Отидете към основна версия

1 718 22

Международната федерация по шах отстрани Русия

  • фиде-
  • международна федерация-
  • русия-
  • отстрани-
  • изключи-
  • шах-
  • шахмат

Това се дължи на факта, че федерацията включи шахматни клубове от окупираните украински територии

Снимка: shutterstock.com

Международната федерация по шахмат (FIDE) отстрани Руската федерация по шахмат (FSHR) от членство за две години. Решението е взето от комисията по етика. Това се дължи на факта, че федерацията включи шахматни клубове от окупираните украински територии – Крим, Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон – и провежда мачове там, а също така не спазва „политически неутралитет“, пише ДСпорт.

Освен това комисията обвини първия човек на ФИДЕ Аркадий Дворкович в нарушаване на етичния и дисциплинарен кодекс на федерацията и го порица. Той каза пред телевизия "Мач", че причината е участието му в съвета на попечителите на Руската федерация, в който влизат санкционирани лица: секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Сергей Шойгу, кметът на Москва Сергей Собянин, милиардерите Генадий Тимченко и Михаил Фридман. Съветът се ръководи от прессекретаря на президента Дмитрий Песков.

Дворкович уточни, че решението все още не е влязло в сила и ще бъде обжалвано. Изпълнителният директор на ФСР Александър Ткачев потвърди, че адвокатите вече са подали документи за обжалване на решението.

Кремъл заяви, че смята решението на FIDE за временното изключване на FSR за несправедливо. Песков подчерта, че Русия ще защитава своите интереси. В същото време той изрази надежда, че това се е случило "заради недоразумение, което може да бъде преодоляно".

Жалбата до комисията по етика е подадена от треньора на 16-ия световен шампион Магнус Карлсен Петер Хайне Нилсен, Украинската шахматна федерация и украинския гросмайстор Андрий Баришполец. Те изразиха недоволство от факта, че Международната федерация по шах се оглавява от "пряк слуга на Кремъл и съучастник в престъпленията на Русия" Аркадий Дворкович.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 29 гласа.

Свързани новини