Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Юни, 2024 20:08 2 285 42

Украйна влезе в битка с Москва за симпатиите на страните от Африка и Латинска Америка

  • украйна-
  • русия-
  • африка-
  • латинска америка

Инициирайки Срещата на върха за мира, Киев даде заявка за активизиране на контактите със страните от „глобалния юг“.

Украйна влезе в битка с Москва за симпатиите на страните от Африка и Латинска Америка - 1
Снимка: Президентство на Украйна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Владимир РОСТОЦКИ, руски политолог

С инициирането на Срещата на върха за мира Украйна направи значителна стъпка в активизирането на контактите със страните от Глобалния юг, които започват да играят все по-видна роля в съвременния световен ред.

Трябва да се отбележи, че при президента Зеленски Украйна всъщност влезе в битка с Москва в борбата за симпатиите на страните от Африка и Латинска Америка, нарушавайки постсъветската тенденция за фокусиране изключително върху Европа.

Кремъл традиционно гледа на тези региони като на зони на своите интереси, подкрепяйки лоялни режими, насърчавайки пропаганда в гигантски мащаб и контролирайки богати минерални запаси с помощта на своите наемници, например ЧВК Вагнер.

Украйна, от друга страна, предпочете многовекторния път на „меката сила“, като осигури подкрепа за своите инициативи чрез доставки на жизненоважни храни, предимно зърно, за същите африкански страни.

В контекста на фактическата блокада на Москва на „зърнената сделка“ силният Киев последователно изпълнява задълженията си, поддържайки стабилността на глобалния трафик на храни.

Присъствието на срещата на върха на мира на представители на страните от „глобалния юг“ и тяхното желание да сложат край на кървавата война в Украйна показва значителни геополитически промени на световната сцена. Украйна, всъщност една от първите страни в Източна и Централна Европа, демонстрира разбиране за значението на страните от „глобалния Юг“ в новите международни реалности и активно се противопоставя на амбициите на московските империалисти да управляват еднолично и влияние в тези региони.

Украйна ясно демонстрира отклонение от имперския императив по отношение на страните от „глобалния юг“, като инициира формати, които са приемливи, наред с другото, за решаване на дългогодишните проблеми на тези страни.

Въпросът за прекратяването на локалните войни придобива глобално значение.

За редица страни от „глобалния Юг“, въвлечени в дългосрочни локални регионални въоръжени конфликти, форматът на Срещата на върха за мир може да се окаже ефективен модел за решаване на тези проблеми.

Неоколониализмът и неоимпериализмът трябва да отстъпят място на нова визия за разрешаване на въоръжени конфликти. В контекста на деградацията на такива международни структури като ООН форматът на колективно обсъждане на стратегии за постигане на мир в духа на швейцарската среща на върха може да се окаже плодотворен.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 АДИОС

    28 2 Отговор
    404.
  • 3 3.14К

    79 6 Отговор
    Какви глупости пишете бе! Само 3% от зърното на Украйна замина за страните от Африка. В 8 държави Русия инесе зърно безплатно. А срещата в Швейцария пълен провал.

    Коментиран от #21

  • 4 Нов

    39 2 Отговор
    Проссяка се борил за харесвания. Алоуу. От къде ви хрумват дори подобни абсурди. Украинците единствено ще спечелят харесвания в африка и южна америка, ако изпратят 1 милион дащни блондинки да обгрижват местните един милион селски царе. Цена няма да имат и ще гласуват с две ръце и един заголен ба ххур за украйна. Които са много грозни и застарели, ще изядат.
  • 5 Милена

    46 2 Отговор
    Пак я е напекла жегата. Кой обръща внимание на зеления прсяк. И Колумбия няма да участва в извращението в Швейцария, ама нашият не видял свят, пръв се е настанил в хотела!
  • 6 е то бива, бива, но чак толкова...

    30 3 Отговор
    "Украйна всъщност влезе в битка с Москва в борбата за симпатиите на страните от Африка и Латинска Америка..."
    Малко ли бяхме маймуните, че още един реши да се качи на същия клон?
  • 7 Странно

    39 4 Отговор
    Украйна вече не съществува като държава, а като територия. Мандатът на Зеленски изтече, той вече не е президент. Украинската ССР наброяваше 52 милиона, днес на територията Урайна няма и 20 милиона - главно инвалиди, пенсионери, вдовици, сираци. Трагедия!
  • 8 Ролан

    27 1 Отговор
    С тази физиономия,трудно ще им стане симпатичен)))
  • 9 ти да видиш

    30 1 Отговор
    Битка, която зеленияпор, ще загуби, защото африканците изобщо не уважават дребни мъжленца с напудрени носленца!
  • 10 Мания за величие

    31 0 Отговор
    The Swiss hosts said more than 50 heads of state and government would attend the gathering at the Bürgenstock resort overlooking Lake Lucerne. Some 100 delegations, including European bodies and the United Nations, were also expected.
    50 президента и държавни глави, останалите са делегации – от ООН и други организации, например борци със затоплянето, защитници на животните в крайните квартали и т.н. Аз също бих отишъл – за ядене и пиене на аванта
  • 11 Нов

    32 4 Отговор
    Никой в следващите 50 години поне няма да иска украинска пшеница, боб, царевица и тн обогатени с обеднен уран. Още преди 25 години имах аверче, което внасяше укронасипно боб, леща и др. И пакетираше всичко като българско. Иначе никой не щеше чернобилски боб, а за български се продаваше

    Коментиран от #27

  • 12 БгТопИдиот🇧🇬

    20 3 Отговор
    Та какво беше Окрайна ?!?!
  • 13 Мишел

    19 0 Отговор
    На срещата в Швейцария няма лидери нанай- важните държави. От 160 поканени държави, присъстват делегации на вече 92 страни ( и Колумбия се е отказала). От тях 57 държави ще бъдат с делегации начело с държавните глави, 29- начело с министъра на външните работи, а 6 държави- начело с посланици ( Бразилия, Индонезия, ОАЭ, Филипините, ЮАР и Израел).
    Държавни глави в Швейцария, по континенти : Европа- 38 (вкл.Косово, Андора и Лихтенщайн), Северна и Южна Америка 8 ( Аржентина, Гватемала, Доминика, Канада, Колумбия, Коста-Рика, Чили, Еквадор), Африка 9 ( Гана, Кабо-Верде, Кения, Кот д’Ивуар, Либия, Сомалия) Азия Океания 6 (Япония, Катар, Източен Тимор, Палау , Фиджи ).
  • 14 ГОРСКИ

    28 0 Отговор
    Точно ти си виновен за тази война със много Украински жертви!!!!!!!!!
  • 15 ежко

    38 2 Отговор
    Какво е направила Украйна,за разлика от Русия за африканските държави?А западняците какво са направили?Ще ви се с приказки да ги минете,ама не става....
  • 16 Мухахахахаха..

    24 2 Отговор
    Ахаахахахахахахахахахайайа, кой калъф го написа тоя парцал бре? А кой бастун го публикува
    Ахахахахахахахахайайахайхаа
  • 17 Дzверцов

    30 2 Отговор
    Крайна е вилает на Руската Империя. В Африка разпознават руснаци, Вагнер, Калашников и танк Т 72.

    Коментиран от #20

  • 18 Име

    15 0 Отговор
    Къде живее?
  • 19 Сатана Z

    28 2 Отговор
    Zеленият нацист го чакат в Черно Русия (Африка) да го сложат в казана .Еврей се бори за влияние в Африка.....тшак
  • 20 ЧВК Вагнер

    29 2 Отговор

    До коментар #17 от "Дzверцов":

    Африканците от сутрин до здрач скандират:
    "Путин освободи Донбас
    Путин ще освободи и нас"!

    Коментиран от #36

  • 21 Сесесере

    2 19 Отговор

    До коментар #3 от "3.14К":

    Русофилите точно това искат, ама нямаааа!

    Коментиран от #22

  • 22 Има, имааа...

    12 0 Отговор

    До коментар #21 от "Сесесере":

    ...не бой се.
  • 23 Перо

    22 1 Отговор
    Резултатът от това сборище ще е кръгла нула!

    Коментиран от #37

  • 24 Механик

    3 14 Отговор
    Не разбирам защо тези страни са винаги най-бедни, най-мизерни, най-престъпни . Обяснявам си го само с неопреодолим мързел и неграмотност . Колониалното робство е свършило много бързо , още трябваше да го има .

    Коментиран от #39

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 За протокола

    22 1 Отговор
    "Френската компания Orano може да загуби правото да разработва уран в едно от най-големите находища в света - мината Imuraren - поради факта, че не се съгласи с властите на Нигер за удължаване на споразумението. Това съобщава Bloomberg.
    Пояснява се, че властите са отхвърлили предложения от френската страна план за развитие на актива. В тази връзка след 19 юни ще бъде отнето разрешението на компанията за експлоатация на мината."
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 лрбтвн

    4 1 Отговор
    те са за русия
  • 29 Уса

    9 2 Отговор
    Точно в Африка и латинска Америка не харесват грам Украйна,каква битка...
  • 30 Хахах

    5 1 Отговор
    НаркоманаЗеленски и КозякПачатаГанефФ ще умрат.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Зеленски ще помирява Конфликтите

    4 2 Отговор
    По Света! Украинското жито е Американско!! ТОЯ ДАЖЕ НЕЕ И ПРЕЗИДЕНТ, СТАНАЛ ТАКЪВ СЛЕД преврат!!
  • 33 Българка

    3 5 Отговор
    Всеки, който нападне Израел ще бъде унищожен. Израел трябва премахне ХАМАС.Иначе няма да има покой никога.Тези главорези още от малки ги учат да мразят и убиват,а техните шиитски "мюсюлмански братя" ги използват за "пета колона".
  • 34 Тея Държави от Африка, Далечния Исток

    2 1 Отговор
    И Южна Америка са Статисти на тая среща в Швейцария!! Та те не са сигурни какво е това Украйна и къде се намир!?
  • 35 Стокхолмския синдром

    3 1 Отговор
    В действие
  • 36 Русофил

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ЧВК Вагнер":

    А дали са съгласни китайциге. Африка е китайска,а от скоро и Русия
  • 37 Потресен

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Перо":

    90 държави сборище? Хм! Доста селско изказване. Събора във вашето село,как протича
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 да ама не

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Механик":

    Колониалното робство продължава и за това е цялата дандания .
  • 40 ние от Юга

    4 0 Отговор
    Кой го бръсне потника за зарзала.
  • 41 зеленото скато

    1 0 Отговор
    на клона....
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.