Отидете към основна версия

10 425 39

Томо Томов призовава чрез ФАКТИ: Не давайте пари по сметката на хижаря от Своге за един счупен прозорец

  • томо-
  • томов-
  • своге-
  • хижа-
  • резачка-
  • арести-
  • инцидент

В хижата не е имало никакъв вандализъм и това ще бъде доказано, казва бащата на едно децата, които са били там по време на инцидента

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Трима души са арестувани заради инцидента с управителя на хижа близо до Своге. От ОД МВР София съобщиха, че са установени всички участници в инцидента. Някои от тях са викани и на разпити. По случая е образувано и досъдебно производство. Разследването продължава.
Хората, стопанисващи хижата, твърдят, че са нападнати и бити от група мъже от Ботевград. В интервю за БНР един от потърпевшите - д-р Даниел Младенов, разказа: "В неделя (б.р.- 2 октомври) около 15.30 часа получих обаждане от баща ми, че има навлизане в нашия частен имот от около 20 човека, които желаят да си правят частно парти, внасяйки големи количества алкохол в деня на изборния ден, имайки предвид, че това е забранено в такъв момент. Хижата е абсолютно частна. Нашата земя е около 3,3 декара, като в последните две години, откакто сме я придобили, правим подобрителни дейности и ремонтираме. Единствено сме правили изключение за допускане на туристи по пътя Ком – Емине. Тези хора ни пребиха, изпотрошиха прозорци и ограбиха движимо имущество на стойност между 3000 и 5000 лева и нанесоха щети за почти толкова."
Това е едната гледна точка, а при огледа на МВР щети по хижата не са установени. Томо Томов, който е баща на едно от децата, което е било там по време на инцидента и след това е давало показания, разказа пред ФАКТИ тяхната гледна точка на това, което се е случило.


- Г-н Томов, вие сте родител на едно от момчетата, което е давало показания пред МВР след инцидента. Какво се е случило и какво ви обясниха на вас децата?
- Подчертавам, че не съм бил пряк свидетел, но хронологията след това се потвърждава и от МВР. Децата са офроуд група, която редовно излиза с атевета и джипове в планината. След като правят някъде обиколка, сядат да си направят барбекю. Във въпросния ден това се случва на хижа „Лескова“. Седнали са да обядват. Говорили са с хижаря, той им е направил кафе. Всичко е било мирно и тихо. В един момент се появява синът на хижаря, който държи в ръцете си запалена резачка за дърва. Казва на групата, че са влезли в неговия имот и ще ги убива. Децата са на хижа! Дали е собствена, или частна – те са на хижа. Хижата трябва да е достъпна за всеки един турист в планината.

- Когато говорим да децата – на каква възраст са?
- Между 20 и 40 години. Аз им казвам деца, но те са си мъже. Приятели са от години. Събират се. Контактуват си и са запалени по офроуда и планината.

- Синът на хижаря на каква възраст е?
- Между 30 и 40 години.

- И от какво е продиктуван инцидентът?
- Всичко идва от това, че синът на хижаря е бил видимо неадекватен. На какво се дължи това… Трябва да кажат компетентните органи. Появява се при тях с запалена резачка за дърва, но едно от момчетата успява да му я отнеме. Около хижата няма сигнал на мобилните телефони, няма интернет. Така че е трудно да се позвъни на спешния номер.

- Имало е реална възможност и предпоставка за сериозен инцидент…
- Със сигурност е така. Запалената резачка е нещо опасно. Човекът, който излезе пред столична болница и твърдеше, че е пребит, поне трябваше да има белези по себе си. Не се видяха наранявания. Но сметката, която той е отворил, за да оправя „щетите“, набъбва.

- Полицията в Своге какво е констатирала като щети?
- Един счупен прозорец. А и не се знае кога е счупен този прозорец. Това е констатацията на РПУ Своге. Иначе в медиите се написа, че хижата не е годна за обитаване. Това ме накара да се свържа с вас, за да дадем на хората обективна информация. За какво трябва да събираме пари - за болните деца в тази държава или да толерираме някого и да му даваме пари да си купува някакви вещества.

- Колко хора от групата, в която е бил и вашият син, са давали показания в МВР…
- Три от децата, включително и синът ми, бяха арестувани. Те са засечени по номерата на колите в село Лютаково. Те бяха открити и арестувани вечерта. Престояха 24 часа в ареста. Всички от групата са разпитани. И всички са пуснали жалба срещу този човек, за да бъде разследван случая и да излезе истината наяве. За мен е важно хората ни чуят и да спрат да превеждат пари по дарителската сметка. В сметката има вече над 3000 лева за … един счупен прозорец. В хижата не е имало никакъв вандализъм и това ще бъде доказано. А ние ще си потърсим от него съдебна отговорност за моралните щети, които са нанесени на хората от групата.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 50 гласа.

Свързани новини