Last news in Fakti

11 Декември, 2023 13:44 3 180 24

Добромир Добринов пред ФАКТИ: Нелегалната сеч е бизнес за около 100 милиона лева годишно

  • гора-
  • сеч-
  • добив-
  • дървесина-
  • бизнес-
  • дърва-
  • огрев

Компетентните органи и прокуратурата, защото има и смъртни случаи, следва да отговорят на въпроса за основните причини за наводненията в Странджа, казва експертът

Добромир Добринов пред ФАКТИ: Нелегалната сеч е бизнес за около 100 милиона лева годишно - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Незаконната сеч е световен проблем, който предизвиква тежки екологични, социални и икономически въздействия. Тя унищожава горите на планетата, а негативният ефект от нея изостря климатичната криза и води до загуба на биоразнообразие. По данни на Интерпол всяка година международната търговия с незаконно добит дървен материал генерира среден оборот от 100 милиарда щатски долара. Защо количеството на незаконно добитата дървесина в България продължава да е притеснително високо... Пред ФАКТИ говори Добромир Добринов, старши експерт по природозащитно законодателство във WWF.

- Г-н Добринов, вече сме в сезона на използването на дърва за огрев от домакинствата. Какво показва последният доклад на WWF. Какви проблеми имаме?
- Последният доклад за незаконния дърводобив на WWF е за периода 2018-2022 г. За този период държавната администрация е предприела значими стъпки в създаването на правни, организационни, кадрови и технически предпоставки за намаляване на незаконния дърводобив, които надхвърлят стъпките от предходния петгодишен период. За съжаление, тези усилия не са довели до промяна в картината с незаконния дърводобив и той се запазва в същото процентно отношение 1/4 до 1/3 от общия добив. В последния ни доклад разширихме обхвата на изследваната незаконосъобразност на дърводобива, като включихме и добив при нарушения на природозащитното законодателство и такъв в националните паркове и от гори в земеделски територии, с което незаконният дърводобив достига до половината от общия добив.

- При законния дърводобив спазват ли се правилата за горите…
- В доклада изясняваме различните аспекти на незаконния дърводобив, а финансовата загуба се отчита при добив, при който е скрита дървесина от собственика - независимо дали добивът ѝ е извършен с позволително за сеч, или изцяло чрез бракониерска сеч. Говорим за добив, при който цялото добито количество дървесина е платена на собственика, но също може да е незаконен, когато сечта е извършена в нарушение на нормативните изисквания за нейното планиране или провеждане. Типичен пример за привидно законен, но реално незаконен дърводобив, е следният - когато в позволителното за сеч е включено количество дървесина, което не е било планирано в горскостопанските планове и програми, тоест позволителното за сеч не е отговаряло на съответните изисквания на Закона за горите или интензитета и вида на сечта, регламентирани в наредбата за сечите в горите. Най-фрапиращите примери за такива нарушения са разрешаваните сечи с “план-извлечение“ и сечите за прокарване на извозни пътища.

- Ако обърнем нелегалната сеч в пари, какво показват цифрите?
- Данните от доклада сочат, че за обследвания период 2018-2022 г. финансовите загуби от добита дървесина, която обаче не е заплатена по законен път – говорим за бизнеса с нелегална сеч, възлизат на около 100 милиона лева годишно.

- В доклада четем, че незаконният дърводобив се запазва висок и за една усреднена година той възлиза на 1,7 млн. куб. м от официално регистрирания добив. Как се допуска това?
- Основната причина е неподчинението и неспазването на Закона за горите. Неподчинение от министрите на земеделието и храните, приемащи незаконосъобразни наредби. Неподчинение от Изпълнителната агенция по горите и регионалните ѝ структури, незачитащи разпоредби на Закона за горите и съвременното природозащитно законодателство и затварящи си очите за множество техни нарушения при извършваните проверки. Неподчинение от служителите в държавните горски и ловни стопанства и кметове или оправомощени лица за прилагане на разпоредбите на горското законодателство, поради консерватизъм и неразбиране на множеството публични функции на горите, повечето от които са свързани с компонентите на околната среда - води, въздух, биологично разнообразие и едва тогава ресурс за ползване. На различните нива има и лобистки, политически и финансови интереси, които също оказват влияние за крайния резултат с незаконния дърводобив.

- Пазим ли добре трите национални парка – „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“, или и там се сече…
- Сече се, макар и не толкова интензивно, както в останалите горски територии. За съжаление лесовъдската логика, че трябва да се помага на гората, за да се развива, се прилага и в националните паркове, където Законът за защитените територии (Законът за горите не се прилага в националните паркове) въвежда съвсем друга логика - осигуряване протичането на естествените процеси и намеса само в краен случай, ако съществуването на горските екосистеми е застрашено от определени фактори и екосистемите не могат да се справят със заплахата по естествен път. Затова от 2019 г. WWF започна да води дела срещу такива сечи и с победите, които постигнахме в съда, се създава трайна практика на Върховния административен съд по тълкуване разпоредбите на Закона за защитените територии и нивото на защита на горите в националните паркове. Засега министерство на околната среда и водите упорства и без да се съобразява с тази съдебна практика одобрява сечи в трите национални парка, но ние сме безкомпромисни и ще продължаваме да се борим в съда и/или чрез прокуратура, докато законът започне да се спазва.

- Какви са основните „схеми“ за незаконен добив и продажба на дървесина?
- Основните схеми при привидно "законно незаконния" дърводобив – говорим за такъв, който е планиран в горскостопанските планове и програми и е разрешен с позволително за сеч, са следните:
-добив на немаркирани дървета в насаждения, предвидени за сеч;
-манипулации при изчисляване на обема на дървата за огрев и технологичната дървесина;
-скриване на незаконно добита дървесина при експедицията ѝ;
-манипулации при окачествяване на маркираните дървета


При изцяло незаконния или бракониерски дърводобив схемата е да се открадне някакво количество дървесина, като обикновено се сече по малко, в късните или много ранните часове, като се отсичат отделни по-малки по размер дървета, за да се затрудни откриването на незаконната сеч. Този дърводобив е разпространен около малките населени места и се извършва основно от социално слаби хора.
Съществува и изцяло бракониерски добив със значително по-големи размери, който се извършва от фирми с издадено позволително за сеч в други части от горите, а незаконно добитата дървесина се скрива между законната такава или се правят нелегални курсове със законен превозен билет.

- Колко държавни служители пазят горите ни?
- Над 3000 държавни и недържавни служители са ангажирани с охраната и контрола в горските територии в България. Около 2/3 от тях са служители на държавните предприятия, които не са държавни служители по смисъла на Закона за държавния служител. Горските инспектори в 16-те регионални структури на ИАГ са държавни служители по смисъла на Закона за държавния служител. От 2013 г. техният брой е намалял с 25% и от първоначалните и никога незаети напълно 551 щатни бройки към 2022 г. имаме едва 342 действащи горски инспектори.

- Събираемостта на глобите и санкциите каква е?
- Около 2/3 от всички установени нарушения в горите са свързани пряко със Закона за горите. За около 70% от установените нарушения се издават актове, като горските инспектори са с най-голям брой издадени актове. Събираемостта на наложените санкции и глоби се запазва относително ниска през годините, като най-висока е била през 2022 г - 33.42%.

- Колко домакинства разчитат на дърва за огрев?
- Съгласно националното преброяване към 07.09.2021 г. в Република България живеят 2 866 657 домакинства, а близо три четвърти (74.9%) от тях са в градовете. За 2021 г. 957 463 домакинства са закупили средно по 5,166 куб.м. дърва за огрев или общо 4,95 млн.куб.м, което е значително по-ниско от данните за 2017 г. - 6,31 млн. куб.м. Резултатите от извършено социологическо проучване показват, че (в сравнение със същото проучване за нуждите на предходния доклад) имаме значително намаляване на домакинствата, потребяващи дървесина за огрев - 41,6 % през 2017 г. до 33.4% през 2021 г. Следва да отбележим, че официалните данни са много близки с данните от извършените социологически проучвания за целите на докладите на WWF.

- Потопът в Царево през лятото. Там се говори за голяма сеч в Странджа. Какъв урок трябва да ни е това бедствие, което се случи?
- Във всички природни паркове се сече интензивно, не само в Странджа. Законът за защитените територии не добавя никакви допълнителни ограничения за тази категория защитени територии и препраща към разпоредбите на Закона за горите. Дали сечите са основната причина за наводненията в Странджа- категорично не. Незаконната сеч допринася за повече наводнения и с по-голяма разрушителна сила, но все пак трябва да се подчертае, че обективно дори и да не съществува незаконна сеч, наводнения ще има, защото те са в пряка зависимост от количеството валежи и релефа на съответния терен, върху който падат тези валежи. Законната сеч не следва да се извършва в нарушение на съществуващото законодателство и най-вече това са Законът за горите, Законът за биологичното разнообразие, Законът за защитените територии и Законът за опазване на околната среда. Спазването на тези закони гарантира, че горите ще бъдат устойчиви на негативни външни въздействия, ще регулират в пълния си потенциал измененията в климата, ще осъществяват своите противоерозионни, водоохранни и водорегулиращи функции чрез намаляване на повърхностния отток и увеличаване на подпочвения поток. Най-големият принос за увеличаване риска от наводнения и тяхната разрушителна сила имат следните нарушения на посочените закони:
- изграждането на нескончаеми извозни пътища, особено в стръмни терени и извеждането на масови сечи за тяхното изграждане. В момента подзаконовата уредба, уреждаща сечите за извозни пътища, противоречи изцяло на Закона за горите, а тези сечи не се планират в горскостопанските планове и програми и не се подлагат на съответните процедури по екологичните закони. Това води до увеличаване на повърхностния отток и значителна ерозия на стръмни терени
- сечи с голямо разреждане на гората. Тази порок се проявява при практическото провеждане на сечите и типичен пример е превишаването на ползването по позволително за сеч, което е масова практика през годините
- изцяло незаконни сечи, тоест бракониерски сечи, които не са разрешени от нито една разпоредба на посочените закони. Ефектът при тези сечи обикновено е локален и слаб в повечето случаи, защото става въпрос за малки единични добиви

Компетентните органи и прокуратурата, защото има и смъртни случаи, следва да отговорят на въпроса за основните причини за наводненията в Странджа и какъв дял имат отделните фактори - незаконна и привидно законна сеч, строителство, градско или селищно устройство и пр.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    17 1 Отговор
    Джуган ги държи тез.
  • 2 Ти предполагаш 100 мил

    15 1 Отговор
    ама е повече. Съдебна система и мвр прибират поне 20% от кражбата, тея които си берат за отопление не би трябвало изобщо да ги закачате.
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 1 Отговор
    Горска мафия
  • 4 имат лесничеи ,

    4 7 Отговор
    обхождат си районите , справят се добре . ако отида на палатка , каравана и си взема дърва за огън , не ги плащам . Ако сме 300 000 за 5 дни отдих и клоните заминават бързо . оттам са тея 100-200 милйона . нищо не са . все едно рибата в морето или реката да е много скъпа . дива е и нищо не струва . в турция и е гърция имат много гори . там заради горските палят и всичко изгарят . 2-3 кубика са за един сезон . с климатик и ток от пазара освободения , пак колкото парно . най-евтино е дърва и газ . на запалена печка и на отворен прозорец се спи . Ние сме селска държава . Бабите и дядовците на село не са на въглища, а на дърва .
  • 5 Българка

    11 0 Отговор
    "Добромир Добринов пред ФАКТИ: Нелегалната сеч е бизнес за около 100 милиона лева годишно"
    И добавям, парите се насочват правилно основно към касите на ДПС и феодалите
  • 6 КОСТОВ

    13 0 Отговор
    тьрговище всеки ден от крьговото на ОИНВИ минават камиони натоварени сьс дьрва без никаква маркировка а КАМИОНИТЕса без светлини може и даса без гражданска и преглед
  • 7 Струва ми се, че

    3 7 Отговор
    г-н Добринов завижда щото не може да се облажи...
  • 8 Петрова

    10 2 Отговор
    Добринко, добре говориш. Ама ние знаем всичко което говориш. Няма обаче действия. С думи гората няма да бъде спасена. Ела, Добринко, в ловешките села - от ранна пролет започва масова сеч във всички села, пълнят се военни камиони без номера от първата световна война с яки трупи и се продават на безценица на селяните, за да се топлят през следващата зима. Ние знаем всичко това от повече от 30 години, но сме безсилни да противодействаме. Само се оплакваме...подобно на Добрия Добринко.

    Коментиран от #9

  • 9 Спасов

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Петрова":

    точно така! Стига приказки. Дайте съвет на обикновените граждани как да защитават гората и природата. Явно не може да се разчита на държавата, която се е сляла с горската, а и не само с горската, мафия. Искаме протокол, как да се противопоставим на законния противоправен дърводобив!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 горски

    1 1 Отговор
    Няма незаконна сеч горския Габриел в тутракан я узаконява,че и за него остава
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Да де,

    8 0 Отговор
    През диктатурата на Социализма, в северозападна България ( село с огромна гора в покрайнините) един местен,беше отсякъл четири дървета.Да си направи мертеци ,за кошарата.Имаше човека пари за два вагона материал,но в Топливо и Горивно строителни материали,няма и няма! Хванаха го,и в окръжното МВР.За четири дървета,му присъдиха три годишна,ефективна присъда.Няма права,адвокатски мушенгии,или плик под масата.Изработи си две години чисто в затвора Кремиковци - на четири смени,почивка само един ден в седмицата.След това не смееше и сух клон да вземе.Както и другите селяни не смееха да пипнат.Знае- поне тройка от живота му,в затвора!
  • 17 Красимир Петров

    7 0 Отговор
    Нито едно правителство не се справи с нелегалната сеч.Зад нелегалната сеч в цяла България стои мафиотската структура ДПС.
  • 18 Бедняк

    2 1 Отговор
    А, на бас че и на дърва и кюмур нема да ни дадат да се отопляваме!
  • 19 Иван

    3 1 Отговор
    Тука експерти да искаш под път и над път как ги изчисляват тези на базата на минималната заплата или на минималната в Германия например иначе кубик дърва 80 лева
  • 20 В Гърция

    2 0 Отговор
    Кубик изсушени и нацепени дърва за огрев са 72 евра. Познайте от къде идва дървесината.
  • 21 Трябва и мораториум

    3 1 Отговор
    върху изсичането на горите за няколко години поне. Тези които се хванат в нарушение да се съдят по бърза процедура. Глоба, конфискация, затвор и принудителен труд. Трябва и залесяване да има. Не си спомням да съм чел нещо в тази насока.
  • 22 Меси кьорфишека

    4 0 Отговор
    Дебили, и това е Шенген!
  • 23 зрител

    4 0 Отговор
    Там управляват ДПСе иГЕРп - как няма да се краде....? Това е по-силно от тях....в природата им е, а сега и ППе....
  • 24 Видин

    2 0 Отговор
    Десетки камиони всеки ден през моста.