Отидете към основна версия

9 617 114

Напусналият ИТН Деян Петков пред ФАКТИ: Задкулисието е било в партията още от самото начало

  • деян-
  • петков-
  • има такъв народ-
  • депутат

Само Радостин Василев като министър се опитваше да реализира това, което бе обещал в предизборната програма, казва депутатът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Деян Петков е сред депутатите, които напуснаха партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Ето какво сподели той пред ФАКТИ за вчерашното гласуване, с което бе свален председателят на парламента Никола Минчев.

- Г-н Петков, парламентът гласува оставката на председателя Никола Минчев, като това стана с гласовете на бившите ви съпартийци от „Има такъв народ“. Как определяте вота на бившите си колеги?
- Видяхте какво означава… Прегръдка между статуквото и хората, които уж щяха да се борят със статуквото. Не знам как е възможно това. За мен, както и хората, които напуснахме ИТН, е шокиращо.

- Как си го обяснявате…
- Не мога да си го обясня по никакъв начин. Освен със задкулисие, което е било в ИТН още от самото начало. След нашите действия, които направихме, те бяха длъжни да се разкрият. А това, от една страна е хубаво, защото по този начин българският народ успя да види истината. А тя боли.

- Кога вие решихте за себе си, че вече нямате място в партията „Има такъв народ“?
- Решението за мен бе взето, след като видях, че само един министър, излъчен от „Има такъв народ“, си върши работата както трябва.

- Кого визирате…
- Радостин Василев. Той бе единственият, който се опитваше да направи и реализира това, което бе обещал в предизборната програма. Във всички други се виждаше едно бездействие. Колеги питаха: "Добре, какво се случва в това министерство, в другото министерство…" Нямаше някакъв логичен отговор. Обикновено беше мълчание. И така разбрах, че нещо не е наред. А след това, с течение на времето, вече всички видяха как се развиха събитията. И така нещата ескалираха до преди няколко дни.

- Как гледате на бившите колеги в ИТН, които вчера гласуваха „за“ свалянето на председателя на парламента… Гласуваха по съвест или е било спуснато кое копче да се натисне?
- Едва ли са гласували по съвест. Не искам да вярвам, че гласуват по съвест. Но трябва да питате тях. Повярвайте ми, убеден съм, че много от тях се чувстват неудобно от положението си да понасят този срам, който в момента се случва.

- През времето, което прекарахте в парламента, както и като активен член на „Има такъв народ“, какво се случи с основните искания на партията – говоря за въвеждането на мажоритарен вот и въпросите от референдума. Все пак от референдума тръгна целият политически проект с партия на Слави Трифонов?
- Много добър въпрос. Питайте ръководството на партията. Много искам да чуя отговора на г-н Тошко Йорданов по тази тема.

- Имате ли информация какво се случва със структурите на „Има такъв народ“ в областите…
- Недоволството е масово. Хората са разочаровани много. Още е твърде рано да ви дам окончателен отговор, защото нямам поглед върху цялостната картина. Прибирам се днес в Плевен. Но повечето хора са много разочаровани. Сигурно ще останат някакви хора в структурите, но повечето са недоволни.

- Имаме нова конфигурация в парламента. Вероятността да падне правителството е повече от реална. Какво очаквате?
- Ако това се случи, ще се докаже едно нещо. А то е, че не ние сме предателите, а тези, които останаха в партията, за да подкрепят статуквото. И не знам с какви очи ще излязат пред хората. Вие видяхте вчера какво се случи, когато г-н Йорданов излезе. Видяхте реакцията на хората. (б.р. – бе замерян с бутилки и предмети)

Поставете оценка:
Оценка 4 от 94 гласа.

Свързани новини