Last news in Fakti

24 Ноември, 2022 08:52 8 637 33

Всевластен ли е горският, или как по места цакат хората с дърва

  • горски-
  • дърва-
  • зима-
  • доставка-
  • добив

Какви бележки издават на хората, когато им карат дървесина...

Всевластен ли е горският, или как по места цакат хората с дърва - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато наближи зимата, дървата за огрев стават голяма тема. Хората искат да се подготвят за студените дни, но дали и как могат. Оказва се, че не е толкова лесно, нито толкова просто. А игрите на горските са добре познати. Около всяко село преди зимния сезон се обозначава район, от който хората могат да си добият дърва. Изключително добро намерение, но дали е осъществимо. Оказва се, че обикновено сечището, което е определено за хората и е на символични цени от горското стопанство, е обозначено в такъв горски район, до който няма достъп с автомобил. Я ще е в дере, я навътре в гората – така че да няма стигане. Също така се определят и дати, в които хората да могат да си вземат дърва. И можеш да сечеш само в тези дни. А то какво ще отсечеш, след като не можеш да стигнеш до сечището.

И точно тук е заровено кучето, както се казва.

След като хората не могат да стигнат до сечището, се предполага, че то си остава?
Не, не си остава. Горските са оборудвани с нужната техника, за да стигнат до сечището. И понеже хората не могат, горските се развихрят.

За да имаш право да сечеш в определеното сечище, трябва да фигурираш в списъка на кмета. Като се направи списъкът, се определя и нужното количество дървета, които се маркират с зелен печат, че са отредени за сеч. И когато човек отиде да си набави дърва, горският му дава превозен билет за определено количество. След това, на база този билет, на човека се издава касов бон, че е получил Х количество дърва на Х цена. По-долу прилагаме документ от фирма за доставени дърва. Къде е цената?

Какво се случва край Самоков

Около село Окол тази схема с труднодостъпната местност за добив на дърва е приложена. Цената на дървата, ако си ги вземеш сам, е 16 лева на кубик. Иначе фирми ти ги карат на 140 лева. Ако искаш?
Но след време се оказва, че мястото за сеч, което е определено за хората, е изсечено цялото. Но не и от хората от селото, защото те няма как да стигнат до сечището.

Тук идва втората игра. Кой как е отразил, че хората по списъка са си получили дървата. Списъкът е при кмета. Той знае кой е сякъл сам и на кой са карани дърва. Но отговаря ли това на истината. Това може да се каже, ако се извърши проверка.

Иначе разликата между 16 лева, ако сам сечеш, и 140 лева, ако ти ги докара фирма, реализира добра печалба. Въпросът е кой как иска да съблюдава за реда при горските. Или горските са всевластни. А схемата с отреждането на сечище в такъв район, до който няма достъп, не важи само за района на Самоков. Така е из цяла България.
Друг интересен въпрос е какво става, ако имаш върната гора, а горските леко „налазват“ в нея и бутат по някое и друго дърво. На кого да се оплачеш?

И какви бележки издават горските
Масова практика е на хората да се дават бележки за количество, но не и за цена. А това, разбира се, се прави цел. Когато такава бележка е издадена, и ако случайно се направи проверка, оправданието е, че това е „техническа грешка“. За стотици хиляди лева. Едно е на бележката да пише 16 – ако сам си добивал, а друго е 140 лева, ако са ти ги докарали. Но 140 лева не е удобно да се пише, защото на тази сума трябва да се плащат данъци.

Това, на снимката по-долу, е превозен билет, но на въпросния човек не е издадена фактура. Чиста работа, нали.


P.S.: Призоваваме хора, които са пострадали от подобна схема за добив на дърва, да ни пишат. Пък може и да накараме институциите да си свършат по-добре работата през следващата година.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    49 7 Отговор
    Върнаха хората на дърва като в средновековието.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    39 2 Отговор
    МУТРОГОРСКОДПСмафия

    Коментиран от #5

  • 3 За катун БГ

    29 0 Отговор
    Всичко е в норма ...
  • 4 Йоско

    52 0 Отговор
    Още от времето на комунистите катаджиите и горските са най подкупните
  • 5 ГЕРБЕР

    16 28 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ППмафия господине. Нали си избрахте ПП и Р. КРАДЕВ

    Коментиран от #14

  • 6 Орел

    46 2 Отговор
    Все още чакам евтините дърва на Курнела.
  • 7 Псевдоним

    35 0 Отговор
    Направено е така че фирмите никога да не остават без работа. Хората, които добиват дървата също са на далавера, понеже в такива моменти плащат здраво. В останалите случаи не си мърдат пръста и няма сила, която да ги накара да влязат в гората. Като краен резултат половината население в даден район остава без дърва за зимния сезон.
  • 8 Бай Танас

    44 0 Отговор
    Всички горски са всевластни ! Трябва масова чистка във всички РДГ-та !!!
  • 9 Емо

    36 0 Отговор
    Два пъти съм купувал дърва от официални дърварски фирми. Касови бележки нямаше. За дървата - по-точно за произхода им получих някъкв хвърчащ лист с печат на фирмата, без дата и номер. Сега тия листи си ги пазя, ако прояви интерес някъй да провери каква са дървата ми в двора.

    Коментиран от #26

  • 10 Ивелин Михайлов

    16 1 Отговор
    Най-големият Исторически парк в света до Варна посади 17 000 дръвчета през тази година!
  • 11 Ромб Ромлянов

    23 0 Отговор
    Всичко е дадено от вечната и непобедима та Партия любима на нас Ромовете. Макар че всички знаят, че Ромб болгар не храни.
  • 12 Бойко Българоубиец

    24 5 Отговор
    Хехе сечем като за последно! Ден година храни! Догодина ще има поне 10 села под водата! ГЕРБ ПОБЕДА!
  • 13 Калоян

    31 1 Отговор
    Тази година дървата за огрев от един метър дължина станаха осемдесет сантиметра .Дърводобивните фирми охотно мерят пет метра дължина по един метър височина и твърдят,че това са пет кубика,което в действителност е четири кубика (максимум)

    Коментиран от #25

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 6 Отговор

    До коментар #5 от "ГЕРБЕР":

    то и ГЕРБ и ДПС сте ОТБОР
    ТЕАМ МУТРО МАФИЯ господине
  • 15 Българин

    26 4 Отговор
    Най-смешното е, че в наводнените села герб печелят с 90% на изборите хахах явно им харесва да са под водата
  • 16 Селянин

    14 2 Отговор
    Кви ти бележки плащаш при кмета и ти карат дърва само пари да имаш
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Каун

    22 1 Отговор
    Горите се режат от частни фирми и си въртят далаверата
  • 19 Пънчев

    5 5 Отговор
    Стига с тая цензура! Автора да се запознае със закона за горите тогава да пише. Това на снимката е превозен билет, а не касова бележка.
  • 20 Цар дава

    14 2 Отговор
    падар не дава. А как за 76 куб.м.вода от ВиК Бургас карат хората да плащат 1300 лв. сметка? Значи селският горски и инкасаторката от ВиК са върховната институция, която командва държавата и никой не може да им каже нещо. Разни такива кокошкари са изпълнителната власт на местно ниво.
  • 21 адаша

    14 1 Отговор
    Не си мислете, че това с дървата е от тридесет години. Чудомир е написал разказ - " Синекур". Писан е тридесетте години на миналия век. Прочетете го и ще ви се стори много познато. Булгар, Булгааар...!!!
  • 22 Слава на Евроатлантическа България

    23 4 Отговор
    В нашата област кубика дърва мина 200лв.и то за нацепени което реално е 0,6-0,7 от кубик. Т.е кубик дърва в действителност е над 300 лв.
    И а питам

    Тъй като е много скъпо и хората не могат да си го позволят, не може ли да плащаме с БАНАНИ - борехме се толкова много за тях и сега ги имаме в изобилие, но стоим на студено..
  • 23 Коко

    12 1 Отговор
    В Чехлари е същото няма бележки за цена и кубик мафията и тук е голяма
  • 24 гост

    12 0 Отговор
    Ние имахме гори, до нашето село, на труднодостъпно място. Наш приятел, който кара кросови мотори и тренира из подобни места ни каза, че по-добре да не ходим там, понеже нищо не е останало, изрязани са всички дървета. Моят баща, който има време колкото си иска сега, не желае нито да отиде, нито да подаде жалба, нито да се поинтересува, а си плаща като поп по над 150лв кубика. Всичко си е до хората.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бай Ганьо

    13 2 Отговор
    Скоро ще изчезнем като индианците! Но за нас няма да има резервати! Преобладават крадци,лъжци, предатели! Лош народ останахме!
  • 28 Тома

    12 1 Отговор
    Когато чуя че са набили горски и доктор излизам на балкона и започвам да ръкопляскам
  • 29 азЗ

    0 7 Отговор
    Вие нормални ли сте ве,кви неща пишете,ква фактура за дърва на частно лице то да не е фирма бе идиот,всички сте неука ама осъждате,никои не знае за какво става вапрос,но в БГ всеки разбира от всичко
  • 30 ЖалкиНщожества

    5 0 Отговор
    Сега съмнява ли се някой ,че да стигнеме до тук,заслуга има Четата на Драгалевския Ай дук!?
  • 31 Георги

    5 0 Отговор
    Горските винаги са за бой
    Преди години си бях поръчал дърва метровки
    Всичките бяха на 90 сантиметра
    И не само моите а на хората в цялото село
    А иначе в тировете за износ са си метър
    Лично съм ги мерил
    Повикаха го Аз горския да влезе я двора да го питам нещо
    Ама кмета ми беше комшиия и го спря
  • 32 Горски

    1 0 Отговор
    Партията ни храни! За да я храним...
  • 33 666666

    1 0 Отговор
    Ненова обеща да Ни опраВи с дървената мафия.Видно от резултата е успяла .Толкова години покрай Царя и Тиквун е прихванала нещо от обещанията.