Отидете към основна версия

6 624 10

88 години от рождението на най-великия български треньор

  • иван абаджиев-
  • щанги-
  • вдигане на тежести

През 70-те години на ХХ век Иван Абаджиев извежда българските щанги до световния връх. Старшията създава 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски шампиони

На днешния 12 февруари се навършват 88 години от рождението на покойния Иван Абаджиев, обявен за треньор на България на ХХ век.

Под ръководството на Старшията националният отбор по вдигане на тежести се утвърждава като световна сила. България печели множество медали от световни първенства и олимпийски игри благодарение на нововъведените от Абаджиев методи в тренировките, революционни за времето си. Двуразовите тренировки са именно негов патент.

Иван Абаджиев е роден на 12 февруари 1932 г. в град Нови пазар. Започва да тренира вдигане на тежести през 1953 г. в категория до 67,5 кг. В тази категория участва на световното първенство в Мюнхен през 1955 г. През същата година завършва Висшия институт за физическа култура (днес Национална спортна академия). На световното първенство в Техеран извоюва сребърен медал (1957). Последното му състезание е на Летните олимпийски игри в Рим през 1960 г.

От 1969 г. е треньор на националния отбор, който води близо 30 години с известни прекъсвания. Първият му успех е на европейското първенство във Варшава през 1969 г., като отборът завоюва два златни медала. Въвежда двуразовите тренировки, които са негов патент. Също и системата на триразовите тренировки, съчетани с адаптация на организма и възстановяване. Специализира щангистите и изисква извършването на огромен обем работа.

На Летните олимпийски игри в Мюнхен българските щангисти печелят първите си олимпийски медали – три златни и три сребърни, като с 38 точки са отборни първенци. През годините отборът се сдобива с 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски шампиони.

Неговите методи срещат нескрита опозиция, като често е обвиняван в използване на допинг и стероиди. В крайна сметка е изолиран от българската тежка атлетика. Оттогава насам тя е във видим упадък.

Абаджиев заминава за САЩ и работи като треньор в град Денвил, Илинойс, заедно със сребърния медалист от Летните олимпийски игри в Мюнхен Александър Крайчев. Треньор е в „Академия за шампиони“ (Сан Франциско). Издадена е негова книга за щангите - . В САЩ продължават да прилагат неговата методика на тренировки.

Умира на 85-годишна възраст при семейството си в Германия.

Видео: 6TV

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.

Свързани новини