Отидете към основна версия

1 580 3

Волейболистките на България под 18 г. спечелиха сребърните медали на Балканиадата в Албания

  • волейболистките-
  • българия-
  • балканиада-
  • сребърните-
  • медали

След четири поредни победи на шампионата и без загубен гейм селекцията на Антонина Зетова се изправи срещу другия отбор, постигнал само чисти победи – Турция

Снимка: shutterstock.com

Националният отбор за жени под 18 години завърши на второ място на Балканиадата в Тирана, Албания. След четири поредни победи на шампионата и без загубен гейм селекцията на Антонина Зетова се изправи срещу другия отбор, постигнал само чисти победи – Турция. Въпреки силното начало за младите ни "лъвици", пропусната възможност да поведем в първия гейм доведе до обрат и отстъпихме с 0:3 (25:27, 15-25, 14-25).

С добрата ни и категорична игра в предходните двубои Зетова не предприе промени в стартовия състав: Димана Иванова, Никол Окоро, Калина Венева, Вяра Парапунова, Деница Ангелова, Дарина Нанева и либеро Виктория Нинова.

В началото на първата част поведохме с 3:1, а туркините изравниха след хубава блокада при 4:4. Калина Венева им отвърна с точка на блокада, а след това и Димана Иванова се разписа. С ас на Деница Ангелова разликата стана 3 т. (8:5). Турският щаб взе прекъсване, след което обаче увеличихме аванса ни на 5 т. (14:9). Последва втори таймаут за Турция, а с подновяването на играта реализирахме поредна точка. Съперникът обаче успя да запише своя поредица от 3 т. и да намали, като Зетова веднага реагира и взе прекъсване. С контраатака през центъра на Димана Иванова и ас на Вяра Парапунова доближихме успеха в първата част при 23:19. Туркините не се предадоха и реализираха две поредни точки. С блокаут стигнахме до геймбол. Турция спаси две от четирите ни възможности и Зетова взе таймаут. Третият шанс също бе пропуснат и се стигна до равенство 24:24, а след това топка пратена в аут доведе до обрат. В игра влезе Божидара Иванова на мястото на Деница Ангелова, а Окоро ни даде отново преднина с атака по диагонала. Не успяхме да посрещнем следващата топка на Турция и ново реми, а серията от успешни атаки на Турция стана на 3 и с обрат измъкнаха частта в края при 27:25. Това беше и първи загубен гейм за тима ни по време на първенството.

С аванс от 4:2 започна втората част за нас, но турската селекция бързо изравни. Изпитвахме проблеми на блокада и в защита, и закономерно резултатът стана 6:9. Зетова поиска прекъсване. Силната игра в атака на туркините продължи – 7:13. Нов таймаут за нас. Намалихме при 13:16, а на полето влязоха Божидара Иванова и Стефани Дянкова. След топка в аут, грешка на наш сервис и добра игра на турската блокада разликата стана 7 т. (15:22). Зетова направи двойна смяна. Изгубихме концентрацията си в защита и при организиране на контраатака, с което Турция взе и втория гейм. Този път с изразителна разлика – 15:25.

Наша атака отиде в аут и 3:1 в началните муните на третия гейм. Две поредни добри отигравания на мрежата от страна на Дарина Нанева и 3:3. За съжаление, настроението в нашите редици съвсем спадна, което довече до серия на съперника и разликата при 4:13. Не успяхме да посрещнем добре и авансът на Турция стана двуцифрен – 5:16. Една Тодорова смени Габриела Жекова. Зетова поиска прекъсване при 17:5. Голямата преднина на Турция, както и наши грешки, ни лишиха от шанс да запишем нещо повече – 14:25.

За България предстои участие на Европейското първенство за жени под 18 години, което ще се проведе от 1 до 13 юли в Румъния и Гърция. Националките ни са в Група II в столицата на остров Крит – Ираклион.

На Европейското първенство за жени под 18 години участват 16 отбора, разделени на две групи по 8. Те ще играят по системата "всеки срещу всеки". Завършилите на първите места в потока се класират за Топ 4. В полуфиналите отборите от двете групи играят кръстосано (първия срещу втория).

В Група I, която ще се проведе в румънския град Блаж, са отборите на Италия, Сърбия, Словения, Нидерландия, Хърватия, Белгия, Испания и домакинът Румъния.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.

Свързани новини