9 Юни, 2019 08:50 11 875 29

Къщи без гости с европейски пари

  • къщи за гости-
  • бенефициент-
  • оп

Наредбата за Програмата за развитие на селските райони позволява хора от местната и държавната власт да кандидатстват и да бъдат одобрени

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Милиони от Европа за къщи за гости, които обаче се оказаха без гости. Сред строителите са министри, политици, кметове и техни роднини, разкрива бТВ.

Целта на къщите за гости, построени с европейски пари, е да развият туризма и икономиката в малките населени места. Брюксел отпусна за построяването им над 200 милиона лева, а Държавен фонд "Земеделие" одобри над 740 проекта за къщи.

На случаен принцип екип на бТВ избра пет къщи от регистъра на Фонда и провери работят ли по предназначение. В село Дъбен, Община Луковит, къщата за гости е с шест спални, басейн, фитнес, барбекю, сауна, парна баня и солна стая. Евросубсидията е от 210 000 лева.

Лично кметът на Луковит Иван Грънчаров разведе екипа из имота. Той е съдружник във фирмата бенефициент по европроекта за изграждането на къщата. Сградата е въведена в експлоатация през 2015 г. По закон в следващите пет години трябва да функционира като къща за гости. Рекламира се в големи туристически сайтове. Проектът е одобрен за финансиране от фонд "Земеделие" през 2014 г., когато Грънчаров вече управлява Луковит. Издигнат е от ГЕРБ.

"Защо да бъде конфликт на интереси, каква е причината? Аз имам право на собственост по Конституция. Случва се това, че всичко е бизнес, защото все пак аз преди това имам бизнес и тази собственост. Не мога да ги оставя така на някого или да я прехвърля на някого", заяви Иван Грънчаров.

Кметът твърди, че е платен туристически данък за над 3500 нощувки. Срещу имота той има друг. "Тази къща е вилата ми. Къщата е там, където човек живее, където почива. Може да се нарече вила", допълни той. Още в същия ден кметът изпрати писмо до редакцията на бТВ с молба за обективно представяне на фактите.

"Всеки български гражданин, който извършва дейност в селски район, може да кандидатства за финансиране. Така че когато дойдат при нас проектите, ние не ги отсяваме на кметове, министри или каквито са, а дали отговарят на акредитираните процедури", обясни Калоян Костадинов, зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".

Наредбата за Програмата за развитие на селските райони позволява хора от местната и държавната власт да кандидатстват и да бъдат одобрени, обяснява бившият министър на земеделието Мехмед Дикме.

"При всички случаи, когато такива лица кандидатстват, или фирми, свързани с такива лица, винаги протекционизмът излиза на преден план, че за тези хора се правят изключения, както виждаме, че на практика е направено", коментира Дикме.

От Фонда уточняват, че наредбата и критериите за допустимост на кандидатите са минали през обществено обсъждане. Около София също има къщи за гости. Този път екипът не успява да разгледа туристическия обект в село Мухово, където проектът е с финансиране от 219 000 лева. Рекламна табела няма.

"Има познати, които са искали да идват за празници. Просто отговорът ми е бил, че не се отдава", заяви Стоян Георгиев, кметски наместник на село Мухово. Той каза още, че там живеят по-малко от 70 души.

Вместо с реклама в туристически сайтове или социалните мрежи, къщите от европроекта в Мухово ги има в сайт за продажба на имоти. Обявената цена е по 129 000 евро на къща - два пъти повече от субсидията, получена за построяването им. За къщите в Мухово 5-годишният мониторингов период е изтекъл. Фирмата бенефициент по проекта отказа интервю, но отговорили писмено, че след изтичане на задължителния период предназначението на къщите е сменено. Финансирането на строителството не е изцяло от Европа, 30% от стойността на проекта е за сметка на бенефициента.

Затова предимно хора с възможности са кандидатствали по програмата, смятат от Асоциацията на къщите за гости. "Не е достъпно за обикновените хора, защото първо трябва да вложиш свои средства и после да получиш пари. Ние, ако ги имаме тези средства, няма да чакаме еврофинансиране, а ще си ги направим сами", коментира Вероника Кънева, председател на асоциацията.

В село Хераково край София има други два проекта за къщи за гости, направени с европейско финансиране. Първият е за пет къщи, получили максималната субсидия от почти 400 000 лева. Отново липсва рекламна табела, че могат да отседнат туристи. Хората разказват, че плащат по 20 лева на ден за легло.

Фирмата бенефициент по проекта не беше открита на адресната ѝ регистрация в Божурище. В писмо заявиха, че до този момент са платили туристически данък в размер на 4000 лева и къщите се използват по предназначение. Вторият проект в Хераково е за три къщи срещу субсидия от 375 000 лева. Проверката на място установи, че те са заключени. Управителят на фирмата, получила субсидията, се оказва служител в Община Божурище. Той отказва да разговаря. Отговорил писмено, че от построяването на къщите се използват по предназначение и от 2016 г. досега е платен туристически данък за 3600 нощувки.

Кметът на Хераково Валери Георгиев разказва, че в последните години има бум на строителството на къщи за гости в селото, тъй като се намира само на няколко километра от София. За последните няколко години имало около 30-40 нови къщи.От фонд "Земеделие" признават, че има пропуски в контрола на проектите, след като бъдат одобрени.

"Към настоящия момент ние отчитаме факта, че с тези две мерки беше злоупотребено. При положение, че в момента всичко е минало, резултатите са такива. Виждате, че има проблем с темата за къщите за гости. В момента абсолютно всички ще бъдат проверени и ще си получат заслуженото", обясни Калоян Костадинов, зам.-изпълнителен директор на фонд "Земеделие".

През април зам.-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка, след като се оказа с къща за гости по европроект в Сандански. Бенефициент по проекта за почти 400 000 лева е фирмата на Ана Димитрова - дъщеря на детегледачката в семейство Манолеви. По официална информация на прокуратурата той е обвиняем за престъпление, свързано с финансовите интереси на Европейския съюз. В съобщение до медиите Манолев отрече всички обвинения.

"Както и вие знаете, свързаността тук не е директна, а е през лица, които са кандидатствали в ДФ "Земеделие". Проблемите са били ясни винаги. За всеки проект, който е откриван, е бил санкциониран, коментира Костадинов.

Друг проект в района на Сандански, в труднодостъпното село Любовище, е за три къщи за гости с басейн. За тях е получена максималната субсидия - почти 400 000 лева. И този комплекс е заключен.

В селото живеят 10 души. Кметският наместник разказва, че туристи там не е виждал, а само работници. Бенефициент по проекта е фирмата на собственика на един от големите ресторанти в Сандански. Той не бе открит в заведението. След телефонен разговор с него и няколко часа по-късно вратите на къщите за гости бяха отворени. Къщите разполагат с шест спални и три апартамента. Собственикът обяснява, че за Великден е посрещнал гости.

Десет години, след като е подписан първият договор по европрограмата, са проверени само 130 от всички 746 къщи. Нередности и злоупотреби са открити в половината от инспектираните къщи. Наложени са санкции за 10 милиона лева. 32 проекта трябва да върнат цялата субсидия. Сред тях е и този в Любовище.Собственикът на къщите Валентин Балтов оспорва в съда наложената санкция.

Върховният административен съд окончателно обяви за нищожна методиката за налагане на санкции по програмата. От съда обаче обясняват, че това не задължава Фонда да върне обратно на бенефициентите по проектите наложените им глоби.

"Всеки един бенефициент оттук нататък трябва да заведе частно дело. И по отделно съдът, без проблеми, завеждайки частно дело, поради това, че Върховният съд го е определил като незаконно, веднага още същият ще разпореди да им се върнат парите", обясни Мехмед Дикме.

"Съдът отмени методиката поради това, че изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" няма представителна власт и е бил некомпетентен да издаде такъв акт", поясни Калоян Костадинов.

Методиката е разписана през 2016 г. от подалия оставка през май от поста министър на земеделието Румен Порожанов. Тогава той е начело на ДФ "Земеделие". Прокуратурата го проверява именно заради Програмата за развитие на селските райони. Порожанов бе потърсен за коментар, но не отговори на мобилния си телефон. И тогава, както и сега министър на земеделието и председател на Управителния съвет на Фонда е Десислава Танева. Тя отказа интервю, но писмено отговори, че няма правомощия да осъществява оперативен контрол върху Фонда.

"От самото начало на първия ми мандат като министър на земеделието и храните постъпиха сигнали. В резултат на тези сигнали взех решение, че в новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. няма да бъдат допускани за финансиране проекти за изграждане на къщи за гости. Независимо от натиска, който консултанти оказваха в министерството, не подписах процедура за отваряне на нов прием по мярката", написа Танева.

От Фонда отказват да коментират туристическите обекти, които екипът на bTV засне, докато не приключи цялостната проверка на прокуратурата във всички къщи за гости. От държавното обвинение също отказват коментар. В момента никой не може да строи къщи за гости, защото програмата е спряна. Остава въпросът дали вече изградените ще сменят предназначението си, или все пак ще посрещат гости.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Коментар📝

    71 0 Отговор
    МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ
  • 3 Контрабандиста

    61 1 Отговор
    Сега ще платим глобите на ЕС от нашия джоб те ще си задържат къщите а той ще ви залъгва със намаляване на супсидията на 1лв.и всичко пито платено.
  • 4 ужас

    51 0 Отговор
    Шайката герб в действие. Къщи, суджуци, апартаменти, субсидии. Всичко.

    Коментиран от #5

  • 5 Философа

    19 0 Отговор

    До коментар #4 от "ужас":

    И един чувал лумпени които никога не изтрезняват и говорят поне правят нещо!
  • 6 Кмета

    46 0 Отговор
    Това са къщи построени с пари отпуснати от ЕС за нас, а са си построли къщи роднини на държавни служители които разпределят тези фондове!
  • 7 СХЕМАТА

    30 0 Отговор
    Много мръсна схема и министър замесен за да може да вържат ръцете на Административния Съд!
  • 8 Тъй де

    34 0 Отговор
    Тази програма е създадена за да се облагодетелстват мафиотите, които подкрепят Евро Съюза. По същата причина беше създадена програмата за семейни хотели по морето. Ево Съюза бачка за мафията, а не за народът!

    Коментиран от #10

  • 9 Госあ

    28 0 Отговор
    Аз не виждам какво се възмущавате. Това е типичен пример за политиката на енп. Данъкоплатеца плаща и се раздават едни пари на частни лица. Че някъде дори има и данъчни облекчения. Представете си !!! Това просто е един нагледен пример. И всичко да е по закон, идеята е 5 години тези къщи да приемат гости, които разбрира се си плащат подобаващо 😂 . След това собствениците могат да си правят каквото искат. Просто наще са съкратили сроковете. А и са доста загубени,щото можеха да съберат още кинти от гостите.

    Коментиран от #11

  • 10 Госあ

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "Тъй де":

    Не Евросъюза,а капиталистите, които всяка държава праща в Брюксел. Е някои нации пращат повече социалисти,като холандците например и датчаните например,но ние не сме от тях. Тоест на нас ни харесва това.
  • 11 Николас

    28 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    5 години уж за гости след това басейна, сауната, 6те спални барбекюто стават твои междувременно си се нагушил от корупция! Хай лайф!

    Коментиран от #12

  • 12 Госあ

    30 0 Отговор

    До коментар #11 от "Николас":

    И после казваш, ама това е лична и неприкосновена частна собственост. Аз съм я придобил, понеже съм много по умен и работлив и успел у живото 😂 Е затова излязоха жълтите жилетки на улицата.
  • 13 гост

    17 0 Отговор
    Къщите на ГЕРБ
  • 14 Карл Маркс

    26 0 Отговор
    Затова се случват революциите! докато едни умират от глад, друга една шепа преяжда за тяхна сметка.
  • 15 Ицо Багера

    17 0 Отговор
    Виждате ли, че ЕС не е нещо лошо. Просто са много крадливите хлебарки и много малко достига до простичкия народ.
  • 16 Maina

    15 0 Отговор
    Вижте колко добре звучи, къщи за гости. Ми що да не като някой ти дава и няма контрол. Съдът ще се произнесе и оп всичко е законно- тоя филм сме го гледали. След 5 години могат и да ги продават.
  • 17 гнида

    18 0 Отговор
    За мене си е престъпление , кой каквото да говори ! Не съм съгласен и с това , че само 5 години ще се ползват по илюзорното им предназначение ! Защото парите за тези къщи са по програми отпуснати от брукслските гейзери ! А за да сме в този гейзерски суюз ЦЕЛИЯТ НАРОД ПЛАЩА ТАКСИ ! Значи аз плащам преялите гробари да преяждат повече ! Ето сега направиха следващата тръбичка на бриуксел и искат да приемат еврото ..... Пак народът ще го отнесе !
  • 18 българин

    9 0 Отговор
    НЕ ми става ясно - защо все пак гласуват за ГЕРБ- партията на нашия вожд , покровител на всички
  • 19 Решението

    16 0 Отговор
    Самата програма е замислена с цел корупция. Ние ще ти дадем едни големи пари ти ще построиш една луксозна къща ще имитираш пет години дейнист туризъм, след 5 години къщата е твоя. При такива условия няма човек на земята който да не иска да се включи. Но в програмата могат да се включат само богопомазаните.
    Тяхната работа много прилича на циганска работа.Да пускат багера и да ги събарят това е решението.
  • 20 гост

    13 0 Отговор
    Този с платените 3600 нощувки за 2 години излиза, че е реализирал по две нощувки на къща всяка нощ. Такава заетост не могат дори да мечтаят от Мариот, 4 сезона или Шератон, но в село Хераково е възможно. И какво е това ограничение от 5г. при положение, че нито един хотел нов хотел не се амортизира за 5г.? Или бутай 5г. ако мине, после къщата си е твоя.
  • 21 БГ681

    12 1 Отговор
    Вулгарна агогантна наглост е това, да крадеш яко и да казваш че е законно.Бог вижда всичко и нищо няма да занесем нагоре...
  • 22 Garrincha

    9 0 Отговор
    Да направят проверка - колко са одобрените проекти на хора във властта и близки до тях и колко на обикновени хора, че ми е много интересно ! Ако първия процент е до 50 - добре, но минава ли 75 - спокойно можем да ги избесим !

    Коментиран от #25

  • 23 НАДА

    7 0 Отговор
    Е КАК ТАКА САМО КМЕТОВЕ И ОБЩИНАРИ И МИНИСТРИ И СИЕ СЕ СДОБИХА ВС ТАКИВА СУБСИДИИ - ХЕРАКОВО, ДРЪМША...Я ПРОВЕРЕТЕ И СОФИЙСКИТЕ КМЕТОВЕ ДЕТО СА СЕ ОБЛАЖИЛИ С ЕДРО ПАРИ, КОИТО НАВЯРНО НАОДЪТ ЩЕ ВРЪЩА, АМА ЧЕ ЛАКОМИ ГЪ%ОВЕ, НЕ СЕ НАКРАДОХА, НАЯДОХА... И ТЕ И ДЕЦАТА ИМ ВСЕ КЪЩИ И АПАРТАМЕНТИ ДА ЯДАТ....ПРОКЛЕТИ ДА СА! АМИН
  • 24 казака

    6 0 Отговор
    нека се провери лидера нд ДПС ТАРГОВИШТЕ ТО НЕЕ САМО КАШТИ
  • 25 3333

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Garrincha":

    Човек какви 50% ? На 100% са хора близки до властта.
  • 26 Еленко

    2 1 Отговор
    Родата на Йончева с 3 къщи , я ми обяснете сега къде е гейта
  • 27 адс

    0 0 Отговор
    "По закон в следващите пет години трябва да функционира като къща за гости"

    А после кво остава си за тоя да си я ползва ? WTF ?!
  • 28 софия

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Кметът твърди, че е платен туристически данък за над 3500 нощувки....Пак изпраха едни пари !
  • 29 Непримирима

    0 0 Отговор
    ДОКОГА?-Уволнен,назначен,а трябва да бъде осъден( но няма кой да ги осъди),защото всички са ,маскари,както е казвал Бай Ганьо.Земеделието с тия ,бели петна, и ,черни далавери,-всички са за затвора.