Отидете към основна версия

1 226 8

Даниел Смилов: ГЕРБ очакват подкрепа от ДПС и БВ и се надяват на подкрепа от БСП

  • румен радев-
  • правителство габровски

Николай Павлов - човекът, заради когото Радев обяви война на ПП, показва връщането му във властта, смята политологът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съставът на предложеното правителство показва, че ГЕРБ очакват подкрепа от ДПС и БВ и се надяват на подкрепа от БСП. Много от ключовите фигури са свързани с БСП (Тачева, Плугчиева) по един или друг начин, макар че връзката минава повече през тройната коалиция и ДПС.

Има известна интрига дали БСП ще влязат в зала за гласуването на кабинета Габровски, но е по-вероятно все пак да не участват в такива игри с кворума, за да могат да договорят пряко някое министерство в третия мандат. Този трети мандат, ако отиде при Янев, ще има готова конструкция "Габровски", в която могат да бъдат внесени малки изменения - да речем в Министерството на икономиката и индустрията.

ГЕРБ потвърждава подкрепата на президента Радев за връщането си във властта с кооптирането на Николай Павлов - човекът, заради когото Радев обяви война на ПП. Не е въпросът в личността, разбира се, а в политиката по отношение на руския газ и руските енергийни източници по принцип. Радев правилно калкулира, че с ГЕРБ много по-лесно ще се разбере по енергийни въпроси и запазването на връзките с Русия, отколкото с ПП и ДБ.

Прошко Прошков и Драгомир Заков са приятелски закачки с ДБ и ПП, от които не следва нищо.

(от фейсбук страницата на автора)

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.

Свързани новини