Отидете към основна версия

1 387 1

Защо отпадането на Барселона, Ювентус и Атлетико Мадрид от Шампионската лига е добра новина за футбола?

  • шампионска лига-
  • андреа аниели-
  • ювентус-
  • барселона-
  • атлетико мадрид

През 2019 г. президентът на „старата госпожа“ заяви, че 15 от 16-те участници на елиминациите са едни и същи всяка година

Снимка: БГНЕС

Шампионската лига през настоящия сезон ни предложи някои от най-големите изненади от много години насам, а именно ранното отпадане на Ювентус, Барселона, Атлетико Мадрид и Севиля от турнира. Феновете на тези тимове едва ли ще се съгласят, но наистина елиминацията им е добра новина за футбола на „стария континент“.

През 2019 г. Андреа Аниели - президент на „старата госпожа“, сподели по срещата на Бизнес лидерите в спорта, че 15 от 16-те участници в елиминационната фаза всяка година са едни и същи, припомня The Athletic. Тогава той сякаш искаше да подплати идеята си за сформиране на Суперлигата, омаловажавайки интригата в груповата фаза на елитния турнир на УЕФА.

Тогава Аниели изглежда посочи слона в стаята. Дори самият трофей започна да става много по-предвидим. С десетилетия футболните специалисти по света твърдяха, че турнирът никога повече няма да бъде спечелен в две поредни години от един и същ отбор, след като в зората му Реал Мадрид натрупа 5 поредни успеха. Същият този Реал Мадрид обаче вдигна „ушатата“ в 3 поредни години между 2016-2018, за да сложи точка на спекулациите.

Представете си, че жребият определи Брюж и РБ Залцбург да се изправят един срещу друг на 1/8-финалите в Шампионската лига, а в Лига Европа се паднат един срещу друг Ювентус и Манчестър Юнайтед. Кой мач ще се радва на по-голяма аудитория? Не е нужно да си експерт, за да предположиш правилно, че „старата госпожа“ и „червените дяволи“ ще са един от хитовете на сезона, независимо от факта, че ще мерят сили в един не чак толкова престижен турнир.

Не означава ли всичко това, че времето за Суперлига във футбола наближава? Представете си как през седмица получавате възможност да гледате битки между ПСЖ и Манчестър Сити, Байерн Мюнхен и Реал Мадрид, Ювентус и Ливърпул. Отначало аудиторията би могла да счупи някои рекорди, парите да завалят и феновете да са щастливи. Но докога?

За подобни случаи обичам да използвам една от любимите си притчи за пържолата и фасула, но ще се опитам да я съкратя максимално. Ако всеки ден в продължение на седмици, месеци и дори години се храните с любимата си храна, няма ли да ви се прииска да опитате и нещо различно? Предполагам, че мнозина от вас обичат пица или бургери, но дори да можете да си ги позволите ежедневно, винаги идва един момент, в който се размечтавате за пълнените чушки с ориз на баба или муската на мама.

Нека спрем с хранителните метафори и да приемем, че понякога е хубаво да виждаме как по-скромни тимове опитват вкуса на славата за сметка на грандовете, защото за едните подобни моменти остават завинаги в историята, докато за други са просто поредният ден в офиса.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини