Отидете към основна версия

4 132 51

Кажи з-е-е-е-ле, пардон Ш-е-е-е-нген

  • шенген-
  • българия-
  • румъния-
  • австрия-
  • нидерландия-
  • ес

И хоп, но готови само за снимка пред табелата  

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Шенген ли… Някога може би да, но не сега. Ах тези подмолни австрийци, ах тези безобразни нидерландци – как не ги е срам да не ни пускат в Шенген.

Политическата дъвка дали сме готови за място в Европа без граници, или не, се задъвка с пълна сила.

ЕС ни удари пореден звучен шамар, а ние дори и чисто рефлексно не се опитахме да го избегнем. Но колкото и звучен да е шамарът, трябва да сме доволни, защото не бе кроше. А бяхме много близо до това. Някак Австрия, в чисто благороднически стил, не ни раздели от Румъния. А затова румънците могат само да съжаляват.

Ако ни бяха разделили от Румъния, това щеше да е крах за политиците ни, за правосъдната ни система, за охраната на границата ни.

Как нашите дипломати могат да се противопоставят на мнението на Нидерландия, че в България няма съдебна реформа и няма върховенство на закона. С кой точно осъден депутат, магистрат, прокурор, висш полицай, министър, премиер и т.н. ще покажем, че в България няма хора над Закона.

Колко години Борисов ни убеждава, че сме готови за Шенген, ама не ни искат. А после излиза на българска почва казусът „Капитан Андреево“, примерно – частна граница.

Къде сме ние, къде са те – румънците

За 20 години румънската Антикорупционна агенция е пратила на съд над 15 000 души за корупция, включително двама премиери и десетки министри, както и 100 парламентаристи - нанесли щети на обща стойност 5,4 милиарда евро; 30 милиона евро е бил най-големият подкуп по дело за корупция; 22 милиона евро - най-голямата конфискувана сума; 15 години и 8 месеца - най-голямата присъда.

Сред тях са Адриан Нъстасе - първият бивш премиер, изпратен в затвора за корупция, Виктор Понта - първият действащ премиер, разследван за корупция, Ливиу Драгня - лидерът на най-голямата партия, изпратен в затвора.

Чудя се дали този абзац да не го повторя още веднъж. Да не би да не се проумее какво пише. Справката е от БТА.

Кой е главният прокурор на ЕС? Май се казва Лаура Кьовеши и май беше от Румъния, нали така. Под нейно ръководство бяха започнати съдебни разследвания срещу 14 бивши министри, 43-ма депутати и сенатори и 260 политици.

А у нас какво има?
Българската прокуратура има едно обвинение срещу бившия министър на екологията Нено Димов, но не за корупция, а за безстопанственост – не предприел адекватни действия и така се стигна до водната криза в Перник.

И после защо не сме били в Шенген. Казвам ти дъще, сещай се снахо. Такава беше поговорката, нали.

Готови за снимка пред табелата „Шенген“.

Кажи з-е-е-е-ле, пардон Ш-е-е-е-нген…

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 62 гласа.

Свързани новини