Отидете към основна версия

5 800 123

Георги Марков пред ФАКТИ за дебата Тръмп-Харис: Важното е, че Камала не заспа!

  • георги марков-
  • тръмп-
  • доналд-
  • камала-
  • харис-
  • сащ-
  • избори-
  • президент

Тръмп вече „притежава“ републиканската партия, тя вече е тръмписка, казва юристът

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дебатът между кандидатите за президент на САЩ - Камала Харис и Доналд Тръмп, мина. Той се проведе в Pennsylvania Convention Center във Филаделфия и бе излъчен директно по ABC. Кой как се представи… Пред ФАКТИ говори Георги Марков, бивш конституционен съдия.

- Г-н Марков, дългоочакваният дебат Тръмп - Харис мина. С какво впечатление останахте…
- В дебата имаше нещо много любопитно. В този дебат, за разлика от предишния, в който участва Джо Байдън, Камала Харис не заспа! Беше бодра. Двамата водещи по ABC нюз - Дейвид Муър и Линси Дейвис, бяха очевидно на страната на Камала Харис. Те зададоха пет въпроса, свързани с фактология и проверка на факти около твърдения на Тръмп, а нито един за твърдения на Харис. Иначе си мисля, че този дебат няма абсолютно никакво значение за президентската надпревара, ако изключим факта, че няма да сменят Камала Харис, както се случи след дебата Байдън-Тръмп. Тоест, тя ще се продължи в кампанията, за да се провали. Иначе тя си е ОК за нейния електорат, добра е, ще продължи да си действа. Докато Тръмп работи много добре, прави много неща. Аз му следя кампанията, не крия симпатиите си, че го подкрепям. Тръмп обикаля всичките щати, говори пред препълнени стадиони и навсякъде в тълпата се чува: „САЩ! САЩ!“ Така че за мен не е решаващ дебатът, който видяхме, а по-скоро голямата подкрепа, която Тръмп получи преди няколко дни от Илон Мъск. Мъск направи едно удивително послание в полза на Тръмп в неговата мрежа X, което е гледано от над 55 милиона зрители. А самото интервю на Мъск с Тръмп от преди месец е гледано от изумителните 1 милиард зрители. За мен това е решаващо. Скоро видях едно социологическо проучване на един от най-известните социолози в САЩ, когото сочат за гуру на прогнозите, в което той казва, че не е важно какво и как става в дебатите, а какво ще е в Избирателната камера. Към момента той дава победа на Тръмп с 53% на 47%.

- Какво ви направи най-голямо впечатление в дебата?
- За мен най-същественото беше не коментарът за икономика, за мигранти, за ковид и т.н., а за войната в Украйна. Как се развиха репликите.
Харис го попита: “Ако ти си президент, Путин ще седне в Киев!”
Тръмп ѝ отговори: “Ако аз бях президент сега, Путин щеше да е в Москва и нямаше да има стотици хиляди убити. Виктор Орбан, който е смел и умен човек, каза, че при мен тази война нямаше да я има и само аз мога да я спра!”
След това Харис го попита: “Добре ли е за америка Украйна да загуби войната?”
А Тръмп я закова: “За Америка е добре да няма тази война и аз ще я спра!”
Сега се коментира, че друга телевизия опитва да организира нов дебат, но аз смятам, че повече дебати няма да има.

- Тръмп бе доста уверен, когато директно я попита какво е направила за годините, в които е вицепрезидент…
- Вижте, истината е, че Камала Харис беше непопулярен вицепрезидент. Тя се ползва с подкрепа от 27-28%. Надуха ѝ главата колко е добра, след като беше номинирана от Джо Байдън. Но истината е, че тя е част от проблемите, които създаде администрацията на Байдън. Няма как да не кажем, че мигрантската вълна е много силна, защото в Щатите са влезли минимум 7-8 милиона души. А точно Харис – като вицепрезидент, отговаряше за миграцията. Спокойно можем да кажем, че Ню Йорк вече не е на себе си. Скоро един приятел ходи на „Бродуей“ да гледа постановка и остана изумен. Разказа ми, че вътре били само латиноси по скъсани дънки, с джапанки и пуканки. Неслучайно трупата на „Бродуей“ тръгна да играе навън, защото няма публика в Ню Йорк. И хотелите им в града са заети от латиноси. Тази мигрантска вълна Тръмп много я коментира и с право казва, че не се знае какви хора влизат - наркодилъри, атентатори, все непредвидими. Инфлацията е до небесата. В дебата Тръмп акцентира и на друго. Имаше няколко интересни моменти за тези „златни войници“, за тези „златни сърца“ – визираше американските войници, които загинаха, след като Байдън нареди на армията да се изтегли от Афганистан. Скоро имаше кадри от гробищата на тези рейнджъри, защото Тръмп ги почете с цветя на 27 август. Минаха три години от трагедията. Камала Харис го обвини, че прави предизборна кампания на гърба на роднините на загиналите. Но в социалните мрежи Харис бе силно критикувана от хората, които са засегнати. Много хора я обвиниха, че тя е част от администрацията, взела решение да се изтеглят, в резултат на което загинаха тези прекрасни момчета. Майки казват, че са им пуснали една и съща телеграма, която е била писана под индиго. Пишело едно и също, а само сменяли името, а Тръмп всяка година ги почита и не ги изоставя. Това са дребни неща, но правят впечатление.

Така че за мен, ако няма някакви драматични неща в оставащите над 50 дни, ако не го убият Тръмп, ако не му откраднат изборите отново по пощата, той печели.

Няма как Харис да го победи в дебат. Всеки, който гледа посещенията на Тръмп в залите и стадионите, дори и във Филаделфия той събра 100 000, вижда се каква е разликата.

- Как изглежда Републиканската партия днес...
- Точно на това искам да акцентирам, на една подробност за Тръмп. Той успя да направи нещо много важно, което ще е извън резултата на изборите сега. Тръмп вече „притежава“ Републиканската партия, тя вече е тръмписка, тя не е на някакви по-консерватори или по-демократи - няма ала-бала. Партията на републиканците днес е партия тръмписка. Снаха му - Лара Тръмп, която отговаря за финансите, вече е набрала 200 000 доброволци. Също така е много важно, че символът на демократите - най-влиятелната фамилия в Америка тази на Кенеди, подкрепи Тръмп. Кенеди-младши има доблестта да излезе на трибуната да го подкрепи. (б.р.- Кенеди-младши се кандидатира на първичните избори за президент на Демократическата партия през април 2023 г. По-късно обаче той заяви, че ще се кандидатира като независим кандидат и в качеството си на такъв обяви, че ще подкрепи Тръмп. В своя си стил пък Тръмп му отговори, че може да даде пост на Кенеди, ако той се откаже и подкрепи републиканците) Това вече надхвърля само подкрепата в Републиканската партия. Тръмпизмът днес е явление, защото Тръмп е за мир, тоест срещу глобализма, защото той е срещу износа на „цветни революции“ – майдани, той е за държава на християнските ценности, срещу незаконната миграция, срещу лудостта, която се нарича трети пол, и т.н.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 115 гласа.

Свързани новини