Отидете към основна версия

8 679 33

Всевластен ли е горският, или как по места цакат хората с дърва

  • горски-
  • дърва-
  • зима-
  • доставка-
  • добив

Какви бележки издават на хората, когато им карат дървесина...

Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато наближи зимата, дървата за огрев стават голяма тема. Хората искат да се подготвят за студените дни, но дали и как могат. Оказва се, че не е толкова лесно, нито толкова просто. А игрите на горските са добре познати. Около всяко село преди зимния сезон се обозначава район, от който хората могат да си добият дърва. Изключително добро намерение, но дали е осъществимо. Оказва се, че обикновено сечището, което е определено за хората и е на символични цени от горското стопанство, е обозначено в такъв горски район, до който няма достъп с автомобил. Я ще е в дере, я навътре в гората – така че да няма стигане. Също така се определят и дати, в които хората да могат да си вземат дърва. И можеш да сечеш само в тези дни. А то какво ще отсечеш, след като не можеш да стигнеш до сечището.

И точно тук е заровено кучето, както се казва.

След като хората не могат да стигнат до сечището, се предполага, че то си остава?
Не, не си остава. Горските са оборудвани с нужната техника, за да стигнат до сечището. И понеже хората не могат, горските се развихрят.

За да имаш право да сечеш в определеното сечище, трябва да фигурираш в списъка на кмета. Като се направи списъкът, се определя и нужното количество дървета, които се маркират с зелен печат, че са отредени за сеч. И когато човек отиде да си набави дърва, горският му дава превозен билет за определено количество. След това, на база този билет, на човека се издава касов бон, че е получил Х количество дърва на Х цена. По-долу прилагаме документ от фирма за доставени дърва. Къде е цената?

Какво се случва край Самоков

Около село Окол тази схема с труднодостъпната местност за добив на дърва е приложена. Цената на дървата, ако си ги вземеш сам, е 16 лева на кубик. Иначе фирми ти ги карат на 140 лева. Ако искаш?
Но след време се оказва, че мястото за сеч, което е определено за хората, е изсечено цялото. Но не и от хората от селото, защото те няма как да стигнат до сечището.

Тук идва втората игра. Кой как е отразил, че хората по списъка са си получили дървата. Списъкът е при кмета. Той знае кой е сякъл сам и на кой са карани дърва. Но отговаря ли това на истината. Това може да се каже, ако се извърши проверка.

Иначе разликата между 16 лева, ако сам сечеш, и 140 лева, ако ти ги докара фирма, реализира добра печалба. Въпросът е кой как иска да съблюдава за реда при горските. Или горските са всевластни. А схемата с отреждането на сечище в такъв район, до който няма достъп, не важи само за района на Самоков. Така е из цяла България.
Друг интересен въпрос е какво става, ако имаш върната гора, а горските леко „налазват“ в нея и бутат по някое и друго дърво. На кого да се оплачеш?

И какви бележки издават горските
Масова практика е на хората да се дават бележки за количество, но не и за цена. А това, разбира се, се прави цел. Когато такава бележка е издадена, и ако случайно се направи проверка, оправданието е, че това е „техническа грешка“. За стотици хиляди лева. Едно е на бележката да пише 16 – ако сам си добивал, а друго е 140 лева, ако са ти ги докарали. Но 140 лева не е удобно да се пише, защото на тази сума трябва да се плащат данъци.

Това, на снимката по-долу, е превозен билет, но на въпросния човек не е издадена фактура. Чиста работа, нали.


P.S.: Призоваваме хора, които са пострадали от подобна схема за добив на дърва, да ни пишат. Пък може и да накараме институциите да си свършат по-добре работата през следващата година.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 34 гласа.

Свързани новини