Last news in Fakti

23 Декември, 2023 10:01 2 023 17

На ски в Алпите срещу 9000 евро

  • туризъм-
  • алпи-
  • швейцария-
  • австрия-
  • туристи-
  • ски-
  • зима

През тази зима ски курортите в Швейцария и Австрия ще бъдат скъпо удоволствие

На ски в Алпите срещу 9000 евро - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на ски сезона швейцарските зимни курорти са готови да посрещнат туристите - за разлика от миналата година почти навсякъде снежната покривка е подходяща, посочва пред АРД говорителят на Швейцарския туристически съюз Петер Бергер. "На базата на много положителния старт, но също така в контекста на рамковите условия и направените до момента резервации, швейцарският туристически бранш гледа много оптимистично към идващата зима." Има много сняг, а очакваният плюс в сравнение с миналата зима е 3 процента, добавя Бергер.

Солени цени

Само че ски почивката се очертава да бъде скъпо удоволствие: в сравнение с миналата година цената за едноседмична ски ваканция в Швейцария се е увеличила средно с 25 процента, сочат данните на икономическия институт "BAK Economics". За семейство с две деца цялото удоволствие излиза около 6000 франка, но има и райони, където е още по-скъпо - до 8500 франка, което се равнява на 9000 евро, изчислява АРД.

Пред германската обществена медия Петер Бергер казва, че са поскъпнали най-вече картите за скиорите. При картите за няколко дни или при сезонните абонаменти увеличението в цената е около 9 процента. Факт е обаче също така, че повечето ски курорти в Швейцария предлагат т.нар. динамични цени: през седмицата, при лошо време или при по-ранни резервации се плаща по-малко, отколкото в пиковите моменти. Големи намаления обаче не бива да се очакват, предупреждава швейцарската Фондация за защита на потребителите.

Туристите, които се отправят да карат ски в Швейцария, се сблъскват и с още един проблем - силния франк, който оскъпява още повече и без това скъпата Швейцария, посочва АРД. Затова и повечето курортисти са местни - швейцарците са около 60 процента, казва Петер Бергер пред германската медия.

Накратко - карането на ски в Швейцария си остава лукс. Но макар в другите европейски страни да е по-евтино, малката алпийска държава си остава без конкуренция, посочва Петер Бергер. "Швейцария продължава да бъде смятана за люлката на зимните спортове. И много хора, които ги харесват, си казват: Ако ще ходя на ски, нека да е на правилното място." Освен това, както отбелязва АРД, Швейцария има най-високо разположените ски курорти в Европа - 28 писти на над 2500 метра.

Въпреки това обаче туристическият бранш в страната изпитва опасения - не за друго, а дали снегът ще бъде достатъчно. "Именно това е най-голямото предизвикателство", заявява Бергер. "С промените в климата опасенията нарастват, несигурността само ще се увеличава", добавя той.

В Австрия поскъпването е с 13 процента

И в Австрия ски почивката струва повече от миналата година. "Картите са поскъпнали с между 8 и 13 процента, нощувките - с до 12 на сто", казва Сузане Краус-Винклер, която отговаря за туризма в австрийското Министерство на икономиката. Най-скъпо през тази година е в Арлберг в Тирол - там дневната карта достига 75 евро. Средната цена е 56 евро, а най-евтината дневна карта излиза 33 евро. И в Австрия отчитат, че сезонът е започнал по-добре от миналогодишния - ранните снеговалежи са стимулирали интереса. Очакванията са за 20 милиона туристи през зимния сезон, което е с 3 милиона повече в сравнение с 2022 година.

Както посочва Сузане Краус-Винклер, големият интерес се дължи на богатата палитра от оферти: "Предлагаме както нискобюджетни възможности, така и луксозни почивки. Същото важи и за хотелите - има всякакви ценови категории". Но както установяват от Австрийската икономическа камара, още в първите седмици на зимния сезон се откроява значителна чувствителност по отношение на цените. Много от туристите консумират в хотелите по-малко. Предполага се също така, че някои гости ще съкратят почивката си или ще изберат по-евтини хотели.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин 777

    10 2 Отговор
    българските крадци не ги бърка бълха ги ухапала
  • 2 Гощо

    6 8 Отговор
    А как са зимните курорти в просперираща и благоденстваща Русия. С колко намалиха цените спрямо миналата година?

    Коментиран от #9

  • 3 Голям Тур

    10 2 Отговор
    Няма нужда да ходите в Алпите тук Сглобката, ще ви изпързаля скъпо и прескъпо!
  • 4 Бански старец

    14 1 Отговор
    Елате в Банско.Тук е евтино.Всяка снежинка стотинка!
  • 5 Да да

    5 4 Отговор
    И по 30 к евро ще има почивки..санкцийте работят някой трябва да плаща тая война и това са редовете пешки европейските граждани...очаквайте и храната да стане лукс 2024..световната икономика върви към срив..и последвал рестарт..дигитален!!!!
  • 6 Истината:

    4 2 Отговор
    Тройният Тулуп, който има няколко слоя сланини по тлъстото си туловище, да отиде на ски в Алпите срещу 9000 евро. Той Открадна Милиарди от България, но ще плати скъпо за това!
  • 7 Евтиното

    8 0 Отговор
    Може и да излезе по скъпо, накрая. Преди 7 години, за първи път семейно отидохме на ски в Австрия. След много колебания, сметки, дискусии. Така. Няма да ви занимавам с цифри и преживявания. Крайният резултат е, че оттогава до ден днешен, ски ваканция в България дори не се обсъжда като вероятност.
  • 8 Ти си

    3 0 Отговор
    За 9000 € ще си пържа задника цяла година в Тайланд ......
  • 9 000013

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гощо":

    Виж у вас под кревата и в гардероба дали не се е скрил някой руснак.

    Коментиран от #10

  • 10 в русия курорти има ли бе?

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "000013":

    няяяяямааа.ко съ обаждаш тогава?

    Коментиран от #12, #13, #14, #15, #17

  • 11 Порно

    3 0 Отговор
    Има доста изгодни пакети, 800 до 1000 евро спане, храна, лифт карта и шатъл до лифта за седмица. Без транспорта до там. Има и в СПА курорти, ако не ви е гнус да сте в джакузи с пияни тлъсти англичанки.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    2 0 Отговор
    Както винаги, е извадено от контекста, който никой не знае за какво иде реч! За инфжрмация, картите на 4 членно семейство на Банско са 300 лева на ден!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.