Отидете към основна версия

3 093 148

Васил Терзиев пред ФАКТИ: Очаквам подкрепа от всички, които избират бъдещето

  • васил-
  • терзиев-
  • ваня-
  • григорова-
  • избори-
  • кмет-
  • софия-
  • балотаж

Чувствам се мотивиран да бъда кмет на всички софиянци, казва кандидатът

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Битката за София? Васил Терзиев срещу Ваня Григорова… Въпрос на избор… Кандидатът на ПП-ДБ и „Спаси София“ Васил Терзиев пред ФАКТИ.

- Г-н Терзиев, чувствате ли се вече кмет на София?
- Чувствам се мотивиран да бъда кмет на всички софиянци. Впуснах се в битката за София заради убеждението, че успехът на един човек е много по-ценен, когато го предаде на другите, за да може следващото поколение да е по-добро от нашето. Моят избор не е да кажа: „Оправяйте се.“ Моят избор е да кажа: „Сега трябва да направя нещо за всички, които са направили нещо за мен – учителите, квартала, града.“ Правилният избор е да си склонен да платиш цената да живеем на по-хубаво място. То няма да се промени от само себе си. За себе си знам, че да направиш нещо хубаво за някой друг ми дава най-много смисъл на живота.

- В каква степен изпълнявате плана си в кметската кампания. Балотаж предвиждахте ли?
- Борихме се за победа на първи тур, но социологията през цялото време твърдеше, че ще има балотаж и той не ни изненада. Очаквахме да има сблъсък на идеи, а реалността показа, че има много неща, които трябва да се променят. Например, да не се стига до циркове, които обезверяват хората, да няма активни мероприятия ден преди изборите. Да няма изчезнали гласове, като тези за мен от секцията във Френската гимназия и в “Младост”. Очаквам подкрепа от всички, които избират бъдещето.

- Какво мислите за Ваня Григорова като опонент...
- Мисля, че с лекота обещава неща, които не просто не знае как ще изпълни, а няма и как да бъдат изпълнени. Като как ще прекрати концесията на “Софийска вода”? Откъде ще вземе пари да плати неустойката на концесионера? Откъде ще вземе пари за нова техника? И какво ще прави с тези 1000 души, които изведнъж ще останат на улицата. Освен това зад нея стоят крайно леви хора, които искат да тласнат София обратно в миналото.

Изумително е как действа истинският популизъм в най-чист вид - няма програма за управление, но има манифест.

В който има откровени заблуди, като тази, че населението на София намалява. Национализация и Общината да е собственик на всичко е най-лесният начин да има корупция на всяко ниво в местната управа. Ние точно от това искаме да се спасим - от корупцията. И ще сме абсолютно безкомпромисни към порочните практики.

Ще е страшно София да фалира.

Никой не иска столицата ни да прилича на една огромна “Топлофикация” - с огромни дългове за наша сметка.

- 10% разлика добра преднина ли е за вас…
- На балотажа нещата са различни. За мен е добре в неделя хората на София да направят правилния избор. Той не е само ляво-дясно. Той е цивилизационен - между миналото и бъдещето. Искаме ли ускорено развитие на София като европейски град? Искаме ли модерно общество? Искаме ли прозрачно и отговорно управление? Искаме ли демокрация? И още - ако гласуваш против всичко това, ти всъщност гласуваш против себе си. Защото от избора в неделя следват четири години от живота на всеки от нас.

- Очаквате ли подкрепа от ГЕРБ на балотажа и това част от „сглобката“ ли е?
- Очаквам подкрепа от всички, които искат да живеят в град с възможности за развитие. Подкрепа от всички, които искат бъдещето на децата им да е свързано с този град. От всички, които искат да виждат къде отиват парите от данъците им и това да не са грозните плочки и тротоари и безкрайните ремонти.

- Кой е в по-добра позиция – вие като водач или тя като втори?
- Моята преднина има значение, разбира се. Тя показва ясно каква е правилната посока - към бъдещето, към развитието на София и превръщането ѝ в модерен европейски град.

- Каква подкрепа ще търсите в Общинския съвет, след като ПП-ДБ-"Спаси София" няма мнозинство?
- Много пъти съм казвал, че ще търсим подкрепа по теми. Когато си избран да защитаваш публичния интерес, не можеш да упорстваш и да отказваш да направиш най-доброто за града. Особено когато едно предложение е добре обсъдено и има прозрачна цел. Все пак всички 61 общински съветници са избрани да представляват интересите на съгражданите ни и те трябва да са наясно, че добрите идеи трябва да се подкрепят.

- Отпадането за първи тур и връщането на машините за балотажа оказа ли влияние на изборите?
- Със сигурност оказа влияние на доверието. Ниският вот това показва - обезверяване заради хаоса, който институциите творят. За мен, за нас, като поколение, ще бъде огромен успех да преборим този начин на мислене, че “… нищо не зависи от мен”. Напротив, всичко зависи от нас. От нас зависи да няма рекордно висок процент невалидни бюлетини. Колкото повече хора излязат и дадат гласа си, толкова по-малък шанс имат лошите практики.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 65 гласа.

Свързани новини