Отидете към основна версия

2 560 42

Украйна влезе в битка с Москва за симпатиите на страните от Африка и Латинска Америка

  • украйна-
  • русия-
  • африка-
  • латинска америка

Инициирайки Срещата на върха за мира, Киев даде заявка за активизиране на контактите със страните от „глобалния юг“.

Снимка: Президентство на Украйна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Владимир РОСТОЦКИ, руски политолог

С инициирането на Срещата на върха за мира Украйна направи значителна стъпка в активизирането на контактите със страните от Глобалния юг, които започват да играят все по-видна роля в съвременния световен ред.

Трябва да се отбележи, че при президента Зеленски Украйна всъщност влезе в битка с Москва в борбата за симпатиите на страните от Африка и Латинска Америка, нарушавайки постсъветската тенденция за фокусиране изключително върху Европа.

Кремъл традиционно гледа на тези региони като на зони на своите интереси, подкрепяйки лоялни режими, насърчавайки пропаганда в гигантски мащаб и контролирайки богати минерални запаси с помощта на своите наемници, например ЧВК Вагнер.

Украйна, от друга страна, предпочете многовекторния път на „меката сила“, като осигури подкрепа за своите инициативи чрез доставки на жизненоважни храни, предимно зърно, за същите африкански страни.

В контекста на фактическата блокада на Москва на „зърнената сделка“ силният Киев последователно изпълнява задълженията си, поддържайки стабилността на глобалния трафик на храни.

Присъствието на срещата на върха на мира на представители на страните от „глобалния юг“ и тяхното желание да сложат край на кървавата война в Украйна показва значителни геополитически промени на световната сцена. Украйна, всъщност една от първите страни в Източна и Централна Европа, демонстрира разбиране за значението на страните от „глобалния Юг“ в новите международни реалности и активно се противопоставя на амбициите на московските империалисти да управляват еднолично и влияние в тези региони.

Украйна ясно демонстрира отклонение от имперския императив по отношение на страните от „глобалния юг“, като инициира формати, които са приемливи, наред с другото, за решаване на дългогодишните проблеми на тези страни.

Въпросът за прекратяването на локалните войни придобива глобално значение.

За редица страни от „глобалния Юг“, въвлечени в дългосрочни локални регионални въоръжени конфликти, форматът на Срещата на върха за мир може да се окаже ефективен модел за решаване на тези проблеми.

Неоколониализмът и неоимпериализмът трябва да отстъпят място на нова визия за разрешаване на въоръжени конфликти. В контекста на деградацията на такива международни структури като ООН форматът на колективно обсъждане на стратегии за постигане на мир в духа на швейцарската среща на върха може да се окаже плодотворен.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 49 гласа.

Свързани новини