодически бизнесът излиза и казва: "Ние сме възмутени и искаме някой да понесе отговорност за ситуацията", отговори ни Васко Начев.

"Мога да ви кажа, че следващата такава ситуация ще е в разгара на зимата. Не дай си Боже тя да е с една идея по-студена, смятайте, че тогава и при крайния потребител, тоест всички ние, и сред бизнеса отново ще настане суматоха и смут в посока електроенергия най-вече. А като добавим и цената на топлоенергията, картината ще бъде много в сиво", прогнозира енергийният експерт.

Какви дългосрочни мерки може да се вземат, за да я няма тази проблематична цикличност, попитахме от ФАКТИ, а Васко Начев отговори по следния начин: "За съжаление ние нямаме много полезни ходове, тъй като тенденцията, намеренията на Европа са да вървим в посоката, която очертах - по-скъпа енергия.

А иначе, едрият бизнес трябва да помисли за собствени варианти на електропроизводство. Само така може да избегне подобни ситуации в бъдеще. Разбира се, това никак не е лесно, трябват немалко инвестиции за това. Може би трябва да направят съвместни сдружения, близки по територия, да се обединят в нещо, което да помогне за съответния бизнес на две компании да речем, или пет, без значение каква ще е формата на обединение.

Модерната енергетика е за децентрализация, няма нужда да откриваме топлата вода. Трябва да е ясно, че тенденцията е за децентрализация, няма нужда да правим такива мастодонти, какъвто е "Марица изток" в момента. Няма шанс подобни супер мощности да бъдат адекватни на ситуацията".

А на въпроса защо се случи така, че токът за бизнеса ни е най-скъпият в ЕС, енергийният експерт отговори така: "Това беше моментна ситуация. Така беше, защото, както казах, у нас спекулантите по-добре се ориентираха. Виждате обаче, че още днес нещата вървят към нормализация. Ако погледнем към борсите в Европа ще видим, че у нас нищо не е по-различно и няма как да бъде по-различно, защото негово величество пазарът рано или късно казва своята тежка дума.

Не бих се съгласил с г-н Васил Велев, който каза, че причината за високата цена на електроенергията у нас е интеграцията на нашата ел. енергийна система с гръцката. Нищо подобно! Две стотинки беше разликата, когато стана присъединяването, а и в продължение на много време напред - от април допреди няколко дни. Ситуацията с високите температури и липсата на мощности на пазара доведе до тези пикове. Не е, защото ние сме вързани с гръцката ел. енергийна система и ще ви кажа защо. Има един щуцер, тоест ограничение посока Гърция-Албания-Италия. Ако там имаше възможност за пренос на големи количества електроенергия, тогава бих се съгласил с него (б.р. с Васил Велев). Но то не е така. Там имаме една бариера, която е леко вдигната, не изцяло".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защото

    77 15 Отговор
    Жипко бибиткоф на затвор на затвор

    Коментиран от #64

  • 2 Честни казано

    85 3 Отговор
    Аман от енергийни експерти.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Глупости!

    117 5 Отговор
    Пълни глупости! Ясно като бял ден,че токът е увеличен изкуствено.Срамота да изнасяме евтин ток,а българите да плащат по скъп ток от изнесения.Нали тока си е наш.Ние го произвеждаме.Дефакто трябва да плащаме евтин ток.

    Коментиран от #17

  • 5 Гост

    71 4 Отговор
    Защото така е наредил Доган. Трябва да бъде компенсиран за Росенец.

    Коментиран от #56

  • 6 Сократ

    57 16 Отговор
    Защото са ни ниски заплатите. Вдигнете масово заплатите на хората и токът ще поевтинее.

    Коментиран от #22, #79

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    50 4 Отговор
    кевр мафия
  • 8 Нали искате служебо правителство?

    18 73 Отговор
    Ето ви служебно правителство!

    Коментиран от #80

  • 9 Обективен

    109 11 Отговор
    Аз ще Ви кажа. Най-евтиния ток в цяла Европа се произвежда от АЕЦ КОЗЛОДУЙ, но се изнася и продава навън. Благодарение на партия ГЕРБ и сключените и продължени договори от тях. А скъпия ток от ТеЦовете и американските централи е за вътрешния пазар. Ето това е цялата истина.

    Коментиран от #38, #47

  • 10 Гост

    30 2 Отговор
    Защото така е наредил Доган. Трябва да бъде компенсиран за Росенец.
  • 11 Ахахха

    56 6 Отговор
    Абе дебил, за думата "спекула" чул ли си? Всичко в България е спекула! Всичко! Седнала мутрокалинката и тя с единствената си мозъчнанклетка акъли да дава! Аман от "експерти"! Долни гербецидни крадци!

    Коментиран от #32

  • 12 Ахахах

    62 0 Отговор
    Лично казвах преди време, че в България е невъзможно да има либерални цени на борсата! Както има валутен борс и сме вързани за еврото, така да има борд за цената на енергията! Просто е! Тук не може да има свободвн пазар! Тук всичко е спекула и кражба!
  • 13 3.14К

    52 6 Отговор
    Васко Начев, Касчиев, Хиновски, счетоводителката Теменужка, Д. Добрев и толупа са виновни за високите цени и съсипаната енергетика!

    Коментиран от #31, #35

  • 14 Jacques Yves Moineau

    66 1 Отговор
    Тоя дори не го дочетох. Ще ти изкара от 9 кладенеца вода само да те убеди че е нормално цената на тока да е висока. А истината е друга- цените на борсата в БГ се манипулират. И всички знаят от кого.
  • 15 Говори се, че

    39 4 Отговор
    Американска фирма в Южна България добива “осмий”, под прикритие, че добива злато. На консогнация. Проверете колко струва едн трой унция..
  • 16 Е и какво

    39 0 Отговор
    Оставка на тоя,оставка на оня и какво.Преди две год.уволниха шефа на НЕК Петър Илиев заради същите тези далавери със скъпия ток и какво?Още по-скъп ток и още по-големи далавери.Някои стоят пред лаптопа си и стават милионери.И точно те са виновни за тока.Но са наши хора и плащат здраво за да са в играта.
  • 17 Пазар

    25 7 Отговор

    До коментар #4 от "Глупости!":

    Нали сакахте падАрна икономика бе !? Който плаща най много той получава. А и нали сме сите у европската уния?! Равнопоставеност ,това сака европската уния!!! Има сал фирми и интереси!!! Българскиот бизИмен явно е тъБ као галош!! Сака мутръо да му плати аванс, ората да му бачкат по 12 часа за минимална плата, а ся и тока да му е без пари!!! А он сал за лимузини и държанки да арчи!!!!
  • 18 Иван

    39 0 Отговор
    Освен че имаме много министри също мисля че сме на първо място и на експерти в света излиза сулю и почва локуми а уволнени няма няма да има
  • 19 pbdan

    28 1 Отговор
    Всяка стока си има себестойност. Цени на суровини, режийни, заплати, данъци. Това да се вдигат и падат цените 2-3 пъти в рамките на дни и часове си е направо далавера. Чух нещо за ПАВЕЦ "Чаира", че я спирали защото черпи ток от евтиния и продава когато е скъп. Едно толкова полезно и скъпо съоръжение го спираме да вървят мушенгиите.
  • 20 Иванов

    6 30 Отговор
    Васко го познавам лично и е голям професионалист. Иначе - абсолютно вярно е , че производството у нас е по стари технологии и от там е много неефективно и еннергоемко. В Америка започват да спират продажбата на супер мощни домашни компютри - такива с консумация по 1000 -1500 вата (главно заради видеокартите). Европа отдавна забрани прахосмукачките с висока консумация. Въобще , в световната и българска енергетика , течат доста сложни процеси и те не са от компетенцията на коментиращите тук.

    Коментиран от #84

  • 21 Гнида

    39 0 Отговор
    Енергиен експерт да признае , че на енергийната борса има спекула ?! Ужас ! И защо ни е тогава либерализация в сектора ?

    Коментиран от #24

  • 22 5ко

    19 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сократ":

    Въпреки това плащаме най - скъпия ток в ЕС.

    Коментиран от #36

  • 23 БПФ

    48 8 Отговор
    Кога ще кажете ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА?
    Унищожаването на 1-4 блок на АЕЦ Козлодуй по заповед от Брюксел и спирането на строежа на АЕЦ Белене - по заповед от САЩ !!! А не тоя п.д.раст да разправя как индустрията била енергоемка и потреблението било голямо !!! 1990-та бяхме 9 милиона народ и държава с мощна икономика !!!

    Коментиран от #26

  • 24 Иванов

    29 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гнида":

    Колега, спекулата е в рамките на закона. През последнните 30 години, законите у нас се правят съвсем умишлено , с големи вратички , така ,че да може "наши" хора да се възползват и да вършат безобразия , но законни безобразия. За това и няма нито един осъден - защото всичко е законно.

    Коментиран от #33

  • 25 Казуар

    10 1 Отговор
    Този е милионер от атомното лоби.
  • 26 Иванов

    16 30 Отговор

    До коментар #23 от "БПФ":

    Ква мощна икономика 90 година? Тогава бяхме фалирали ,колега. Аз разбирам носталгията ви по онова време , когато се получаваше сигурна заплата , крадеше се масово от работното място и нямаше никакви последствия. Но поникави икономически закони ,това не можеше да продължава безкрайно. Даже такава огромна държава и толкова богата на всякакви природни богатстава - СССР - успя да фалира и се разпадна дори. Стига сте въздишали по тоя комунизъм , няма да се върне. Хващаите се в ръце и работете. По друг начин не става.

    Коментиран от #34

  • 27 Васил

    23 2 Отговор
    Скъп е тока заради спекулативната борса кога ще е закриете най накрая преди когато я нямаше нещата си бяха в нормалните граници. Тази борса е изобретение на Герб от самото начало е компрометирана и върши никаква работа.
  • 28 дааа

    6 20 Отговор
    Картелите на горива и ток си плащат такса спокойствие на Радев. Затова никой не ги закача и си продават на каквито искат цени.
  • 29 Дед

    19 2 Отговор
    То щото се позволява на такива експерти да казват колко е лошо всичко в БГ,то и за това сме на това дередже.А това със 7 пъти по енергоемки го дъвчат много удобно вече 30 години.Ама им е много по угодно да си папкат милионите и да си консумират комфорта отколкото да свършат нещо полезна за бизнеса и хората.
  • 30 хаха

    7 20 Отговор
    Миналото служебно правителство на Радев правеше далавера с грипените и високо проходимите машини за границата. Сега схемата е друга за много повече пари.
  • 31 хаха

    8 12 Отговор

    До коментар #13 от "3.14К":

    Когато изброените от теб хора бяха на власт цените бяха доста по-ниски. Нали ги изчегъртаха и сега на тяхно място са други по-големи "експерти"

    Коментиран от #46

  • 32 Ами

    15 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ахахха":

    той посочва спекулациите на борсата като една от причините за покачване на цената. питайте Ковачки как се прави това.
  • 33 Наши

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "Иванов":

    хора като Ковачки.
  • 34 ААААААААААААа

    23 1 Отговор

    До коментар #26 от "Иванов":

    Токът от 1-4 Блок на АЕЦ Козлодуй до скоро струваше 1 стотинка (в момента на АЕЦ е 5 стотинки), от АЕЦ БЕЛЕНЕ щеше да струва 15 стотинки. А от Американските централи в момента е 25 стотинки. ......

    Коментиран от #39

  • 35 Джема Грозданова

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "3.14К":

    Забравил си още Казанджиев и Илиян Василев
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Електра

    5 6 Отговор
    Как така, че нали далавераджиите и крадци на ток, като Кадиев, се върнаха на власт...

    Коментиран от #40

  • 38 Демек

    16 1 Отговор

    До коментар #9 от "Обективен":

    Българския народ е яко прекаран.Ами така е.Когато милите ни управници служат на външни интереси а не мислят за благото на народа.Айде сега народе плащай по американски
  • 39 Казуар

    5 14 Отговор

    До коментар #34 от "ААААААААААААа":

    След като по време на управлението на Кобурга се реши да се строи АЕЦ Белене, наши специалисти съветски възпитаници казаха, че от 2010 година в България ще има остър недостиг на ток. Такова нещо далеч не се случи. Този е от същите специалисти.
  • 40 дядо Шишарко

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Електра":

    Ко не откъдя на къдя, ша я продава бря. Знам, че новия шев не е фен на тая марка, той си пада по Ламборгини и ша си вземе такава бря. Но по важното е, на кой ша я ХАРИЖИ тая бря.
  • 41 Българския бизнес е енергоемък

    7 0 Отговор
    Не става само с месокомбинати трябва и акъл и даване на високи заплати на тези хора с идеи а не вътрешен икономически шпионаж
  • 42 Шефа е шеф когато е тъп

    7 0 Отговор
    Жената е жена когато е по гръб
  • 43 Енергетик

    17 1 Отговор
    Свръх-потреблението на ел-енергия през горещите дни се дължи на свръх-големия брой на климатици с мощност минимунм 1000 Вт и стойност от по ок. 800-1000 лв. по канцелариите на свръх-многобройната партийно-назначена държавана и общинска бюрикрация! Да се вземе решение за спиране и демонтиране на климатиците, особено в масивните и санираните държавни и общински сгради, и замяната им с вентилатри за по 30-40 лв. с консумация 10-50 Вт!
  • 44 Перо

    20 2 Отговор
    Какъв е този “експерт” с експертиза на селска клюкарка. Енергетиката не е женски пазар за да говори като за спекуланти на семки. Високата цена се спекулира от измислените собственици-държавни милионери,които имат договори за “зелена” енергия с държавата. За това спряха АЕЦ Белене,която щеше да наклони пазарните цени силно надолу и нямаше да има такива кражби! Също и държавното престъпление на Драгалевския циганин с двете Марици!

    Коментиран от #81

  • 45 Решетников

    6 7 Отговор
    В това си състояние на напълно разбити здравеопазване, енергетика, образование, индустрия, въоръжение, социална и политическа криза, ........ България е ИДЕАЛНОТО РУСКО ТРОЯНСКО МАГАРЕ в ЕС и НАТО!
  • 46 3.14К

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "хаха":

    Не виждам смисъл да споря с теб. PS. Имаш две пропуснати запетаи.
  • 47 Аха

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Обективен":

    Значи хем лапат парички от изнесения ток и още повече от гърба на българския народ.После защо цените по магазините били високи.Ами как няма да са високи.Висока промишлена цена на тока.- скъпа промишленост.Хляба догодина може да стане и 3 лева.Пазарните цени се определят с цената на тока.Скъп ток -скъп хляб равно на беднотия.Проста аритметика
  • 48 Петров

    4 2 Отговор
    Април беше 314 лв / МВтч, но тогава никой не подскачаше.
  • 49 ВикиЛексъсОсло

    11 1 Отговор
    Лъжец! Какво общо има временно повиешената консумация предвид че само преди месеци и преди ковид през 2019 г. например например началото на май месец и средата на септември когато е нито топло нито студено +20 градуса и има пък много ниско потребление защо тогава не пада цената на ел.енергията??? И бизнеса не харчи за охлаждане на служителите си лятото - само за банките и ресторантите е на първо място климатика! В складовете и цеховете за производство няма климатици...тока е само за производствените машини и те дърпат много ток! Та защо се намесва топлото време при промишления ток за бизнеса - производствените фирми? Те харчат ток само за машините!
  • 50 Любопитен

    9 1 Отговор
    Този смешник Васко Начев дали му е известно, че спекулантите виреят само в среда на дефицит?
    Никой няма и да си помисли да спекулира ако всички нужди са покрити.
  • 51 Наркос

    4 0 Отговор
    Ами продадохте НЕК то не трябва да си експерт да се сетиш, както и след втората продажба ще се избиват още едни пари и цената ще скочи отноно идните 3 години...тая зима ще е зор
  • 52 България е троянски катър

    4 1 Отговор
    Който не може да има поколение
  • 53 Мдаа

    4 1 Отговор
    Човека си го каза “децентрализация”, което означава че това ще стане валидно и за частните потребители.
  • 54 Някои обули костюми

    4 2 Отговор
    И облекли черни обувки и се мислят за сЕксперти
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 КРАДЦИ

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    васил ВЕЛЕВ И ВАСИЛ НАЧЕВ , НИКОГА НЯМА ДА КАЖАТ И ДУМА ЗА НАШИТЕ ЗАПЛАТИ ЗАЩОТО СА ЗАБОГАТЯЛИ ОТ ЩИПАНЕ НА СЪЩИТЕ ........ ТЕ СА ДАЛЕЧ НАПРЕД С КРАДЕНЕТО ОТ НАС РАЯТА ! ТЕ ДВАМАТА КРАДЯХА ОЩЕ ПО ЖИВКОВО ВРЕМЕ ТА СЕГА ЛИ ! И ДВАМАТА ЗАЩИТАВАТ ТЯХНАТА СИ КЛАСА ОТ ЕКСПЛОАТАТОРИ !
  • 57 Ние Бяхме ВТОРИ в Европа по Енергийна

    7 1 Отговор
    МОЩНОСТ ! А Бойко и Митов пратиха и Газта и Атомната от РУСИЯ директно на СУЛТАНА ! А сега : " Защо цената на тока е до ТАВАНА ?" Защото сме ОВЦЕ - Гледаме но невиждаме , Слушаме но нечуваме , Обясняват ни но НЕИСКАМЕ И ДА ЗНАЕМЕ ! Слави думкаше джумбарето всяка вечер : " Тъпан бие - Гайда ручи " и наш Ганьо си помисли , Че по Мед и Масло живота ще върви ! А се оказа БОЛКА в задната полусфера ! И широко .азтваряне на КОМБЪЛКИТЕ ! Но е късно - гащите отдавна са паднали и ние сме наведени.
  • 58 Да ! Същият Даниел Митов , дето

    2 1 Отговор
    Бойко вчера го предлага за ПРЕМИЕР ! Теб това ЖЕГНАЛИТЕ ? Не ! Е тогаз ще Лъскаш ПРАЗ ! !
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Затова,

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Защото":

    защото имаме американски Марици и нямаме АЕЦ Белене,а АЕЦ Козлодуй беше осакатена от политиците ни.
  • 65 Много се краде

    3 0 Отговор
    от търговците на ток, от държавата и от ЕРП-та. Всеки краде. Това е причината.
  • 66 Изнася ме евтин ток?? Разликата в цената

    4 1 Отговор
    Отива в Овшорките на Енергийната Мафия и Борисов! Който е работил на някакво Ниво в Енергетиката е наясно за какво става дума!! Не за Комисиони а за разлики в цената на Ел Енергията, колко по Евтино продаваш на вън, Ел Енергия, толкова по голями разлики се правят!! Стара Отработена схема, по която са Откраднати Милиарди от Държава и Народ!! Енергийната Мафия не случайно начело на БЕХ е Н Николов депотат От ГЕРБ, Милко Ковачев, Миро Севлиевски и десетк си Енергийни Хищници, Експерти Професори, Номенклатурата в Енергетиката от последните 30 год най вече Николов и Гербаджии те около него!! От Там Текат, Голямите Пари към Овшорките и Чужди Банки, Милиарди!!
  • 67 Отивам

    3 2 Отговор
    да гласувам вече само срещу заплащане. Не ми пука кой крадец ще управлява, може и някой от гетото да е. Всички са корумпирани боклуци.
  • 68 Онзи

    3 0 Отговор
    Скъп е щото някой прибира големи печалби.
  • 69 7777777

    3 0 Отговор
    НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ДАЛАВЕРИ СА В ЕНЕРГЕТИКАТА, ЗАТОВА ТОКА Е ПО СКЪП ОТКОЛКОТО В ЕВРОПА!
  • 70 На всички ни

    5 1 Отговор
    е ясно, че държавата е частна собственост и трябва да плащаме наем, за да живееме в нея. Предлагам, да бъдат отменени всички национални празници поради липса на държавност и индентичност. Да ги празнуват само собствениците на БГ. Радвайте се корумпирани боклуци и пълнете дълбоки гуши!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Истината

    2 0 Отговор
    Светът, попадна в ръцете на мафията, не само България!?!
  • 73 ааа

    2 0 Отговор
    През 2010 година имаше една сделка за АЕЦ Белене с 4 миларда безвъзмезден заем. Но тя не бе приета от тогава упраляващия в България. Другото са празни приказки.

    Коментиран от #75

  • 74 Колю ЗМЕЯТ, син на ламята Спаска

    0 0 Отговор
    Преди много години случайно чух следното-Евтиният ток от Козлодуй се изнася и ние купуваме скъп. Ще излезе вярно. Питах как е възможно. Отговор-политики.
  • 75 Северозапад

    3 0 Отговор

    До коментар #73 от "ааа":

    Нещата са малко по-различни. През 2010 руснаците ни предложиха вариант, в който те строят Белене да своя сметка, експлоатират си централата 25 години (без гарантирано изкупуване на тока), и след това ни я оставят да си я ползваме още 50 години. Но, когато Тулупа разбра, че няма да има достъп до финансите, както и чемберите от Хилари Клинтън, и спря проекта. Колко е загубата - смятайте сами - при условие, че един блок в АЕЦ Козлодуй праска продукция за милион и нещо дневно, и то при цена 45 лева за мегаватчас!

    Коментиран от #85

  • 76 болни соросоиди

    4 0 Отговор
    Искам поне един вменяем соросоид да ми обясни как Русия ни ограбва през енергетиката? Как така Нефтохим да не плащал данъци, а многократно е бил датъкплатец на годината? Защо американските ТЕЦ-ове Марица 1 и 3, на които плащаме тройна цена за мегават в сравнение с Козлодуй или Марица 2 и са източири десетки мириарди от 1999г до сега, защо те да са руска собственост с регистрация в САЩ ( то даже не е и САЩ, в момента собствениците са канадски дружества, ама от къде да знаят простите соросоиди), а Лукойл не може да е американска собственост с регистрирано в Русия АД? Как Русия печели от увеличението на тока и парното, което КЕВР разрешава? Как Русия ни източва през ЕРП-та собственост на ЕВН или ЧЕЗ? Как Русия ни източва чрез Топлофикации, като пловдивската, която е собственост на ЕВН? Как така нащият АЕЦ Козлодуй е амортизиран до гроб, а други централи със същите реактори на същите години все още работят? Как Русия ни източва през затворените от Меглена Кунева реактори? Иван Костов, който продаде Нефтохим на Лукойл и Марица 1 и 3 след ремонт на американски фирми с договор за държавна помощ, също ли е руски агент? Борисов, многократно подкрепян от ЕС и САЩ, подписал най-скъпата цена за газ, също ли е руски агент? Местните феодали с ТЕЦове и ВЕЦове, създадени от Костов, царя, съргей и тиквата, от какъв зор ще плащат процент от краденото на Русия? Какъв е интереса на Русия у нас да има корупция, слаба промишленст и бедно население, които потребяват все по-малко
  • 77 Страничен наблюдател

    5 0 Отговор
    Случи се това, за което червените от БСП предупреждаваха миналата година, когато герб освободиха цените на тока за бизнеса, и намърдаха посредниците. Които посредници пък по същия закон не подлежат на никакъв контрол и само папката (и отчисляват данък "благодарност"). Така че благодарностите и пожеланията към близки роднини ги отправяйте към Дон Чекмеджан.
  • 78 болни соросоиди

    5 0 Отговор
    Искам и обяснение от поне един вменяем соросоид, как така проектът АЕЦ Белене, осигуряваш най-евтиния и щадящ природата ток, да е нерентабилен за България, а ВЕИ ток на цена 400лв за мегават да е рентабилно?! За сравнение, преди години тока от козлодуй беше около 45 лв за мегават, в момента не знам, но в цял свят строят нови ядрени мощности именно защото атомната енергия е най-евтина.
  • 79 ПазарЖик

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сократ":

    Д е б и л.
  • 80 boy.de

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Нали искате служебо правителство?":

    Как е - стържат ли те?
  • 81 Казуар

    1 2 Отговор

    До коментар #44 от "Перо":

    Другарю, АЕЦ Белене като се построи с частни пари, те трябва да се върнат за 15- 20 години с някаква печалба. И недей да заблуждаваш за евтин ток.
  • 82 незабравко

    2 0 Отговор
    Този експерт да си скъса дипломата. Истината е другаде. Токът поскъпва от миналата година. Как от 96 лв/Мвт, миналата година по това време сега е към 300 лв/Мвт
  • 83 Гост

    0 0 Отговор
    Токът за бизнеса е скъп, защото всички обещаваха да е евтин, когато убеждаваха хората да минат на свободния пазар. А хората още не се усещат, че никой не работи за тяхното благо и се лъжат като деца.
  • 84 Пламен

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Иванов":

    Васко не го познаваш. Васко говори празни приказки. Васко да обясни, защо взима заплата изобщо, щом говори общи приказки, които аз, след 25 минути в мрежата, мога да подредя много по-добре от Васко? Стига измислени Васковци. Ясно?
  • 85 Безпристрастен

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "Северозапад":

    Експерта да не разтяга ластици,а простичко да каже; Пазарна икономика,но без Конкуренция.Това е жестоката действителност с нашата енергетика.Не става ,цялата произведена ел.енергия да преминава през поне четири посредници,да се източва от Енергодружества от чужди държави, да има микс от перки,волтаци,плюс два възлови Теца - Мариците подарени със смазващи договори на сащисаните.И да очакваш ниска цена.Едно е да ожънеш пшеницата със държавен комбайн,да е закараш до държавна мелница,а брашното да закараш в държавен хлебозавод- крайна цена на Килограм ( не 830 гр) хляб- 26 ст.Друго е да премине от полето до купувача ,през десетина ръце- крайна цена 1,60 лв за 830 гр.Същото е и при тока,и във всички отрасли.Козлодуй бълваше ток на макс.Тецове и Вецове- също.Но собственик е държавата.Цена-2 ст/ квтч.Бай Тошо сключи договор с комшията.Изнасяхме много ток.Затова и имаше режим на тока.Но бяха решили: Площадката на Белене е готова.Блокове- поръчани.Ще се измъчи народа,но ще съберем от износа 4 млрд.$ И с тези наши пари ,без един долар заем,ще построим Белене.И тогава ставахме енергиен хъб на Балканите. Река от валута,през износ на ток.А за вътрешно потребление и производство пак в изобилие и на нищожна цена.Защото пак повтарям: Собственост е само на държавата.Няма търтей по веригата,който неизбежно водят до 5-6 кратно увеличение,до потребителя.Независимо бизнес, или домакинство.Китайците сигурно са по глупави от нас,а? Там частни ръце в този сектор няма! Банки чужди