Отидете към основна версия

4 336 66

Защо Трети март не трябва да е наш национален празник?

  • сан стефано-
  • мир

Сан Стефанска България е блъф

Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Момчил Дойчев във "Фейсбук"
1. Разделя диаметрално българското общество;

2. Внушава преклонение към чужда държава;

3. 3.България се появява на картата на Европа с определени граници още 1870 г. с определянето на границите на Българската екзархия в султанския ферман;

4. Следващо признание за тези граници са вече общоевропейски, с решенията на всички велики сили на Цариградската посланическа конференция г. 1876-1877, която определя границите на Целокупна България, включващи днешна България и Северна Македония плюс Северна Добруджа и Моравската област с градовете Ниш, Пирот и Враня, Костурско, Леринско и Демирхисарско в днешна Гърция, където има преобладаващо българско население по това време.

5. Сан Стефанският мир е прелиминарен, т.е. нелегитимен все още договор между две империи, които си оспорват територията на България;

6. Преди него Руската империя се договаря с Австро-Унгария и Великобритания ,че българската държава ще обхваща само Мизия.

7. Границите на България, очертани в Сан Стефано не са в интерес на България. От нас отнемат Северна Добруджа и Поморавието и за сметка на това ни придават южни области, в които доминира турско, гръцко и Албанско население.

8. Сан Стефанска България е блъф на граф Игнатиев /Лъжко паша/, насочен към простите българи. Знаейки че този договор е временен, руското правителство иска да внуши, че ни дава „велика“ България /разбира се под руски контрол!/, но Европа, другите велики сили ни орязват тези „справедливи“ граници;

9. Българите не са питани дали са съгласни с тези условия и не са третирани като политически субект нито в Сан Стефано, нито в Берлин, където руското окупационно управление не допуска българска делегация.

10. Днешната дата се използва от т.нар. русофили, т.е. тиранофили, а сега путинофили за да демонстрират верноподаническото си робско отношение към Руската империя, СССР и днешна Путинска Русия – главен враг на украинската, но и на българската свобода и независимост.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 105 гласа.

Свързани новини