Отидете към основна версия

4 410 17

Евроинспекция “Къщи за тъщи“

  • къщи за тъщи-
  • къщи за гости-
  • проверка

Три институции на ЕС ще проверят на място сигнали за корупция и злоупотреби с еврофондове

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Важна евроделегация пристига идната седмица в България заради злоупотребите с евросредства. Представители на ЕК, на парламентарната комисия по бюджетен контрол и на Европейската сметна палата идват на специална мисия, за да проучат "фактите във връзка с обвиненията в корупция и злоупотреби с публични средства в България с потенциално отражение върху финансовите интереси на ЕС", съобщават от Брюксел, цитирани от в. "Сега".

Мисията ще приключи с изготвяне на доклад и на препоръки за действие според събраната информация.

Делегацията включва Томаш Здеховски (ЕНП, Чехия), Цветелина Пенкова (С&Д, България), София ин'т Велд ("Обнови Европа", Нидерландия), Виола фон Крамон-Таубадел (Зелените/ЕСА, Германия), Йоахим Кус (ИД, Германия),Ришард Чарнецки (ЕКР, Полша) и Андрей Новаков (ЕНП, България) като придружаващ член.

Порочната практика с мнимите къщи за гости получи името "Къщи за тъщи" - заради емблематичен случай с бивш директор на фонд "Земеделие". Оказа се, че неговата тъща се води получател на евросредства и собственик на туристически обект в с. Лиляново, който обаче не посреща туристи.

Генералният директор на службата за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) Виле Итала отчете през март, че у нас от 746 къщи за гости, получили над 103 млн. евро финансиране, 377 са били проверени и нито една от тях не изпълнява поставените цели за разнообразяване на икономическите дейности на регионално равнище и за разкриване на работни места.

Той посочи, че българските власти са проверили 288 обекта и са установили нарушения при 253. За 158 мними къщи за гости е препоръчано вложените средства от ЕС да бъдат върнати изцяло. Общо 456 къщи са минали между капките, защото сроковете за контрол и евентуално налагане на санкции са изтекли. Санкции все пак има, но няма осъдени.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 26 гласа.

Свързани новини