Last news in Fakti

12 Февруари, 2020 13:42 6 547 10

88 години от рождението на най-великия български треньор

  • иван абаджиев-
  • щанги-
  • вдигане на тежести

През 70-те години на ХХ век Иван Абаджиев извежда българските щанги до световния връх. Старшията създава 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски шампиони

88 години от рождението на най-великия български треньор - 1

На днешния 12 февруари се навършват 88 години от рождението на покойния Иван Абаджиев, обявен за треньор на България на ХХ век.

Под ръководството на Старшията националният отбор по вдигане на тежести се утвърждава като световна сила. България печели множество медали от световни първенства и олимпийски игри благодарение на нововъведените от Абаджиев методи в тренировките, революционни за времето си. Двуразовите тренировки са именно негов патент.

88 години от рождението на най-великия български треньор

Иван Абаджиев е роден на 12 февруари 1932 г. в град Нови пазар. Започва да тренира вдигане на тежести през 1953 г. в категория до 67,5 кг. В тази категория участва на световното първенство в Мюнхен през 1955 г. През същата година завършва Висшия институт за физическа култура (днес Национална спортна академия). На световното първенство в Техеран извоюва сребърен медал (1957). Последното му състезание е на Летните олимпийски игри в Рим през 1960 г.

От 1969 г. е треньор на националния отбор, който води близо 30 години с известни прекъсвания. Първият му успех е на европейското първенство във Варшава през 1969 г., като отборът завоюва два златни медала. Въвежда двуразовите тренировки, които са негов патент. Също и системата на триразовите тренировки, съчетани с адаптация на организма и възстановяване. Специализира щангистите и изисква извършването на огромен обем работа.

На Летните олимпийски игри в Мюнхен българските щангисти печелят първите си олимпийски медали – три златни и три сребърни, като с 38 точки са отборни първенци. През годините отборът се сдобива с 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски шампиони.

88 години от рождението на най-великия български треньор
Снимка: БГНЕС

Неговите методи срещат нескрита опозиция, като често е обвиняван в използване на допинг и стероиди. В крайна сметка е изолиран от българската тежка атлетика. Оттогава насам тя е във видим упадък.

Абаджиев заминава за САЩ и работи като треньор в град Денвил, Илинойс, заедно със сребърния медалист от Летните олимпийски игри в Мюнхен Александър Крайчев. Треньор е в „Академия за шампиони“ (Сан Франциско). Издадена е негова книга за щангите - . В САЩ продължават да прилагат неговата методика на тренировки.

Умира на 85-годишна възраст при семейството си в Германия.

Видео: 6TV


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мен

    41 0 Отговор
    Голям човек.
  • 2 тттт

    6 17 Отговор
    От толкова много шампиони има ли поне един да е доживял до 60Г.?
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 0 Отговор
    МОХИКАН
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор
    папата на щангите умира от лаймска болест ухапан е от кърлеж
  • 5 Слава на Старшията

    10 5 Отговор
    От колко бургии хора направи, вземаше овчарчета от Родопите и ги направи световно известни! За жалост не ги научи че "коката" не прощава! Преди да стигнат 60, стигнаха при девиците!

    Коментиран от #10

  • 6 Направете справка

    5 0 Отговор
    Не сте в час !!! Абаджиев НЕ Е ЗАВЪРШИЛ образованието си в НСА (предишен ВИФ)
  • 7 МОК

    0 0 Отговор
    От кончината му не е имало Олимпиада.
    Ако в Токио се спусне отбор от ангели, това ще е знамение, но само да не са
    пили катран.
  • 8 Помнящ

    5 0 Отговор
    Бог да го прости , голям треньор и химик беше .
  • 9 Гост

    13 0 Отговор
    Голям. Ще го помним и ще разказваме как се е ходило на олимпиада не за един два медала, а за всичкото злато. Паметник трябва за него. Покри малка България с голяма слава.
  • 10 Ацо

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Слава на Старшията":

    Мислиш ли че 70-те и 80-те някой е знаел какво е "кока"? Триразови тренировки и хиляди тонове желязо! Заради него промениха стандартите и категориите че тия рекорди нямаше кой да ги бие!