Отидете към основна версия

1 281 16

Министърката с български паспорт в кабинета на Мицкоски - с имоти за над милион евро

  • саня божиновска-
  • имот-
  • северна македония-
  • имоти

Освен в Скопие Саня Божиновска е обявила и два имота в Испания, един в Португалия и един в Сърбия

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Министърът на енергетиката в кабинета на Християн Мицкоски Саня Божиновска, която стана известна и у нас покрай българското си гражданство, е най-богатият министър в правителството на Северна Македония. От нейната имотна декларация става ясно, че Божиновска притежава имоти за над 1 милион евро.

"Тя притежава два апартамента в центъра на Скопие - единият от 87 кв.м., а другият 60 кв.м. Двата общо струват 140 000 евро", съобщава македонското седмично издание "Фокус". Притежаващата българско гражданство Саня Божиновска има четири апартамента и в чужбина.

Два в Испания, един в Португалия и един в Сърбия. Жилищата в Испания струват 560 000 евро общо, а в Португалия 162 000 евро, колкото приблизително е и този в Сърбия - 157 476 евро. В декларацията най-приближеният министър до Мицкоски съобщава, че има банкови суми от спестявания и заплати, както в Северна Македония, така и в Чехия.

За Португалия и Испания Божиновска пише, че има само недвижими имоти, но никъде не посочва сумите. Тя притежава и фирма в Чехия. Както самата Божиновска, така и нейните родители и брат също са български граждани.

Собственикът на компанията „РУДНАП ГРУП“ Воин Лазаревич, в който управител е близката на Християн Мицкоски Саня Божиновска, е с изключително противоречива репутация и името му изкача от т.нар. „Панамски досиета“.

Воин Лазаревич е един от най-големите бизнесмени в сферата на енергетиката не само в Сърбия, но и в страните от Западните Балкани. Той е купувал ток от България, а също така е имал бизнес и в Русия, който е свързан с банка, създадена да заобикаля санкциите, наложени на остатъчна Югославия на покойния вече диктатор Слободан Милошевич, пише БГНЕС.

Според официалната биография на Лазаревич той започва кариерата си в адвокатската кантора на баща си, а през 1989 г. стартира собствен бизнес, основавайки PIMA Котор през 1989 г. и PIMA Белград през 1994 г.

През 1998 г. е министър без портфейл в правителството на Черна гора, а през 1998 - 2000 г. е съветник на министър-председателя на Черна гора Филип Вуянович. От 2000 г. е съсобственик на EFT Ltd., Великобритания. През 2003 г. приватизира компанията „РУДНАП“, а след напускането на EFT Group през 2005 г. оглавява собствената си компания „РУДНАП ГРУП“. Но това е само видимата част…

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини