Отидете към основна версия

4 740 51

ВТ 17 84 – готови за стрелба

  • стрелба-
  • автомат-
  • полиция-
  • граница-
  • оръжие

Какви служби имаме, когато нямат патрони, за да тренират…

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Граничният полицай Петър Бъчваров беше застрелян в главата в понеделник (7 ноември) вечерта от група мигранти до елховското село Голям Дервент, след като се натъкнал на тях, докато опитват да преминат оградата на границата с Турция. След инцидента мигрантите са успели да се придвижат към вътрешността на Турция. За проблемите в МВР пред ФАКТИ говори Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на МВР. Но той повдигна важни въпроси и за подготовката на служителите в МВР, и за боравенето с оръжие. И точно заради това ще се върнем назад във времето. Какво е ВТ 17 84?

Какви хора служат днес в МВР и в Българската армия

Ако четем Богдан Николов в интервю за ФАКТИ – в МВР влизат само неудачници, които не могат да се реализират в живота и търсят заплатаджийски пристан.
В Българската армия вече няма наборна служба, а съставът ѝ, въпреки че е платен, в голямата си част също е попълнен с хора за „едната заплата“. Професионалната част е много малка и в двете огромни структури. Но не за нея ще стане въпрос.

Какво очаква един млад човек, когато влезе в системата на МВР?
Скоро ще ви запознаем и какви са заплатите в МВР, за да прецените дали и колко е атрактивна работата там. Но това скоро.

Та, какво очаква един млад човек, който влиза в МВР и какви качества трябва да има. Има идеалисти, има оптимисти, има кариеристи, има коленисти – тези дето правят наколенки, за да се издигат, има всякакви.


Но работата в МВР, изключваме чиновничeските длъжности и административния персонал, изисква и придобиването и носенето на оръжие.

Колко е готов човек, който не е служил, и не е държал оръжие в ръцете си – говоря за отминалите години на наборната служба, да държи пистолет в ръката си, да го насочи и дръпне спусъка.

Когато си в казармата има едно обяснимо обстоятелство, което те прави някак много близък с твоето оръжие. В случая Автомат „Калашников“. Той ти се зачислява, той е само твой, никой не трябва и не може да ти го вземе. Ако някой ти го вземе, носиш наказателна отговорност. Ако го изгубиш, носиш наказателна отговорност. Ако не му знаеш номера, носиш наказателна отговорност. Насън да те бутнат, трябва да знаеш номера. Трябва да знаеш къде седи поред в оръжейната пирамида. Трябва да знаеш много неща.

Та как човек, който не е държал, стрелял, грижил се, смазвал, поддържал оръжие, ще е сигурен, че ще може да го използва.

Може ли служил да не помни първата… За стрелба говоря. Как се зарежда пълнителят, как се поставя патрон в цевта. И най-важното – как се маха патрон от цевта. Армейски му работи. Но при работата с оръжие шега не бива. Грешката става веднъж.

Какви хора влизат днес в МВР и армията… Как боравят с оръжие. Готови ли са да стрелят?

И понеже от време на време ходя да стрелям за кеф, скоро ми се случи следното.

Докато си подготвях пистолета, до мен проехтяха серия от изстрели. И понеже стана изведнъж, се поогледах. Но инструкторът ми каза да не се плаша, защото в съседство група служители от службите си правят тактическа игра – тръгва тройка и се крият зад предварително произволно наредени щитове и стрелят по мишени, докато се движат напред.
- Сами си плащат патроните, каза инструкторът.

Нито ми пречат, нито аз им преча сами да си плащат, за да стрелят. Какви служби имаме, когато нямат патрони, за да тренират… Някак тъжно e.

Та какво можем да очакваме от младите редови полицаи, които имат опит в стрелбата с два пълнителя месечно.
Защо двамата полицаи, които загинаха в Бургас, не излязоха от колата и да са готови да стрелят по автобуса? Ако го бяха направили, щяха да могат да се дръпнат от колата, която е на пътя на автобуса.
Изобщо готови ли са полицаите ни да всяват респект… Няма аз и да се опитам да дам отговор на този въпрос. Други трябва да отговарят.

А иначе номерът ВТ 17 84 никога няма да го забравя. Не мога.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 34 гласа.

Свързани новини