Last news in Fakti

13 Декември, 2022 09:02 4 124 51

Кажи з-е-е-е-ле, пардон Ш-е-е-е-нген

  • шенген-
  • българия-
  • румъния-
  • австрия-
  • нидерландия-
  • ес

И хоп, но готови само за снимка пред табелата  

Кажи з-е-е-е-ле, пардон Ш-е-е-е-нген - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Шенген ли… Някога може би да, но не сега. Ах тези подмолни австрийци, ах тези безобразни нидерландци – как не ги е срам да не ни пускат в Шенген.

Политическата дъвка дали сме готови за място в Европа без граници, или не, се задъвка с пълна сила.

ЕС ни удари пореден звучен шамар, а ние дори и чисто рефлексно не се опитахме да го избегнем. Но колкото и звучен да е шамарът, трябва да сме доволни, защото не бе кроше. А бяхме много близо до това. Някак Австрия, в чисто благороднически стил, не ни раздели от Румъния. А затова румънците могат само да съжаляват.

Ако ни бяха разделили от Румъния, това щеше да е крах за политиците ни, за правосъдната ни система, за охраната на границата ни.

Как нашите дипломати могат да се противопоставят на мнението на Нидерландия, че в България няма съдебна реформа и няма върховенство на закона. С кой точно осъден депутат, магистрат, прокурор, висш полицай, министър, премиер и т.н. ще покажем, че в България няма хора над Закона.

Колко години Борисов ни убеждава, че сме готови за Шенген, ама не ни искат. А после излиза на българска почва казусът „Капитан Андреево“, примерно – частна граница.

Къде сме ние, къде са те – румънците

За 20 години румънската Антикорупционна агенция е пратила на съд над 15 000 души за корупция, включително двама премиери и десетки министри, както и 100 парламентаристи - нанесли щети на обща стойност 5,4 милиарда евро; 30 милиона евро е бил най-големият подкуп по дело за корупция; 22 милиона евро - най-голямата конфискувана сума; 15 години и 8 месеца - най-голямата присъда.

Сред тях са Адриан Нъстасе - първият бивш премиер, изпратен в затвора за корупция, Виктор Понта - първият действащ премиер, разследван за корупция, Ливиу Драгня - лидерът на най-голямата партия, изпратен в затвора.

Чудя се дали този абзац да не го повторя още веднъж. Да не би да не се проумее какво пише. Справката е от БТА.

Кой е главният прокурор на ЕС? Май се казва Лаура Кьовеши и май беше от Румъния, нали така. Под нейно ръководство бяха започнати съдебни разследвания срещу 14 бивши министри, 43-ма депутати и сенатори и 260 политици.

А у нас какво има?
Българската прокуратура има едно обвинение срещу бившия министър на екологията Нено Димов, но не за корупция, а за безстопанственост – не предприел адекватни действия и така се стигна до водната криза в Перник.

И после защо не сме били в Шенген. Казвам ти дъще, сещай се снахо. Такава беше поговорката, нали.

Готови за снимка пред табелата „Шенген“.

Кажи з-е-е-е-ле, пардон Ш-е-е-е-нген…


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    16 29 Отговор
    НДСВ се завръща в политиката за да влезем в Шенген!
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 4 Отговор
    ШЕНГЕН УРА

    Коментиран от #36

  • 3 Интересно

    20 37 Отговор
    Е,ако нямат доказателства как да осъдят някой?Или невинни да осъдят само,за да кажат "Ето...осъдихме тука един."
    Дори да има корупция са се покрили и е нещо на дребно...нашите са просто бълхи в сравнение с корумпираните от други ЕС държави.На Урсула и компанията й само могат да завиждат на милиардите...Само да не взимат пример хаха.
    В случая незаслужено ни отрезаха от Шенген.

    Коментиран от #5, #12, #28, #32

  • 4 Под феса има Ум

    57 5 Отговор
    Смятайте, щом Румъния с толкова осъдени за корупция политици, не я искат в Шенген! Какво остава за нас, дето за 34 години крадене и дране на кожи от обикновените хора, няма осъден нито един политик, да не говорим за премиери и други висши чиновници! За това и шуробаджанащината се шири с пълна сила и мафията е пуснала дълбоки корени в българската държава!

    Коментиран от #22

  • 5 малко само

    36 0 Отговор

    До коментар #3 от "Интересно":

    Ако наистина вярваш, че няма корупция по високите етажи в България може да ми се обадиш. Ще ти предложа една страхотна схема за инвестиция в криптовалути...

    Коментиран от #15, #19

  • 6 Нено

    27 8 Отговор
    Македония изглежда по-близо до Шенген от България!

    Коментиран от #51

  • 7 Цитат:

    22 12 Отговор
    Отново за стотен път публикувате глупости.

    "Имаше две проверки от ЕК за изпълнение на критериите за членство на страната ни в Шенген.
    И двете завършиха с положителни за България доклади. В допълнение посолството на Австрия в София имаше проверка, също положителна. Резултатите от тези проверки категорично показаха, че България покрива всички критерии за членство в Шенген.
    Невлизането ни в Шенген е заради лицемерието на ЕС. Истината е, че сме изпълнили критериите за членство още през 2011 г. и процедурата, поради която не сме членове, е спирана от една или друга държава по критерии на целесъобразност. Това няма нищо общо с правото. Ако следваме буквата на закона, отдавна трябваше да сме членове.
    А в същото време виждаме, как ЕС може и заобикаля унгарското вето на пакета финансова помощ за Украйна, но за нас не може и не се прави.

    Коментиран от #13

  • 8 Бай Митко

    34 7 Отговор
    Адмирации г-н Каменов! Чудесна, кратка и разбираема статия! Без да се увърта право в десетката! Но дали някой от 240 депутати, бивши, настоящи и кандидат управници ще я погледне даже? Не, че не знаят защо не ни допуснаха в Шенген, а за да разберат, че народа знае защо. За съжаление заради нас и Румъния "изгоря".

    Коментиран от #29

  • 9 Смях

    23 1 Отговор
    В България няма корупция - реши парламентът при един вот на недоверие. Какво е виновна прокуратурата, че няма корупция?
  • 10 Стига сте

    27 7 Отговор
    ревали за тоз Шенген бе, кой знае какво станало. Шенген, та Шенген голяма работа.Границите се върнаха на всякъде покрай мигрантите. Който му се работи - и в Европа може и у нас работа колкото искаш.
  • 11 Бай Х.

    14 7 Отговор
    Абе, тиквата ако я бяха опекли младежите, по-друг начин щяха да се отнесат вси светии, барабар с австроунгарци и оландци

    Коментиран от #18

  • 12 Брюкселската зелка

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Интересно":

    Доказателства има. Друг е въпроса дали се търсят нали?
  • 13 Хахаха

    16 11 Отговор

    До коментар #7 от "Цитат:":

    Какви критерии сме изпълнили бе? Гола вода сме! Кого искаш да заблуждаваш? За нищо е ставаме! Много му трябва на ЕС да махнем и ний граничния контрол, па тогава да видят как свободно се прекарват мигранти, бело и зелено и всичко друго престъпно и забранено. Покрай нас и румънците го отнесоха, но те ще се оправят, пък ний ще си останем с приказките колко много сме добре, но никой не ни ще!

    Коментиран от #21

  • 14 Косово

    23 7 Отговор
    Какъв Шенген ви гони ? До 2 години такова животно ЕС няма да съществува .И дано е час по скоро за да не ни откраднат над 20 милиарда да плащаме банките на Европата .

    Коментиран от #16, #34

  • 15 Яне Сандански

    19 3 Отговор

    До коментар #5 от "малко само":

    Къде в Европа няма корупция ? Посочи ми една държава? С това изключение ,че някъде ги крият ,другаде шумят и какво от това .Искаш ли да знаеш една голяма кражба последните 15 години .Холандска и немска банка откраднаха едни 50 милиарда от Испания ,Португалия и Гърция .Народа на тези държави трябваше да плати и какво се случи? Нищо .глобата която може да бъде наложена беше наложена .На Дойчебанк 2 милиарда и на холандската 1.8 .Е останалите милиарди къде са ? Някой да разследва тези банки ,да ги затвори ,да върна парите ???
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Напреднал

    13 5 Отговор
    Промитите мозъци се уловиха на въдичката на Калин и започнаха да разсъждават за осъдените-неосъдените. Ех, будали.........
  • 18 Ха,ха

    8 14 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Х.":

    На "тиквата "можеш само да му дрънкаш каламбаците.Има мноого преди него,които трябваше да бъдат опечени."Тиквата" е най малката грижа.Но при него се живееше значително по сносно отколкото при харвардските крадливи некадърници и хората на Фърчилков.

    Коментиран от #44

  • 19 Мммда

    18 5 Отговор

    До коментар #5 от "малко само":

    Само където човекът е прав, че трябваше да сме в шенгенското пространство. На запад са по-големи схемаджии от нашите и корупцията там е на доста по голямо ново. Бг политиците само подръжават заради опънатия над тях западен чадър.

    Коментиран от #23

  • 20 Един от всички

    15 10 Отговор
    Авторчето, какво излиза - ние сме виновни, щото не ни искат в шенгеня? А пък що ни искат в еврозоната тогава? Нещо тезите ти са плоски и глупави. Не ни искат, защото има мноооого геополитика. Да си седят там западналите западняци, ако може и от ес да ни изключат!

    Коментиран от #27

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ще има и още

    18 8 Отговор

    До коментар #4 от "Под феса има Ум":

    Няма какво да смятаме. Щом Румъния с всички цитирани в публикацията "заслуги " не е в Шенген, значи че кучето не е заровено там където всички "полезни идиоти" като автора ни внушават .....
  • 23 малко само

    22 1 Отговор

    До коментар #19 от "Мммда":

    Прав си. Нямаше да има 12 години ББ без прането на кинти за ЕНП.
  • 24 Мнение

    9 1 Отговор
    Абсолютната истина!
  • 25 Павел пенев

    10 3 Отговор
    Пардон, Зелеееенски.
  • 26 Мнение

    19 3 Отговор
    България и Румъния трябва да си отворят границите една за друга.
  • 27 Абсолютно точно

    20 3 Отговор

    До коментар #20 от "Един от всички":

    Не ни пускат в Шенген, но ни искат и насила бутат в Еврозоната. На всеки вече му е ясно, че става дума за едни пари.
    С този акт ЕС доказа, че от правата и задълженията на членовете в този съюз, за нас ще важи само едното- задълженията.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Митко":

    МОГОсте ПРАВ НЕТ колега БАЙ МИТКО
    ДЕПУТАТИТЕ от мен да ЗНАЕТЕ хич не им ПУКА за БГ НАРОД
  • 30 Матей преображенски

    10 4 Отговор
    Не,вижте сега,нещата се представят по един извратен начин.Отказвали достъп до ченген,и какво от това,трябвало да се разкиснем,да се разтревожим.Пропагандата върви по това направление,да ни внушава ,че в ченген е еврозана е кеф на бучки и трябва всенародно да се стремим,да го направим всенароден почин и кауза.това са психологически хитрини,опитват се да ни примамят,да ни прикоткат за да влезем в капана.На българина му дреме за ченген и еврозона,знае че е бош-лаф и си гледа в празната кесия.И все пак трябва да се обяснява ,да се разобличава поредното западняшко ли-це-мерие и дол-ни из-ма-ми.
  • 31 гост

    7 2 Отговор
    След известно време ченген ще е само спомен.
  • 32 За свикналите

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Интересно":

    да живеят с бълхи,не им прави впечатление проядения юрган у дома им.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Не моа се сета

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Косово":

    коя година трябваше да сме преборили със социализъма и комунизъма империализъма и капитализъма по всичките кълбета на света?!Отдавна ни учеха на тия философии,та вече съм позабравил.
  • 35 Диамантената ръка

    12 1 Отговор
    Холандия и Австрия си имат причини да ни отрежат, но нямат право да го правят. Говорят за върховенство на правото, а самите те го нарушават, тъй като критериите за шенген са изпълнени и допълнителни не могат да се поставят. И изобщо генералният въпрос е как се вземат решенията в ЕС и с какви мнозинства по различни въпроси.
  • 36 Как бе,бе чете ли го тоя измислен?

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    "Зеееле Шенген".И ти толко го разбра,колкото и аз.Пети,чети кво приказва за Мамалигата.
  • 37 Ваня

    8 3 Отговор
    Просто е, и е видимо -България, Румъния, Сърбия са православните славяни.. Тези страни винаги до сега и за напред, са и ще са мачкани, използвани и унижавани. Тези страни нямат място в западни-евроатлантически съюзи и миналото го е показало, че това само страдат.

    Коментиран от #47

  • 38 Брюксел

    13 1 Отговор
    Интересите са чисто икономически.
    Китайците купиха пристанището на Пирея, Гърция.
    Ако влезем в Шенген, пристанището Ротердам умира.
    Стоките ще се разтоварват в Пирея и от там с тирове в цяла Европа.
    Сега обикалят цяла Европа за да стигнат до Ротердам (около 10 дена повече).
  • 39 еколог

    3 4 Отговор
    аман от глупави статии
  • 40 Абе

    8 1 Отговор
    Ето затова Нено приемат.Заради
    Глупавижурналисти и политици които не престават да дрънкат глупостиза страната ми
  • 41 Краинка

    1 0 Отговор
    Зеле пардон ток
  • 42 Стратега

    5 0 Отговор
    Спиране на всички начинания и техен бойкот от българска страна за Австрия и Холандия в ЕС!
    Никакво повече ползване на ОМВ безинистанция.
    За пример е Румъния!
    И Унгария и Полша са за пример!
  • 43 Тома

    6 0 Отговор
    Само като видиш лицата на цацата и каскета и веднага ще кажеш тук в България въобще няма корупция ама въобще
  • 44 Бай Х.

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ха,ха":

    Ха ,ха, ама ако дойда ще викаш ох,ох ...боли
  • 45 Мисля

    6 0 Отговор
    България си разгради границите и закри и разоръжи армията си по изискване на ЕС,закри си реакторите по изискване на ЕС,затри си образованието като въведе тестовата система и джендър културата по изискване на ЕС....и сега ЕС ни казват-"Ами нямате граничен контрол,бедни сте и сте прости и няма Шенген!"Ее,на това как му се казва?

    Коментиран от #50

  • 46 Ааааз

    4 0 Отговор
    Да преместим оградата на запад,те да покажат как се пази граница без да стреляш по талибаните!
  • 47 Пак излъга

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Ваня":

    Сложи и Гърция православна.Изклмчи Бг православна.Другите беха сериозно облагодетелствани на Версайя.Нингаш не са били мачкани.Тва,че Сърбия се самоизолира с тва Косово поле,то с за сметка на сръбските хора,дет не може се доберат до ЕС да изкарат и те някоя парица горница.А,че Косово поле стана албанско?Размножават се мюсулманите.Дай ся и ний да изкаже Сев.Добруджа,демек "българско Косово поле" и да стане войната.Румъния се облагодетелства много и от двете последни големи войни.Ама румънска мамалига лакома за още.Шенген догодина пак togerher
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 а ъъъ

    1 1 Отговор
    С тази повсеместнапутлерастия Шенген на куково лято.
  • 50 футуролог

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Мисля":

    Цакат ни с еврото това е трябва да приемем евро за да ни пуснат след, ккоето дигат таксите на 5 процента от (БВП) за ЕМС.Процент за защита След това ние да се оправяме или по точно ЕЦБ ще ни управи или доуправи..Ще ни изпратят цялата си джендърска ценост да осинови децата ни с непризнати родители. ФАКТИ бг ще стане монетизираща медия обслужваща интересите на НСР. даващи екстра доход на тези който ще бъдат под базов доход и вечерен час гарантиран от генерал гувернатор. Уелкум то фрее Еu ROPE
    майка на исляма подкрепяща и управлявана от велика Юдея

    За останалата част от населението няма газ няма ток няма нет няма.. НИЩО НЯМА ДА ИМА НО ЩЕ БЪДЕ ЩАСТЛИВО
  • 51 Е то

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Нено":

    според Зеленски Украйна е много по близо до Шенген. Не мога да разберасамо какво е Шенген и тва ли е точката на падение?