Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 13:22 10 325 29

Димче Ямандиев: За една година може да получиш българско гражданство срещу 10 000 или 20 000 лева

  • димче-
  • ямандиев-
  • северна македония-
  • паспорт-
  • български паспорт-
  • българско гражданство-
  • пеевски

Само Пеевски има смелост да говори за руската схема с български паспорти, а в РСМ положението е по-зле, казва той

Димче Ямандиев: За една година може да получиш българско гражданство срещу 10 000 или 20 000 лева - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски заяви преди дни, че съществуването на руска схема за българско гражданство на хора от страни от бившата СССР и Русия представлява нечуван пробив в националната сигурност на България и ЕС. Той припомни, че за съществуването ѝ алармираха председателят на ДСБ Атанас Атанасов и редица медийни разследвания. Според Пеевски тези данни трябва незабавно да бъдат разследвани от разузнавателните ни служби, МВР и Прокуратурата. А само за руснаци ли става въпрос… Какво се случва в Северна Македония. Пред ФАКТИ говори Димче Ямандиев, който преди време организира петиция, заедно с други македонски българи, да има възможност за отнемане българско гражданство заради използване на език на омразата към България.

- Г-н Ямандиев, темата с издаването на български паспорти през годините винаги е била актуална, а сега депутати отново я повдигнаха. Как се получават български паспорти в Северна Македония…
- Всичко минава през схема. Г-н Пеевски говори за руска схема с български паспорти, а в Северна Македония какво е? Тук са по-зле нещата. Още по-зле е положението. Вижте, има създадена цяла агентурна мрежа на други държави, чиито лица са с български паспорт в Северна Македония. Това не е ли проблем за националната сигурност? Тези, на които им се издават паспортите, всичките са в тази мрежа. Колко са? Никой никой не знае, а и никой не иска да го коментира.

- Защо никой не иска да говори по темата?
- Защото е опасно, защото става въпрос за политици в Северна Македония, видни бизнесмени, хора от репресивния апарт, собственици на медии.

- А вие за такива хора знаете ли?
- В Северна Македония хората, които имат български паспорт и са собственици на медии, са 30-40 човека. Те са част от най-голямата агентурна мрежа. А сърбите с български паспорт, които имат медии в Северна Македония… Ми те всичките имат. Това е цялата агентурна мрежа и трябва да се каже. Вижте, има хора, които за няколко дена получаваха български паспорт.

- От колко време работи тази схема, според вас…
- От поне 10-15 години. Обикновено за една година може да получиш българско гражданство срещу 10 000 или 20 000 лева. Правят ти фалшиво потекло с фалшиви имена, за да можеш да се легитимираш. Всичко се купува. Има как да се забърза процедурата, после през администрацията и накрая до подписване на указа.

- Това коментира ли се в Северна Македония? Значи хората, които искат да си извадят български паспорт, знаят как…
- Коментира се от хора, които искат да го коментират и не ги е страх. Като цяло темата се избягва от обикновените хора, защото реално е засегната цялата национална сигурност, но тя е пробита. А тя е пробита, защото хората, които мразят България, но са във висшия ешелон на властта, искат да имат българско гражданство. В Северна Македония проблемът е такъв, че в схемата има хора, които работят за сръбските и за руските интереси. Те са против българите.

- Какви са руските интереси и откъде пробиват най-много в Северна Македония?
- През Сърбия пробиват. Русия диктува нещата в Северна Македония през Сърбия, но това всички го знаят, но малцина го казват. Г-н Пеевски има смелост да говори за руснаците с български паспорти, за цялата корупционна схема в България, а колко са македонските политици и сърбоманите от Северна Македония с български паспорти!? Това не е ли също заплаха за националната сигурност!? Някой дали има сведения колко указа за гражданство има дубликат и какви хора имат български паспорти. За съжаление, и тези от България, които са в схемата с гражданството, са час от агентурна мрежа на друга държава и не работят за българските интереси.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ден

    12 25 Отговор
    димче тъпото
  • 2 Само в тази кочинка

    21 17 Отговор
    Руски действаш посланик и цялата му челяд, могат да полечат БГ граждансгво.
    Импийчмънт за Резидента и Вицето му.
  • 3 Интелекта на парламента

    28 7 Отговор
    Руските шпиони откриват фирми и получават жителство.
    Нито една от тези фирми не работи.

    Коментиран от #14

  • 4 Национални предатели

    18 3 Отговор
    ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ТАЗИ ТЕМА СЕ ДЪВЧЕ И НИЩО !!
  • 5 Мъдрият

    17 8 Отговор
    Какви схеми, какви 5 лева?

    Мой близък е женен за чужденка( не от ЕС. )

    Вече шест години са тук(и бракът име е от тогава) и едва миналата година й дадоха право на постоянно пребиваване и на личен лекар. А за да й дадат двойно (и българско) гражданство - трябва да чака още 3 години и едва тогава може да подаде документи за това!

    Тоест 8 години - преди да има право да кандидатства за Българско гражданство?!
    И не се знае и тогава, колко ще я мотат и бавят!

    А вие пишете - за 1 година. И как става този номер?

    За макетата е ясно - те са си българи! Говоря иначе - за другите!

    Коментиран от #21, #22, #27

  • 6 Русофилските партии у нас и в РСМ

    19 9 Отговор
    направиха всичко възможно за да се омразим с македонците. Заслужиха си рублите!
  • 7 никола гешев

    26 6 Отговор
    Вицето на русофилският ни "президент" и доносник на ДС Гоце Седефчов Първанов - фатмака Ангел Марин срещу 5000$ направи сумата сърби и сърбомани български граждани! Абсолютно прав е Димче А Пеевски и Методиевич да не се правят на луди, защото знаем кой работеше с перача на Груевски - Орце Камчев, комуто беше отпуснат кредит от ББР. Че и бг паспорт му извадиха за 3 дни! На него и на Миалков!
  • 8 мигрантите ще се

    7 3 Отговор
    уредят . афганистанци , африканци .
  • 9 Kирил

    17 14 Отговор
    Главното зло е русия, другите са производни на русия
  • 10 Перо

    12 1 Отговор
    Разните УДБ-ши и номенклатури от СЮК, нямащи анти-българска дейност и техните отрочета на власт, също имат право на БГ паспорт, защото са с БГ произход, нищо че са сърбомани и предатели на род и родина! Просто трябва да бъдат лишавани от гражданство, тези които гласуват в РСМ, заемат партийни позиции в македонистката ВМРО-ДПМНЕ и доказан анти-българизъм, както и лица с анти-българско минало, през времето на СФРЮ! Трябва в БГ да бъдат обяваявани имената на новите граждани и който е против, да изпрати сигнал, въпреки риска от репресии в РСМ! Всичко е до време! “Макетата” могат да забавят процеса, но истината за РСМ вече не може да се скрие, като през времето на соца! Комуникациите и пътуванията вече са глобални!
  • 11 КРАТКО ПРИПОМНЯНЕ

    16 2 Отговор
    ....в РСМ, над 140 000 северно-македонци са с БГ паспорти, а само 72 Българи на преброяването...?• Сигурен съм, че тези македонци с българските паспорти, публично ще ги изгорят при приемането на СМ в ЕС, а какво ще се излее от останалите "братя"..., не мога да го опиша, че ще ме изтрият....отново.
    В C. МAКEДOAНИЯ, ИЗЧЕЗНЕ ЛИ БЪЛГАРОФОБИЯТА, ИЗЧЕЗВА И ДЪРЖАВАТА КОЯТО Е ИЗГРАДЕНА НА ТАЗИ ОСНОВА....зa тoвa ca вcичкитe им мaймунджулъци, мeкo кaзaнo.
    1. C. Мaкeдoния e вce oщe в cръбcкa oрбитa.
    2. Cърбия, дoри и пocтaвeнa нa кoлeнe, нямa дa изпуcнe C. Мaкeдoния oт хвaткaтa cи.
    3. Пo тeзи причини, Бългaрия нe мoжe дa oкaжe никaквo пoлoжитeлнo влияниe към C. Мaкeдoния.
    4. Вcякo нaшe дeйcтвиe зa врaзумявaнe нa C. Мaкeдoния зaтягa cръбcкaтa примкa.
    5. Дaвaнeтo нa бългaрcкo грaждaнcтвo нa cкoпяни нe вoди дo нищo пoлoжитeлнo.
    6. Вcякaкви пoлитичecки прeгoвoри/пaзaрлъци ca бeзпoлeзни.
  • 12 Тия паспорти

    19 6 Отговор
    трябва да са с ограничена давност от 1 г. например и при всяко преиздаване да се прави проверка къде е живял този "българин", къде е работил. Той президента ни русофил, ама като гледах как Йотова целува ръка на руския поп Гундаев застанала на колене е направо отврат.
  • 13 Жмръц

    19 13 Отговор
    Я да питам аз,схемата с българско гражданство на украински граждани,молдовски и пр,пак ли е руска?За еди прЕател питам.Щото всеки ден десетки,да не казвам стотици украинци вземат българско гражданство.Или това не е схема,всичко е точно?

    Коментиран от #16, #23, #28

  • 14 Момчил

    14 14 Отговор

    До коментар #3 от "Интелекта на парламента":

    Да, вярно е,ама напиши и за американските такива,иначе просто не е обективно. Ако сравняваме процентно шпионите на САЩ и Русия у нас ,със сигурност американските са в пъти повече просто защото не ни управлява Русия ,а САЩ,пардон ЕС,който се е превърнала в колония на САЩ и изпълнява всичко спуснато от САЩ.
  • 15 Спас

    10 6 Отговор
    Май някои българи на високи служби са предавали интесите на Бг за пари и по заповед от Кремъл.И някой е подписвал.И това е една от далаверите дето си върви от край време.Дават я на сигурни хора ама ние никога няма да разберем кои са камо ли да получат наказание за предателство щото лупаците преобладават.Лъжат ги едни и същи както си искат.А има и много б. мозъци.Накрая онези от изток като се изправят срещу Варна всички тия вече ще в ада.
  • 16 В Украйна има

    19 3 Отговор

    До коментар #13 от "Жмръц":

    над 200 000 бенатски и таврийски българи, а там има война. Кое не ти е ясно?

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Жмръц

    11 7 Отговор

    До коментар #16 от "В Украйна има":

    В Украйна от кога има война?Не си ли наясно?Щото и преди войната беше същото.Или пак не си наясно?
  • 18 Българин

    8 8 Отговор

    До коментар #16 от "В Украйна има":

    Тельо, а укрите защо ги избиваха 2014 год.?
  • 19 Прудо

    16 0 Отговор
    Даването на български паспорти на граждани на Северна Македония не е подчинено на принципи, а само на далаверата. Наказани обаче, няма. Прогнила държава сме във всяко едно отношение.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Незнаещ

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мъдрият":

    Мъдрия,обясни ми как можеш да си смениш ЕГН-то.Тогава сам ще си обясниш схемата,не е сложна,не се плаши...

    Коментиран от #24

  • 22 Безпристрастен

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мъдрият":

    Плаща се на когото трябва и процедурата се опростява и скъсява. Проблема е за истинските етнически българи по света че си мислят че като са българи няма да плащат. Корупцията е пропила президентството, така че плащането е неизбежно.
  • 23 Киркор

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "Жмръц":

    С голям коефициент умножаваш,стои смехотворно на сериозната аудитория.Но, може да е нормално за вашите Кремълски фенове....
  • 24 общинар

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Незнаещ":

    малко кинти в паспортен отдел смяна на последни 4 цифри които са том и стр. и си готов
  • 25 Ломския

    10 0 Отговор
    Аз до сега не съм видял и чул Българин да иска македонско гражданство.
  • 26 Тодев

    2 2 Отговор
    Ей това е най добре да ни изгонят от ЕС ,и след това апетита на такива приметивни народи ще секне тогава ние ще се натискаме за македонски паспорт поне в Румъния да ходим без виза
  • 27 Да ти кажа..

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мъдрият":

    Правиш си една среща с оная биволица, Йотова ( но синосиш един по-дебел плик. не с изрезки от стари вестници, разбира се) и проблемът ти се решава..аз ли да те учим как става номера. Ако не, отнасяш се до Каракочаня, той да ти обЯсни играта
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пропаганда!!!

    4 3 Отговор
    Тук има повече американски шпионки от колкото някой от други страни!!!Повярвайте ако Русия набиваше пари за пропаганда тук нямаше да имате и Интернет тъпаци!!ЗЛОБНАТА ПРОПАГАНДА ИДВА ОТ ЗАПАД!!НАБИЙТЕ СИ ГО В БУСТЕРМОЗЪЦИТЕ ОВЧИ НАРОД!!!!