Отидете към основна версия

40 484 60

Илиян Василев: България изпрати бюрократ без особена професионална експертиза в Космоса на иновациите и стартъпите в ЕС

  • илиян василев-
  • екатерина захариева-
  • еврокомисар-
  • ек-
  • корупция-
  • иновации-
  • стартъпи

Крайно време е България да издигне качествен човек - който знае и може. Има толкова много, които обаче никога няма да бъдат издигнати от Борисов и Пеевски

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това ли е достойната позиция на горда България, да изпрати бюрократ без особена професионална експертиза в Космоса на иновациите и стартъпите в Европа и сега да треперим всички да се обединим за да не му задават въпроси и да мине "тънко"? Това ли е базата за обединение и реализация на българския национален интерес? Сори, не става.

Ще задавам всички въпроси, именно защото госпожа Захариева мина "служебно" през България, благодарение на волята на хора, за които стартъпи и иновации е понятие измерено през личен или групов келепир.

Това коментира във "Фейсбук" Илиян Василев.

В контекста и на доклада на Марио Драги и мястото и ресора за еврокомисар, добрата вест за Европа е, че тези много милиарди, които ще се раздават няма да зависят от нея, фондовете си имат управленски структури. В този смисъл гаранцията че България ще получи някаква особено привилегия отсъства, не защото не заслужаваме, а защото у нас усвояваме евросредства през корупционните схеми на тези, които изпращат Захариева в ЕК.

Причината за моя здравословен скепсис не е личността и липсата на професионален опит и експертност, а това че тя представлява власт, която гледа на българския сектор на иновациите и новите компании с подозрение и дистанцираност,. Най-доброто доказателство е как звучат тези сложни думи стартъп и иновации в устата на Борисов - като цитат. Има тотален разрив на връзка между тези, които са успели в този сектор и които могат да използват еврофондовете за да превърнат проекти в развитие на страната и властта на Борисов и Пеевски, чиито нагласи и манталитет отричат духа на иновациите и конкурентоспособността. Да, Захариева със сигурност ще усвои за изслушването термините и жаргона на сектора, но няма да усвои Пътя и Духа на иновативното мислене и поведение. И причина за това е че е издигната във властта и достигна този пост не защото е победила някого в честна конкуренция, а заради асансьора на властта на ГЕРБ и послушанието си.

Тя е именно пример на отсъствие на реална конкуренция, без които всичко свързано с думи като изкуствен интелект, иновации и развитие - се превръща в кухи фрази. Гледате дебатите в Америка, и това е част от отговора на въпроса защо Америка просперира и иновациите, и в стартъпите и изкуствения интелект - защото там има конкуренция и тези, които искат висок публичен пост трябва да се състезават и да печелят открити битки. С кого точно и къде се състезава госпожа Захариева? И това не е само за нея. Нима се надявате да видите дебат между Борисов и Денков по съдбата на България, изобщо в коя област има реално състезания, а не разпределение на порции и привилегии. В този смисъл госпожа Захариева не е пратена да представлява българския потребител на фондове и политики на ЕС в тази насока, а да представлява класата на политиците посредници, които правят от европарите собствено влияние. Тя е класически бюрократ, без визия, без мащаб на мислене - нито европейски, да не говорим глобален, нито български.

Крайно време е България да издигне качествен човек - който знае и може. Има толкова много, които обаче никога няма да бъдат издигнати от Борисов и Пеевски - първо, защото не ги познават и второ, защото не могат да бъдат лично предани. И ако от сега знаем ресора можем действително да изпратим най-добрия, който да върши добре и европейската и българската работа.

Иначе ще има поредния безлик бюрократ още 5 години - поредните 5 от пропуснатите възможности и безвремие, в които живеем от години.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 208 гласа.

Свързани новини