Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 09:10 4 725 51

ВТ 17 84 – готови за стрелба

  • стрелба-
  • автомат-
  • полиция-
  • граница-
  • оръжие

Какви служби имаме, когато нямат патрони, за да тренират…

ВТ 17 84 – готови за стрелба - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Граничният полицай Петър Бъчваров беше застрелян в главата в понеделник (7 ноември) вечерта от група мигранти до елховското село Голям Дервент, след като се натъкнал на тях, докато опитват да преминат оградата на границата с Турция. След инцидента мигрантите са успели да се придвижат към вътрешността на Турция. За проблемите в МВР пред ФАКТИ говори Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на МВР. Но той повдигна важни въпроси и за подготовката на служителите в МВР, и за боравенето с оръжие. И точно заради това ще се върнем назад във времето. Какво е ВТ 17 84?

Какви хора служат днес в МВР и в Българската армия

Ако четем Богдан Николов в интервю за ФАКТИ – в МВР влизат само неудачници, които не могат да се реализират в живота и търсят заплатаджийски пристан.
В Българската армия вече няма наборна служба, а съставът ѝ, въпреки че е платен, в голямата си част също е попълнен с хора за „едната заплата“. Професионалната част е много малка и в двете огромни структури. Но не за нея ще стане въпрос.

Какво очаква един млад човек, когато влезе в системата на МВР?
Скоро ще ви запознаем и какви са заплатите в МВР, за да прецените дали и колко е атрактивна работата там. Но това скоро.

Та, какво очаква един млад човек, който влиза в МВР и какви качества трябва да има. Има идеалисти, има оптимисти, има кариеристи, има коленисти – тези дето правят наколенки, за да се издигат, има всякакви.


Но работата в МВР, изключваме чиновничeските длъжности и административния персонал, изисква и придобиването и носенето на оръжие.

Колко е готов човек, който не е служил, и не е държал оръжие в ръцете си – говоря за отминалите години на наборната служба, да държи пистолет в ръката си, да го насочи и дръпне спусъка.

Когато си в казармата има едно обяснимо обстоятелство, което те прави някак много близък с твоето оръжие. В случая Автомат „Калашников“. Той ти се зачислява, той е само твой, никой не трябва и не може да ти го вземе. Ако някой ти го вземе, носиш наказателна отговорност. Ако го изгубиш, носиш наказателна отговорност. Ако не му знаеш номера, носиш наказателна отговорност. Насън да те бутнат, трябва да знаеш номера. Трябва да знаеш къде седи поред в оръжейната пирамида. Трябва да знаеш много неща.

Та как човек, който не е държал, стрелял, грижил се, смазвал, поддържал оръжие, ще е сигурен, че ще може да го използва.

Може ли служил да не помни първата… За стрелба говоря. Как се зарежда пълнителят, как се поставя патрон в цевта. И най-важното – как се маха патрон от цевта. Армейски му работи. Но при работата с оръжие шега не бива. Грешката става веднъж.

Какви хора влизат днес в МВР и армията… Как боравят с оръжие. Готови ли са да стрелят?

И понеже от време на време ходя да стрелям за кеф, скоро ми се случи следното.

Докато си подготвях пистолета, до мен проехтяха серия от изстрели. И понеже стана изведнъж, се поогледах. Но инструкторът ми каза да не се плаша, защото в съседство група служители от службите си правят тактическа игра – тръгва тройка и се крият зад предварително произволно наредени щитове и стрелят по мишени, докато се движат напред.
- Сами си плащат патроните, каза инструкторът.

Нито ми пречат, нито аз им преча сами да си плащат, за да стрелят. Какви служби имаме, когато нямат патрони, за да тренират… Някак тъжно e.

Та какво можем да очакваме от младите редови полицаи, които имат опит в стрелбата с два пълнителя месечно.
Защо двамата полицаи, които загинаха в Бургас, не излязоха от колата и да са готови да стрелят по автобуса? Ако го бяха направили, щяха да могат да се дръпнат от колата, която е на пътя на автобуса.
Изобщо готови ли са полицаите ни да всяват респект… Няма аз и да се опитам да дам отговор на този въпрос. Други трябва да отговарят.

А иначе номерът ВТ 17 84 никога няма да го забравя. Не мога.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    15 10 Отговор
    Кво се възмущаваш ,бе! Пари има. Нали ми платиха за хартиените Фки. Аре бегай и ти да плащаш ,че да не ти спре тока. Благодаря.
  • 2 Кочо

    13 11 Отговор
    Парфюмирани Глупости! 10% принципно верни тези, останалото, повърхностно разпилян амбалаж!
  • 3 служител

    37 1 Отговор
    Назначенията винаги са били по няколко начина - по наследство,роднинство,по полов път и вече платено.С една дума имаш вуйчо владика ,ставаш поп!
  • 4 Слава на Евроатлантическа България

    25 15 Отговор
    За кво ви са патрони, за кво вие тая граница?? Сега нали имате БАНАНИ!!
    Яжте бе...

    Коментиран от #7

  • 5 Не е до парите

    23 9 Отговор
    До политическа воля е.Първо гонене на всички чужди войски от територията на България,и възстановяване на наборната служба.Всичко друго ще си дойде само.

    Коментиран от #9, #13

  • 6 1234

    29 5 Отговор
    Патрони няма Ниновица ги изнесе за Украйна а едно време след срелби не можехме да съберем гилзите

    Коментиран от #8

  • 7 бананите

    7 8 Отговор

    До коментар #4 от "Слава на Евроатлантическа България":

    ще ти ги монтираме в любимото място
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 като ти тежи

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Не е до парите":

    пий белина
  • 10 БГ войник

    36 5 Отговор
    Това с "Гранична полиция" е някакъв майтап.
    Кажете защо и кои евроатлантици обезглавиха „Гранични войски".
    Пишете за американското протеже и.костов с американското СДС, когато имаха мнозинство - как и защо унищожиха „Гранични войски"!?
  • 11 📉⚡️

    15 3 Отговор
    ⚡️🇧🇬От онова време може да се вземе, умението да се сглобява и разглобява АК47 с вързани очи, тоест на тъмно!
    Сега има Тренажори за Стрелба които ще свършат работа.
    Два Пълнителя за Един Календарен Месец са предостатъчни за ефективна стрелба.
    📌Явно нема кой да мисли от Началството докато “набиват” Кифли със Сладолед и Сутрешно Кафе.🍦🍨🍧☕️🍨🍧☕️☕️☕️
    📌⚡️И последно, назначете Командир Оперативно Направление, Човек който познава Държавната Граница, не от картата на Гугъл.

    Коментиран от #27

  • 12 Поредната доза

    9 29 Отговор
    Глупости от комунизма 🤯
    Защо всеки път, когато чуя колко е било добре през комунизма, някак си всеки пропуска да каже, че хората работещи сега са обучени и ръководени точно от тия от комунизма 🤯
    То затова няма Шенген. Затова няма мърдане напред. Затова сме още с единия крак в калта на миналото. Затова армията и полицията ни приличат повече на руските, отколкото на европейските😤
    Наборника НИКОГА няма да е ефективен, колкото професионалният войник! НИКОГА!
    Обученият и екипиран с техника граничен полицай ВИНАГИ ще е по-ефективно от един новобранец, който се чуди къде да легне да спи, докато старшините са пияни някъде 😤
    Това еса фактите, а всичко друго са само глупостите на тогавашните пияни и некадърни старшини😤

    Коментиран от #32, #37, #41

  • 13 Наборната служба

    7 24 Отговор

    До коментар #5 от "Не е до парите":

    е въздух под налягане. Никой който е бил наборник не е научил нищо полезно за живота, камо ли основната задача - да те направи машина за убиване.

    Коментиран от #16, #31

  • 14 Сух

    18 6 Отговор
    Е как да няма патрони, нали ще пращаме помощ на Украйна. СЪД за всички предатели!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Феликс Дж

    20 2 Отговор

    До коментар #13 от "Наборната служба":

    Зависи къде си бил, както и кой те е учил. Никога не съм съжалявал за службата си. А днес го зная с още по-голяма сигурност.
  • 17 📉⚡️

    7 2 Отговор
    Само да отбележа!!’
    ⚡️🇧🇬Гранични Войски бяха единствените “Активни/Actionable Intelligence” Войски в България за повече от 40 Години.
    И сега задачите за Гранична Полиция са същите както бяха за Гранични Войски но на ноо по малък Периметър от Държавната Граница.
    Мигрантите се движат близо до шосета, Магистрали за да може максимално бързо да се изнесат към вътрешноста на Страната и да продължат за Сърбия, от там Западна Европа.
    📌Емогрантите не искат да остават в България зашото тук е ноо зле, голема Скъпотия и Беднотия.
  • 18 📉⚡️

    12 0 Отговор
    :) Просто е!
    Но Корупцията си казва Думата, дали ще е за Дърва за Отопление, Държавната Граница, Държавни Поръчки и т.н., Българинът е свикнал да краде, това е.
  • 19 Какво значи заплатаджии?

    10 3 Отговор
    Че то по тази порочна логика 80% от хората не стават за нищо,понеже работят на заплата.Поредните безумни твърдения на хора твърде далеч от реалността!Няма как всички да са "бизнесмени",особено пък с подарен "бизнес"
  • 20 Кочо

    13 1 Отговор
    Когато Гранични войски бяха унищожени преди 25 години, те фактически вече не съществуваха! Първо, отдавна бе намалена наборната служба до 6 месеца! Второ, на много места на войниците бяха дадени една полицейска палка и свирка и така да охраняват! В началото на демокрацията нормалните български момчета внезапно взеха да изчезват от ГВ и вместо тях се появиха все повече такива, които не могат да бъдат оставени на телефона, поради недостатъчни комуникативни умения и способности! Трето и четвърто - недостатъчно пригодни и подготвени, веднага щом бяха оставени самостоятелно да носят служба, за по малко от седмица /петък - вторник/ се изпотрепаха, в три случая по различни граници на БГ! Тогава за една нощ им смениха патроните с халосни и правилно! 40 - 50 години никакъв бандит не бе стрелял по граничар с едно - две други изключения, а те сами се изтрепаха за дни! И най важното - намеса на външни фактори като родители, политици и мутри в работата на една уж достатъчно въоръжена, но омаломощена от демокрацията държавна структура! Западни лектори ви учеха, че на такава държава не е нужна армия и войски, а само полиция за поддържане на реда! Когато охраняваш границата, най важното е правото на мигранта на живот и на свободно придвижване! Докато стигнете ето до тук!
  • 21 редник

    16 1 Отговор
    Мда-а, първият калашник - още му помня номера. Една година го носих на рамо, после го смазах обилно и замина май за Африка.
    Раздадоха ни от новите, с бакелитни пълнители и муфа на цевта. Бяха по-леки, с по-малък откат и по-точни - бях се научил на автоматична да пускам по два изтрела и двата куршума в мишената... С точна срелба доста отпуска изкарвах...
  • 22 📉⚡️

    6 2 Отговор
    Крайно време е да спре с оправданията, че виж Европейският Съюз биле виновни, Мираканците, Германците и так далее.
    ⚡️🇧🇬Оградата е абсолютно Излишна и Неефективна по начина по който е построена. Граничната Ограда е още една Корупционна Схема на предишните Управляващи.🇧🇬⚡️
  • 23 Кочо

    3 5 Отговор
    Кочо е имал 3 автомата и с първия от тях положи военна клетва да брани родината и социализма! След това когато дойдоха враговете и на родината, и на социализма, Кочо си наляга пърцалите като Вас и пише глупости по форомите!
  • 24 📉⚡️

    6 1 Отговор
    Каквато и Ограда да има по Границата, без да има “Able Bodies” на Терен оградата е безмислена.
    ⚡️Без Способен Личен Състав на Гранична Полиция, и без Actionable Intelligence ефективно, между Гранична Полиция, МВР, ДАНС, Фронтекс, и Турските Разузнавателни Служби, Границата е Отворена за всеки един.
  • 25 Еврофил Урсулуфоб

    12 2 Отговор
    Отдавна в МВР се вижда и се знае, че тая работа не е като оная. Едно е да биеш лудия Йоло Денев пред НДК, лудия Волен Сидеров пред НАТФИЗ или студентчетата джендъри под колоните на Дондуков. А съвсем друго е когато нощем срещнеш главореза от Авганистан. Те пущуните са курнас и са зли и хич не им пука кой какъв е. Ако дори и стотина се навият да пипнат автоматите и да ревнат "Алаху Акбар" родната полиция не само няма да ни пази ами ще се завре в миша дупка.Иначе от вчера разни "експерти по НС" се надпреварват да ни обясняват небивалици.Даже и Радулов даде супер експертно мнение кой, как, и за що.
    А едно време беше немислимо това да се случи, защото граничаря спеше с АК-то под възглавницата и насън го разглобяваше и сглобяваше преди наряд. Ограда имаше само по турската граница но никой не разчиташе на нея, защото тя беше за да не минава добитъка през браздата. А най вече имаше държава със суверенитет.

    Коментиран от #28

  • 26 Фатким

    13 2 Отговор
    Да започнем с това,че полицай не можеш да станеш,ако нямаш дебели връзки или не си си платил!За редови полицай 5,до 10 бона,за граничен 10,15 .За надзирател-10 бона.И цената зависи от локацията.Публична тайна е.
  • 27 бациБоци

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "📉⚡️":

    Тинси луд, какъв командир бе?!? Веднъж тичах с най-спец. дирекция на мвр на стадион Септември, петима загубиха съзнание... Кашляха като туберколозни всичката тълпа...Никой не писа.пророкол, нямаше значение, накрая всички пиха по водчица...Гранична?! Това е служба фантом там една групичка движи трафика, другите са за пълнеж и е мазало. Не командир им трябва а уво 2022! И нова служба, младоци с по 5500 заплата и нормативи теста на Купър всяка седмица, щата наполовина! Само да видиш лелките дето изпълзяват за обед с алкохолетата до стола отстеща и ще се спукаш от смях!
  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 0 Отговор

    До коментар #25 от "Еврофил Урсулуфоб":

    Видях ги тези михлюзи от "Гранична полиция" в Малко Търново, пълна СЛОБОДИЯ....Застъпваха наряд с час закъснение или когато им кефне.
  • 29 Отново лъжи

    11 1 Отговор
    Само дето не беше застрелян от група мигранти, а от двама братя турци каналджии за това че не им е платил обещаните пари.
  • 30 Е много лъжите

    2 0 Отговор
    Само че кой ви вярва истината не ви отърва
  • 31 Ти....

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Наборната служба":

    Ходил ли си войник май не си
  • 32 случаен

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Поредната доза":

    да ама изпълняват повелите на онез с ценностите
  • 33 Калин Каменов?? От каква група мигранти

    5 0 Отговор
    Е застрелян нашия граничен Полицай!! Поличая ние застрелян от Каналджии, братя Турци!! Няма никакви Мигранти!! Не уредени Сметки с Каналджии те, които от Турска страна изкарват, че са Невменяеми!! Не Пиши глупости!!
  • 34 До33 Полицая

    2 0 Отговор
    Полицая
  • 35 На Калотина, застава" Хала" се казваше!

    8 1 Отговор
    Някога, преди 10 11 1989 г имаше много опити за, преминаване В Югославия!! Бягаха наши Криминали, Индийци и от Соц Лагеря най много! Един войник от заставата беше убил 6-7 човека в различно време!! Психически се срина момчето и го Уволниха преждевременно!!По времето когато командир на заставата беше кап Ц...!
    По турската, и Гъцска граница имаше много Плитки могили на убити "бегълци" там ги погребваха самите граничари!! Границата се пазеше, за добро или лошо!!Сега, Шефка на гранична полиция някаква Фльорца?????? Рибата мерише от към главата! Нямам предвид само Фльорцата!!
    .

    Коментиран от #44, #48

  • 36 Стар кашик.

    9 0 Отговор
    Някога, преди доста години служех в Елховския полк...позицията на Зеления район ( тези, дето са били войници в поделенията на първа линия знаят какво означава това) беше точно там, където е убит полицая..прикривал съм и граница няколко пъти. Та, мисълта ми е за друго. По едно време правихме ремонт на спалното помещение на ротата и свалихме ламперията, която бе около 2,5 метра висока..и между нея и стената извадихме около 17 000 патрона за АК, към 6 000 за ПК и около 500 запалки РГ. Вдигна се голяма патардия, викаха чак ВКРта и спецове от дивизията. Накрая, естествено всичко се размина..даже комабата, Стойо Кашика, после се майтапеше, че с толкова боеприпас сме могли да се отбраняваме цял месец без подвоз. Аз за всичкото време в под. 24 260-22 съм опаткал сигурно един вагон...и пиле не можеше да прехвръкне тогава. А сега ни отстрелват полицаите на пусия.
  • 37 САП

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Поредната доза":

    И си прав и не си.
    Ако говорим за типичното "пушечно месо" не много умни умеещи да следват сляпо заповеди, без въображение, важното да изглеждат добре, е ми за тях наборно служещите(задължително средно образование с успех над 4, ръст над 1,8 м и др.), които бяха в гранични войски, когато служих ще ги изядат такива с парцалите.

    За онези, които са добре тренирани, интелигентни, виждат и преценят ясно нещата. Със сигурност са по добри от наборната армия. Но колко % такива има в гранична полиция, полицията и армията. А ида влезнат бързо бягат като видят каква е хавата в БГ армията.
    В армията отдавна останаха предимно не много интелигентни търсещи топла службица, без мотивация и морал, каращи я на принципа "ден да мине самун да загине".
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 печатна грешка

    0 2 Отговор
    "ВТ 17 84"
    Това като че ли е някакъв автомобилен регистрационен номер от Воуаrd Тоwn.

    Коментиран от #42

  • 40 Стар кашик

    5 0 Отговор
    Някога, като тръгнехме на стрелби на Пчела, бат Ванко(старшината) пълнеше гъсока с патрони за всичкото стрелково оръжие в ротата- АК, ПК, ПКТ,КПВТ И РПГ...а доста пъти се връщаше и за втори курс с боеприпаси. Стрелби- всяка седмица -една дневна и една нощна ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.За сега не знам..ама ако се върне наборната служба, ще има нужда от доста бръснари..масажисти ..с това бръснене на крака и епилиране, ще се вдигне много оборота на козметични продукти..
  • 41 САП

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Поредната доза":

    Това кое пишеш важи за войските служещи в поделенията.

    На границата такива номера не минаваха. Просто в гората няма как да се скатаеш. Като ти кажат наряд до пикета и проверка на връзката(телефонна кабелна връзка) със съседната застава от пикета, наряда е 6 часа а пикета на 9 км от заставата пеша по пресечен терен и трябва да се свържеш с непознат човек, който да докладва в отряда, че всичко е наред. Трябва да изминеш общо 18км пеша по пресечен терен, та къде ще се скатаеш. Нарядите дневно бяха по 12-14 часа 6 дни в седмицата.

    Коментиран от #43

  • 42 Некой си

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "печатна грешка":

    Номера на автомата му е бе, ахмак..
  • 43 Стар кашик

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "САП":

    За това, като изпуснехте нарушител ни вдигаха нас да прикриваме, докато следовата група обикаляха като улави по баирите..За 2 години служба в Елховския полк имам 6 или седем излизания да прикривам. Вдигаха ни само старите кучета , лентовахме пред дежурната и айде на първи пост до Чернозем. Най-дълго съм пазил 3дена и 2 нощи..не смееш да мигнеш, щото на два пъти нарушителите бяха въоръжени. Тогава ми се е случвало да вървя и да спя..не съм го вярвал, ама ми се случи. Най-трудно беше сутрин, като те понапече слънцето..как ми се искаше да легна до някоя трънка. Ама хванеха ли ме- директно на военен съд...абе ял съм го тоя и знам какво е .Обходни двойки и задължително с патрон в цевта...

    Коментиран от #50

  • 44 Некой си

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "На Калотина, застава" Хала" се казваше!":

    Глупости на тръкалета..убил бил 6-7 човека..ай у лево бе..а убитите не беха ли случайно с гумени глАви, а?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 МАЛКА пенсИЯ

    0 3 Отговор
    Aз служих в ГВ.Бяхме съседи с тъй наречените,,,кашициТе бяха много зле,със службата.Не знаеха,как се борави с АК.И не сме ги викали,канили,ДА ПРИКРИВАТ ГРАНИЦАТА,с нас.

    Коментиран от #49

  • 48 България имаше Гранични войски - орли !

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "На Калотина, застава" Хала" се казваше!":

    Алооо,Хала ,тук Кокиче ! На границата не се говори,не се вдига шум, не се свети с фенерче, и не се водят дебати ! Стреля се точно ! Тук спазвай първото правило с мярка ! А помниш ли стихчето, всяка нощ когато спя на меко, и в огнището светлее жар,нейде в граничарските пътеки, тихо ,тихо крачи граничар ? !
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 САП

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Стар кашик":

    Ти си бил така 10 дни в годината, а ние всеки ден.

    Коментиран от #51

  • 51 Имало едно време

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "САП":

    остави те нищо не знаят. не разбират и не могат да си представят. Питат ли как сме давали наряд зимата, а в мъгла, а в тъмно, а в буря с гръмотевици а като се върнеш гладен след ,12 часа и веднага се вдигне заставата хо тревога , по 8 пъти на нощ сме прикривали границата и пак наряд- Изобщо не са в час, въобще. Сега всичко е абсурд и майтап. Жени граничарки , и глупости с фенерчета. Гранични войски на времето бяха бойна войска а момчетата прекрасни младежи ,бойци готови да умират за родните скали без страх в ръка с автомат и нож.Братя стари граничари, слава и поклон братя ! Няма ги вече нашите застави, където оставихме младостта си ! Но любовта към България е в сърцата ни докато бият.