Отидете към основна версия

1 644 13

Русия е на една крачка от изключване от ФИФА и УЕФА

  • русия-
  • фифа-
  • уефа-
  • дмитрий чернишенко

Заявката на спортния министър за присъединяване на завладените украински територии към футболната система в страната може да се окаже капката, която да прелее чашата

Снимка: Shutterstock

Русия е изправена пред най-голямата си спортна катастрофа в историята, благодарение на войната в Украйна. ФИФА и УЕФА са на една крачка от това да изключат страната от своите организации, което ще доведе до пълна катастрофа за руския футбол. Това би било в следствие на поредната агресивна мярка на Владимир Путин за анексиране на завладените нови украински територии в Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие.

Министърът на туризма, спорта, културата и комуникациите - Дмитрий Чернишенко, направи изказване в началото на седмицата, което доведе до сериозен международен отзвук в спортните среди. Той заяви недвусмислено, че планира да приобщи футболните клубове от въпросните територии към Руския футболен съюз (РФС), като поредна мярка за приобщаване на обществото.

Още през 2014 г., когато бе анексиран Крим, УЕФА издаде предупреждение към Москва, че, ако предприеме подобни действия, ще се наложи РФС да изгуби лиценза си, което автоматично би извадило Русия от всички международни състезания. Оказва се, че това е най-малката цена, която Москва ще трябва да плати, защото адвокатът по спортно право Михаил Прокопец посочва още по-конкретно какво ще последва от едно подобно решение, защото и към днешна дата руските отбори са с временно спрени състезателни права.

От Webcafe представят трите най-сериозни последствия за РФС, според Прокопец:

Руският национален отбор няма да има право да играе никакви международни мачове - не само на турнири от типа на европейски, световни първенства и квалификации, но дори и приятелски срещи. Всяка една международна проява ще трябва да бъде съгласувана първо с ФИФА. Русия няма да може да играе дори контроли с приятелски държави, които продължават да са част от редиците на ФИФА и УЕФА - като Беларус, например. Всички плащания по програмите на ФИФА и УЕФА към Русия ще спрат. Например - по програмата „Хеттрик", която осигурява финанси за развитието на футбола, включително на ДЮШ, или по програмата покрай Мондиал 2018, според която Русия трябва да получи общо сто милиона долара от ФИФА. Тези пари отиват за развитието на регионалните лиги и за инфраструктурата и академиите по регионалните центрове. Ще спрат и техническите обмени, които включват методологии, технологически данни и т.н. Руските клубове не само ще бъдат изключени от евротурнирите, но и ще получат тотална забрана за трансфери. Купуването и продаването на играчи ще бъде тотално забранено, а, ако някой чужденец все пак реши да играе в Русия, той най-вероятно ще получи забрана да играе за съответния национален отбор. Което автоматично означава, че руските отбори ще загубят почти всичките чужденци, с които в момента разполагат.

По данни на The Athletic, руският футбол вече губи по €215 млн. приходи годишно от началото на войната. Тази сума обаче може да набъбне почти двойно, ако спрат всички плащания от международните федерации и нивото на футбола се свие допълнително от изваждането на чуждестранните таланти от уравнението.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 23 гласа.

Свързани новини