Отидете към основна версия

10 446 29

Димче Ямандиев: За една година може да получиш българско гражданство срещу 10 000 или 20 000 лева

  • димче-
  • ямандиев-
  • северна македония-
  • паспорт-
  • български паспорт-
  • българско гражданство-
  • пеевски

Само Пеевски има смелост да говори за руската схема с български паспорти, а в РСМ положението е по-зле, казва той

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски заяви преди дни, че съществуването на руска схема за българско гражданство на хора от страни от бившата СССР и Русия представлява нечуван пробив в националната сигурност на България и ЕС. Той припомни, че за съществуването ѝ алармираха председателят на ДСБ Атанас Атанасов и редица медийни разследвания. Според Пеевски тези данни трябва незабавно да бъдат разследвани от разузнавателните ни служби, МВР и Прокуратурата. А само за руснаци ли става въпрос… Какво се случва в Северна Македония. Пред ФАКТИ говори Димче Ямандиев, който преди време организира петиция, заедно с други македонски българи, да има възможност за отнемане българско гражданство заради използване на език на омразата към България.

- Г-н Ямандиев, темата с издаването на български паспорти през годините винаги е била актуална, а сега депутати отново я повдигнаха. Как се получават български паспорти в Северна Македония…
- Всичко минава през схема. Г-н Пеевски говори за руска схема с български паспорти, а в Северна Македония какво е? Тук са по-зле нещата. Още по-зле е положението. Вижте, има създадена цяла агентурна мрежа на други държави, чиито лица са с български паспорт в Северна Македония. Това не е ли проблем за националната сигурност? Тези, на които им се издават паспортите, всичките са в тази мрежа. Колко са? Никой никой не знае, а и никой не иска да го коментира.

- Защо никой не иска да говори по темата?
- Защото е опасно, защото става въпрос за политици в Северна Македония, видни бизнесмени, хора от репресивния апарт, собственици на медии.

- А вие за такива хора знаете ли?
- В Северна Македония хората, които имат български паспорт и са собственици на медии, са 30-40 човека. Те са част от най-голямата агентурна мрежа. А сърбите с български паспорт, които имат медии в Северна Македония… Ми те всичките имат. Това е цялата агентурна мрежа и трябва да се каже. Вижте, има хора, които за няколко дена получаваха български паспорт.

- От колко време работи тази схема, според вас…
- От поне 10-15 години. Обикновено за една година може да получиш българско гражданство срещу 10 000 или 20 000 лева. Правят ти фалшиво потекло с фалшиви имена, за да можеш да се легитимираш. Всичко се купува. Има как да се забърза процедурата, после през администрацията и накрая до подписване на указа.

- Това коментира ли се в Северна Македония? Значи хората, които искат да си извадят български паспорт, знаят как…
- Коментира се от хора, които искат да го коментират и не ги е страх. Като цяло темата се избягва от обикновените хора, защото реално е засегната цялата национална сигурност, но тя е пробита. А тя е пробита, защото хората, които мразят България, но са във висшия ешелон на властта, искат да имат българско гражданство. В Северна Македония проблемът е такъв, че в схемата има хора, които работят за сръбските и за руските интереси. Те са против българите.

- Какви са руските интереси и откъде пробиват най-много в Северна Македония?
- През Сърбия пробиват. Русия диктува нещата в Северна Македония през Сърбия, но това всички го знаят, но малцина го казват. Г-н Пеевски има смелост да говори за руснаците с български паспорти, за цялата корупционна схема в България, а колко са македонските политици и сърбоманите от Северна Македония с български паспорти!? Това не е ли също заплаха за националната сигурност!? Някой дали има сведения колко указа за гражданство има дубликат и какви хора имат български паспорти. За съжаление, и тези от България, които са в схемата с гражданството, са час от агентурна мрежа на друга държава и не работят за българските интереси.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 37 гласа.

Свързани новини