Отидете към основна версия

1 719 7

Куба иска МОК да извади двама граждани на страната от отбора на бежанците

  • куба-
  • бежанци-
  • олимпийски игри-
  • мок

Отборът на бежанците бе сформиран за първи път в Рио като символ на надеждата

Снимка: Shutterstock

Кубинският олимпийски комитет (КОК) призова МОК незабавно да изключи двама граждани на страната от окончателния отбор на бежанците за предстоящите Олимпийски игри в Париж, съобщава агенция АП. В състава попадат 37 състезатели от 11 националности, допълва БТА.

Отборът на бежанците бе сформиран за първи път в Рио като символ на надеждата. Целта е да бъде привлечено вниманието на широката общественост за положението с бежанците по целия свят.

През тази година в отбора на бежанците за първи път ще има кубинци. Един от тях е Фернандо Даян Хорхе, кануист и златен медалист на 1000 метра кану спринт от Токио 2020, а другият е щангистът Рамиро Мора. Двамата живеят съответно в Съединените щати и Великобритания.

Куба настоява за тяхното изваждане от отбора и казва, че МОК прави грешка. Държавата настоява, че тези спортисти сами са пожелали да емигрират.

"Един от двамата спортисти си позволи да направи неуважителни и грешни политически изявления срещу страната, нейното население и спортното движение, което му помогна да стане олимпийски шампион в Токио 2020", гласи официалното съобщение от страна на Кубинския олимпийски комитет.

От него не става ясно кой от двамата е посочен, но кануистът е говорил в миналото срещу правителството. Той напусна делегацията на Куба по време на състезание в Мексико и емигрира в Щатите.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Свързани новини