Отидете към основна версия

6 510 98

Жалко за българите по кръв, които не могат да живеят в родината на своите баби и дядовци

  • гагаузи-
  • българиу произход-
  • гражданство

Писмо до ФАКТИ от читател гагауз

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Гагауз с български произход съм. Имам апел към вас, както и към всички българи, и се надявам, че моят призив ще бъде видян и от президента на Република България, министър-председателя и всички компетентни органи, отговарящи за проверката и издаването на българско гражданство".

Това пише читателят на ФАКТИ Алексей Иванов в писмо до редакцията. Ето и останала част от изложението му:

"Ситуацията засяга мен и моите сънародници гагаузи-българи, хора от български произход, българска националност. За гагаузите са написани много научни статии и книги в България.
Подал съм всички необходими документи за получаване на българско гражданство, които се изискват от нас, включително акта ми за раждане, акта за раждане на майка ми... След известно време на сайта на Дирекция по българско гражданство статусът ми се променя, където казва „при непредставяне на посочените документи в срок преписката Ви ще бъде разгледана на заседание на Съвета по гражданството с мнение молбата да не бъде уважена“. Този статус се появява при всички гагаузи с български произход през последните шест месеца. Макар че по-рано България ни призна и одобри издаването на гражданство на гагаузите от български произход.

Решението на правителството да откаже гражданство на гагаузите днес е гръмко казано, на първо място, това е решението на председателя на дирекция "Българско гражданство", подобни незаконни действия от страна на Катя Матева бяха през 2015 г., когато на гагаузите им беше отказано гражданство, затова бих помолил Катя Матева и всички, които се занимават с това, че гагаузите вече да не се смятат за българи, да бъдат по-лоялни и легитимни към гагаузите с български произход. Можете да се свържете и с български историци и сайта на Министерството на правосъдието на България, където ясно е написано: "Гагаузите са българи по произход и молбите им за гражданство следва да се третират равнопоставено с тези на останалите българи.
Не съществуват гагаузи, които не са от българска народност и това трябва да се има предвид при разглеждане на молби за натурализация.

Има и много източници, включително и в интернет, където се сочи, че гагаузите са признати за потомци на българите. Включването на филологическия анализ на ДНК в най-новите генетични изследвания показва, че гагаузите са най-сродни на българите, отколкото на други народи.
Надявам се призивът ми да бъде чут и да вземете мерки, за да обърнете сегашната несправедлива ситуация спрямо нас. Жалко за хора, които са българи по кръв и произход и които искат да живеят отново в историческата родина на своите баби и дядовци, не могат да направят това".

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 94 гласа.

Свързани новини