Отидете към основна версия

21 Септември, 2018 13:58, обновена 21 Септември, 2018 13:58 10 847 25

След четвърт век шеф пое вината за смъртта на Айртон Сена

  • аертон сена-
  • сена-
  • смърт-
  • вина-
  • шеф-
  • спорт

Легендарното име сред конструкторите във Формула 1 Ейдриън Нюи призна вина за смъртта на емблематичния Айртон Сена близо 25 години след трагичната смърт на бразилския пилот.

Припомняме, че на 1 май 1994 година трикратният световен шампион се разби фатално на завоя Тамбурело на пистата „Имола“ по време на Гран При на Сан Марино. Следват разследвания относно причините, довели до фаталния инцидент, но съдебното дело завършва чак през 2007 г. и заради изтичане на давност не се стига до присъди.

Съдът постановява, че смъртта на Сена е причинена от дефектен лост на волана. Вината за това е на Патрик Хед, който е отговарял за контрола на качеството в Уилямс. Той обаче се отървава без присъда, тъй като според италианското законодателство давността за непредумишлено убийство е 7 години и 6 месеца, а присъдата е произнесена 13 години след инцидента.

Сега обаче 59-годишният Ейдриън Нюи призна в собствената си автобиография, че чувства вина като конструктор на фаталния болид на Уилямс.

„Да, чувствам се виновен. Дори днес ми е трудно да говоря за този кошмарен инцидент. Гласът ми винаги започва да трепери“, пише Нюи.

Според него дизайнът на болида, който е негово дело, вероятно е бил твърде рисков и напредничав за онова време, когато и мерките за сигурност на пистата не са били толкова засилени.

Ейдриън Нюи с работата си е спечелил 10 шампионски титли при конструкторите за отборите си. Единствен в света на Формула 1 е ставал първи в класирането с три различни отбора – Макларън, Уилямс и Ред Бул. В момента той е главен технически директор на Ред Бул.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини