Last news in Fakti

11 Август, 2021 07:29 4 223 57

Васил Велев: Енергетиката ни е затънала до гуша в кал

  • васил велев-
  • аикб-
  • електричество-
  • ток

Нетърпима е ситуацията и ако в кратки срокове не получим оставки - ще има протести, предупреди по повод скъпия индустриален ток председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България

Васил Велев: Енергетиката ни е затънала до гуша в кал - 1
Кадър: Bulgaria ON AIR

Вчера най-големите работодателски организации поискаха оставката на ръководството на Министерството на енергетиката, на Българския енергиен холдинг и на ТЕЦ "Марица изток 2".

"Нетърпима е ситуацията и ако в кратки срокове не получим оставки - ще има протести. Ситуацията е напълно ненормална. Не става дума за обикновена глупост и некадърност, а за зловредно управление. Не разчитаме на КЗК и Прокуратурата. Там сме се оплаквали през годините. Трябва ДАНС и МВР да се намесят", категоричен беше председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR. Той е убеден, че цената на тока се манипулира.

"Всичко сякаш се прави умишлено, за да се вдига цената и да се облагодетелстват определени лица. Тук службите трябва да се намесят, защото касае националната сигурност. Това е саботаж, не е случайно. ДАНС и МВР трябва да се намесят", категоричен е Велев.

От началото на август токът в България е най-скъп в ЕС. Изчисленията показват, че е със 73% по-скъп от Германия. Председателят на АИКБ посочи като основен проблем липсата на регулация от страна на държавата.

"Българският енергиен холдинг е монополист на борсата, но цента не се регулира за свободния пазар, за разлика от ВиК дружествата. Нямаме достатъчно добра свързаност, така че този монопол да не може да влияе на цената", заяви Велев пред Bulgaria ON AIR.

Сред исканите оставки е и тази на министъра на енергетиката Андрей Живков.

"Ръководството на БЕХ не е сменено, нито на ТЕЦ 2. Андрей Живков очевидно не се справя. Имаше плах опит да смени ръководството на БЕХ, но не успя. Нашата държавна енергетика е затънала до гуша в кал", мотивира се Васил Велев.

Той беше категоричен, че ако няма организирани протести, хората сами ще излязат пред БЕХ с работните си облекла и инструменти, защото ситуацията излиза извън контрол.

"Редица предприятия спряха работа, като няма метали, няма и машиностроене. Хората не работят. Те не биха могли да работят, без да трупат огромни загуби. Тези, които могат да прехвърлят високата цена на тока върху крайния продукт, ще повишат цените и ще генерират инфлация", прогнозира Велев.

Според него спешно трябва да бъде завършен Планът за възстановяване и развитие, за да получи България възможно най-скоро средствата от ЕС.

"Трябва някой да поеме политическата отговорност, без това няма гаранции, че няма да ни го върнат от ЕК", призова председателят на АИКБ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДЕВ, КВО СТАВА

    9 41 Отговор
    ПРАВИТЕЛСТВОТО СПИ....А ТИ

    Коментиран от #4, #31, #34

  • 2 Рошко

    26 4 Отговор
    Овчаров знае най добре, требва да реже мноооого дълбоко тумора там
  • 3 Започнете

    4 23 Отговор
    от Дон Дуков 2
  • 4 Последния Софиянец

    57 7 Отговор

    До коментар #1 от "РАДЕВ, КВО СТАВА":

    Калинките на Тиквата в енергетиката нанесоха щети за векове напред.
  • 5 Тъпите НоменклаТурци

    1 3 Отговор
    Могат да търгуват с целия свят ама само с месокомбинатите ставатрябва и Акъл
  • 6 И тя

    25 2 Отговор
    ката Теменугата !
  • 7 РАДЕВ, ТОВА ЛИ ТИ Е ПРОМЯНАТА

    8 24 Отговор
    ВИСОКИ ЦЕНИ НА ТОКА, ВИСОКИ ЦЕНИ НА ВСИЧКО......
  • 8 РНЕРГИЙНОТО МИНИСТЪРЧЕ

    4 17 Отговор
    ДА Я ПОДАВА ОСТАВКАТА........ДЪНИ СЕ ОТ ВСЯКЪДЕ
  • 9 Споко

    10 10 Отговор
    Децата на Стефчо може да оправят работата, все пак са експерти.
    От друга страна, за какво пък ви е ток?
    На съчки е по-романтично.
  • 10 гадно

    33 0 Отговор
    Поредния скелет от гардероба заложен от тиквите излезе. Интересно ако шайката беше на власт така наречените работодатели щяха ли да са толкова отворени.
  • 11 БКП

    29 1 Отговор
    Ако другаря Живков беше останал на власт още само една година,АЕЦ-Белене щеше да просъществува и населението нямаше да плаща "американски" ток от български ТЕЦ.
  • 12 пипи

    29 0 Отговор
    Вашата работодателска мафия краде работниците, като им заплащате труда мизерно. Енергийната мафия краде вас. То винаги има някакъв баланс.
  • 13 Що ривете бе

    31 0 Отговор
    Велев, нали всички вие квичехте, цвилехте и църкахте против АЕЦ Белене. Има записи за това кои бяхте. И пари дадохте на западни фирми и те доказаха за необходимостта на нови мощности. До сега централата щеше да е готова. Това се казва иди о ти зъм. Закупени блокове а не се строи.

    Коментиран от #39

  • 14 Уффф

    13 2 Отговор
    Тоя "специалист" по всичко пак ли изпълзя от преизподнята...?! Вечно всички други са му криви и с тая оцетена физиономия се има за големия фактор дето движи света...
  • 15 Енергийното министър че се опитва да

    21 1 Отговор
    Изгони Мафиоти те на ГЕРБ от Енергетиката!!! Там са се Окопали стари номенклатурни кадри!! Бивши министри Най силната Мафия в Държавата е Енергийната!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Велев защо използвате труд ангария

    15 0 Отговор
    И хората трябва да плащат зъбен данък и кръвен данък като НЗОК плаща два зъба а българките не раждат за да работят ангария на чорбаджиите които им плащат любовните квартири в градовете където ги обиждат и Хари си поускат
  • 18 Йеронимус БОШ

    21 0 Отговор
    Защо не СКАЧАХТЕ на Тиквата и ШАЙКАТА му ? Тези цени на тока са от неговото време. Защо му мълчахте ? С какво толкова може да ви е плашли един ПРОСТАК ?
  • 19 Тотото

    16 0 Отговор
    Брей много активни работодателите, чак стачки.... Добро утро, къде спахте досега? Едва ли оставка на министър на два месеца ще е магически ход! Стига сте дърпали дявола за опашката. Формулирайте си аргументирано исканията и заминавайте на преговори. Няма как всички да крадат и да има за всички - соц си отиде
  • 20 Копипасте

    12 0 Отговор
    ИМПEРИAЛИCТ
    91 15:40 09.08.21
    "Пoнятиeтo "Eнeргиeн ceктoр" e въвeдeнo oт 39 НC (2001-2005г.), вмecтo "Eнeргийнa cиcтeмa", c цeл рaзкъcвaнe нa eнeргийнaтa ни cиcтeмa нa oтдeлни тeцoвe и мрeжи и тяхнaтa привaтизaциятa пoд фoрмaтa нa EРПтa, ТEЦoвe-търгoвcки дружecтвa и eдин куп нeeфeктивни чacтни ВEИ инcтaлaции.
    Упрaвлявaщитe лeгитимирaхa пoнятиeтo "EНEРГИEН CEКТOР". вмecтo "EНEРГИЙНA CИCТEМA" . Нa пръв пoглeд нeзнaчитeлнa тeрминoлoгичнa прoмянa, пръкнaлa ce oт крaдливитe пoлитици в Нaрoднoтo Cъбрaниe, нo cъздaвaщa уcлoвиe зa рaзпaрчaльocвaнe нa Бългaрcкaтa eнeргeтикa. Ceктoрът мoжe cпoкoйнo дa ce рaзрязвa и дa ce рaздaвa, дoкaтo cиcтeмaтa e eдиннo цялo. Рaзкъcвaнeтo нa eнeргийнaтa cиcтeмa нa Бългaрия дoвeдe дo нeблaгoпoлучиятa и зacтoя в eнeргeтикaтa ни."
    Последва продажбата за "мерси" на ТЕЦ"Марица-Изток"3 след капитален ремонт, на ТЕЦ"Варна", на ТЕЦ"марица-Изток"1 с Брикетна фабрика и ТЕЦ"Бобов дол" на Ковачки и т.н., и т.н.....!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ЕНЕРГИЙНОТО МИНИСТЪРЧЕ

    1 12 Отговор
    ПАК СЕ ОПРАВДАВА...ОТ ЧЕТИРИ МЕСЕЦА СИ НА ВЛАСТ...ДЕЙСТВАЙ, СТИГА ПЛАКА....ИЛИ Я ПИШИ...ОСТАВКАТА
  • 23 Стефан

    18 0 Отговор
    Велев знаеш че проблемите в енергетиката не са от вчера, НО те беше страх да скочиш на мутрата, сега ще си сърбаме попарата, всички, страх ви беше да му кажете че хрантутите най голямата администрация на глава от населението, бяхте като циркаджийски пудели .
  • 24 124

    13 0 Отговор
    Подлогата на Борисов пак лае. Лапането от нагласените обществени поръчки спря и "индустралния капитал" на домуза ще трябва да работи на пазарен принцип. Затвор за крадците!
  • 25 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    17 1 Отговор
    Хората които ББ си начначи през месец март,
    малко преди Парламентарните избори,
    вече започнаха с диверсиите.
    Целта е ясна - да се покаже, колко е зле,
    когато Баце не е на власт.
    Не метлата, а лопата трябва да играе...
  • 26 РАДЕВ, ОТКЪДЕ ГИ НАМЕРИ ТИЯ

    2 14 Отговор
    МИНИСТРИ.....САМО КОНСТАТИРАТ И ВДИГАТ ЦЕНИТЕ....ДОКОГА БЕ, ДРУГАРЮ РАДЕВ
  • 27 РАДЕВ, КВО СТАВА....ТОКА СКЪП

    1 14 Отговор
    КОВИТО СЕ ВРЪЩА, МИГРАНТИТЕ НИ НАЛАЗВАТ....НА ПЛАЖОВЕТЕ СЕ СТРОИ, ТВОЙТЕ ПАРТИИ ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ МОГАТ ДА СКАЛЪПАТ....ТВА ЛИ ТИ Е ПРОМЯНАТА
  • 28 Обесен Язовец

    10 1 Отговор
    Четете внимателно: Според него спешно трябва да бъде завършен планът за възстановяване и развитие.за да получим пари от ЕС. Този план е: даваме ви едни пари, в замяна сте длъжни да се набоцкате. За това ни шантажират с тока!!!
  • 29 Ангел

    13 0 Отговор
    Мълчи гелосана делиорманска мас тип,
    ЗАЩО не скочи на мутрата преди месец и половина, защо не протестирахте за тази раздута администрация, а знаеш ли че сме единствената държава в която държавните служители взимат по големи заплати от частния сектор, сега виеш на умряло.
  • 30 Обесен Язовец

    9 1 Отговор
    Правителство няма и няма да има, защото само по този начин политиците ни могат да печелят време. Погледнете, какво става в Германия, Франция, Австралия...Притискат ни с тока за да се започне безумието със задължителното боцкане.
  • 31 Ггггг

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "РАДЕВ, КВО СТАВА":

    Кой управлява 11г. И направи енергийните закони в сегашния им вид?!
  • 32 сега

    14 0 Отговор
    Васко, сега ли се сти да хленчиш и да искаш оставки? През изминалите 12 г. когато кърлежите от ГЕПИ крадоха и лъгаха, само им се мазнихте, и сега взехте да ревете. Сегашната ситуация е в резултат на некадърниците от ГЕПИ.Това е тяхната енергетика, кражби кой колкото може, а ти реви.
  • 33 Българина

    14 0 Отговор
    затъна я лично БМБ като обясняваше че тока от Белене бил скъп цели 160 лв кв ч. и щеше да е готова 2020. сега 350 лв по ефтино ли ви е???? всички сте за обесване, за това че го подкрепяхте 11г!
  • 34 експертин

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "РАДЕВ, КВО СТАВА":

    тролче, в енергетиката мерната единица за време е годината. нещата се случват бавно, заради инертността на системата.
    това, което имаме като енергийна система, е наследство от тиквоний първий хипертоник. за три месеца служебното правителство не би могло да направи кой знае какво.
    та, не скачай като пале. помисли, после пиши. ако можеш. първото.
  • 35 Да попитат приятеля си Делян Добрев

    13 0 Отговор
    защо след като приватизира борсата за ток я направи задълнителна за търговия от всички, както и защо направи първо обединението с Гърция където цената е най-висока. Сега всички берем горчивите плодове на лакомията на ДД
  • 36 Крум

    10 0 Отговор
    Нека да видите какво е да се чувстваш несправедливо ограбен и нищо да не можеш да направиш. Точно както се чувстват вашите безброй работници, които получават не достойно заплащане, а подаяние за съществуване.
  • 37 9696

    9 0 Отговор
    Енергетиката отдавна е затънала в кал. Защо Велев мълча последните 12 год.? Защо енергетиката не пречеше на Велев цели 12 год.? Дали ББ не им е давал нещо, за да мълчат?
  • 38 Българин

    6 0 Отговор
    "Изчисленията показват, че тока е със 73% по-скъп от Германия"...изчисленията показват, че нашите заплати са със 600% по ниски от германските, но работодателските организации нищо не казват по темата и не протестират. Спомням си Домуса какъв вой нададе миналата година когато искаха минималната заплата да се вдигне с 50 лв.
  • 39 aлфа херинга

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Що ривете бе":

    Проблемът не е в недостиг на електроенергия, а в цените. Даже се изнася ток навън, на по евтини цени, но в България постоянно се повишават.

    Коментиран от #45

  • 40 маскарад

    6 0 Отговор
    А аз си мисля,че докато пълнеше нечий нощни шкафчета и банкови сметки с пачки и кюлчета не е затънала в кал, а във вайна, но явно Сийка Каскетхаджийка е над тия неща.
  • 41 Учуден

    6 0 Отговор
    АИКБ и КРИБ какво ги бърка цената на тока, те си купуват заводи на безценица и ги разпродават на скрап

    Коментиран от #43

  • 42 Фактъ

    7 0 Отговор
    Проблемите в енергетиката към този момент са заложени от зайчарника .
  • 43 9696

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Учуден":

    Действат срещу служебния кабинет.
  • 44 проблеми

    7 0 Отговор
    с метала има в цяла Европа. Както и с дървения материал. Трябва да благодарим на Герб за създалата се ситуация с цените на тока. Ръководството на БЕХ е тяхна рожба
  • 45 ААААААААААААа

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "aлфа херинга":

    ПАЗАРНА ИКОНОМИКА! Имаш пари плащаш, нямаш пари гледаш! ДЕМОКРАЦИЯ!
  • 46 ААААААААААААа

    7 0 Отговор
    Другарю Велев, моля наредете да пуснат свободните мощности, които стоят неизползвани: АЕЦ БЕЛЕНЕ, 1-4 блок на АЕЦ Козлодуй. А и при толкоз много слънце, как така не Ви стига тока.
  • 47 бясна кака

    1 10 Отговор
    Резидентът е отговорен с това, че назначи некадърници да ни управляват и резултатите само за 2 месеца са налице!
    До кога ще траем тази червена измет!

    Коментиран от #54

  • 48 трагедия

    4 0 Отговор
    О, па от Европа вече 30г ви обясняват кво трябва да направите.
    Слагайте още перки и соларки, тока от тях нали е без пари.
    Затворете накрая този АЕЦ, колко да ви се повтаря.
    Приватизирайте още, неква всеки стълб и всяка жица да има ефективен частен собственик.
    И готово, тока ще поевтинее, направо без пари ше стане.
    Гаранция от ЕС, бе малоумници.
  • 49 mi6osp

    7 0 Отговор
    Цялата държава е потънала в кол, защото единствената цел на управляващите през последните 12 г. бе пълненето на чекмеджетата. Борисов превърна България в енергийна пустиня на Европа.
  • 50 Бай Манол

    6 0 Отговор
    Бойко го прави.Иска отново избори да има.И отново да бъде избран.Номерата му край нямат
  • 51 Гошо

    3 0 Отговор
    Облаги за някои хора, тия хора имат ли имена, толкова ли е трудно да се назоват!?! Нищо не се е променио от 30г. преди се говореше как някои изнесли парите, и тогава нямаше имена! ГНУСОТИЯ!

    Коментиран от #53

  • 52 Перо

    6 0 Отговор
    Измислените “бизнесмени” и държавни милионери сами се нахендриха,на това,което създадоха. За да крадат повече от държавата,създадоха условия да не се построи втора АЕЦ,която тотално да промени пазарните цени на тока, надолу и направиха инсталации за слабо ефективната “зелена” енергия и договори по измислени цени за изкупуване от държавата. Сега недостига на електроенергия вдига цените и се отразява на всички стоки,а стандарта на населението пада! Има точно определени,няколко човека за вечния упадък на държавата и само един си е получил заслуженото,до сега!
  • 53 Перо

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Гошо":

    Имената трябваше да бъдат оповестени от правоприлагащите органи и съдебната система!
  • 54 веселяк

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "бясна кака":

    Публикувано във факти.бг: До кога ще траем тази червена измет!
    докато гласувате за ГРОБ все така ще е ма како!
  • 55 чао чао

    2 0 Отговор
    А ти бе латексово изделие къде спа до сега? Не го ли знаеше?
  • 56 ЧОКИ

    3 0 Отговор
    ОПРАВЕТЕ СИ ДОГОВОРИТЕ С АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦ-ОВЕ ЗА КОЙТО НИЕ ПЛАЩАМЕ НЕРЕАЛНО.ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ ОПЪВАМЕ ВРАТ ДОКАТО НЕ РАЗВАЛЯТ ДОГОВОРИТЕ НЕИЗГОДНИ ЗА БГ,ЕС МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ,СТИГА КРАЖБИ
  • 57 браво бе

    0 0 Отговор
    василе сега ли го разбра или го знаеше от по рано ми сподели с пожарникаря той може да огаси пожара дето си го правите сами па сега го виждате ми Доган ще помага има ТЕЦ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове