Last news in Fakti

28 Октомври, 2022 16:01 1 381 1

Защо отпадането на Барселона, Ювентус и Атлетико Мадрид от Шампионската лига е добра новина за футбола?

  • шампионска лига-
  • андреа аниели-
  • ювентус-
  • барселона-
  • атлетико мадрид

През 2019 г. президентът на „старата госпожа“ заяви, че 15 от 16-те участници на елиминациите са едни и същи всяка година

Защо отпадането на Барселона, Ювентус и Атлетико Мадрид от Шампионската лига е добра новина за футбола? - 1
Снимка: БГНЕС

Шампионската лига през настоящия сезон ни предложи някои от най-големите изненади от много години насам, а именно ранното отпадане на Ювентус, Барселона, Атлетико Мадрид и Севиля от турнира. Феновете на тези тимове едва ли ще се съгласят, но наистина елиминацията им е добра новина за футбола на „стария континент“.

През 2019 г. Андреа Аниели - президент на „старата госпожа“, сподели по срещата на Бизнес лидерите в спорта, че 15 от 16-те участници в елиминационната фаза всяка година са едни и същи, припомня The Athletic. Тогава той сякаш искаше да подплати идеята си за сформиране на Суперлигата, омаловажавайки интригата в груповата фаза на елитния турнир на УЕФА.

Тогава Аниели изглежда посочи слона в стаята. Дори самият трофей започна да става много по-предвидим. С десетилетия футболните специалисти по света твърдяха, че турнирът никога повече няма да бъде спечелен в две поредни години от един и същ отбор, след като в зората му Реал Мадрид натрупа 5 поредни успеха. Същият този Реал Мадрид обаче вдигна „ушатата“ в 3 поредни години между 2016-2018, за да сложи точка на спекулациите.

През миналия сезон обаче се забеляза известно раздвижване, въпреки титла №14 за „кралския клуб“. Цели 4 отбора извън топ 5 първенствата на Европа се добраха до 1/8-финалите - Бенфика, Спортинг Лисабон, Аякс и Ред Бул Залцбург.

В настоящата кампания пък виждаме Брюж, Бенфика и Порто да си гарантират местата напред още след 5 изиграни кръга в груповата фаза, а потенциалът същото да сторят Спортинг, Залцбург и Шахтьор Донецк е съвсем реален през идната седмица.

Във футболно отношение от неутрална гледна точка тези новини са отлични, защото „най-престижния клубен турнир“ е напът да възстанови интригата си. Но какво ще означава това за феновете, телевизиите и спонсорите? Изглежда, че монетата наистина винаги има две страни.

Представете си, че жребият определи Брюж и РБ Залцбург да се изправят един срещу друг на 1/8-финалите в Шампионската лига, а в Лига Европа се паднат един срещу друг Ювентус и Манчестър Юнайтед. Кой мач ще се радва на по-голяма аудитория? Не е нужно да си експерт, за да предположиш правилно, че „старата госпожа“ и „червените дяволи“ ще са един от хитовете на сезона, независимо от факта, че ще мерят сили в един не чак толкова престижен турнир.

Не означава ли всичко това, че времето за Суперлига във футбола наближава? Представете си как през седмица получавате възможност да гледате битки между ПСЖ и Манчестър Сити, Байерн Мюнхен и Реал Мадрид, Ювентус и Ливърпул. Отначало аудиторията би могла да счупи някои рекорди, парите да завалят и феновете да са щастливи. Но докога?

За подобни случаи обичам да използвам една от любимите си притчи за пържолата и фасула, но ще се опитам да я съкратя максимално. Ако всеки ден в продължение на седмици, месеци и дори години се храните с любимата си храна, няма ли да ви се прииска да опитате и нещо различно? Предполагам, че мнозина от вас обичат пица или бургери, но дори да можете да си ги позволите ежедневно, винаги идва един момент, в който се размечтавате за пълнените чушки с ориз на баба или муската на мама.

Нека спрем с хранителните метафори и да приемем, че понякога е хубаво да виждаме как по-скромни тимове опитват вкуса на славата за сметка на грандовете, защото за едните подобни моменти остават завинаги в историята, докато за други са просто поредният ден в офиса.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новината е добра

    2 1 Отговор
    ала за първенствата в топ 15. Ние няма въобще за какво да се радваме, щото нашите футболни отбори въобще нямат качество. Няма да доживеем да заменят заслабналите колоси, защото нямак как да ги бием, ако не играем истински футбол. Това е най-безсмислената статия, пусната някога тук. Незнам защо липсват критични към бг футбола статии, явно журналистите са загубили всякакви надежди за оправия.