24 Юли, 2024 12:41 1 708 7

Куба иска МОК да извади двама граждани на страната от отбора на бежанците

  • куба-
  • бежанци-
  • олимпийски игри-
  • мок

Отборът на бежанците бе сформиран за първи път в Рио като символ на надеждата

Куба иска МОК да извади двама граждани на страната от отбора на бежанците - 1
Снимка: Shutterstock

Кубинският олимпийски комитет (КОК) призова МОК незабавно да изключи двама граждани на страната от окончателния отбор на бежанците за предстоящите Олимпийски игри в Париж, съобщава агенция АП. В състава попадат 37 състезатели от 11 националности, допълва БТА.

Отборът на бежанците бе сформиран за първи път в Рио като символ на надеждата. Целта е да бъде привлечено вниманието на широката общественост за положението с бежанците по целия свят.

През тази година в отбора на бежанците за първи път ще има кубинци. Един от тях е Фернандо Даян Хорхе, кануист и златен медалист на 1000 метра кану спринт от Токио 2020, а другият е щангистът Рамиро Мора. Двамата живеят съответно в Съединените щати и Великобритания.

Куба настоява за тяхното изваждане от отбора и казва, че МОК прави грешка. Държавата настоява, че тези спортисти сами са пожелали да емигрират.

"Един от двамата спортисти си позволи да направи неуважителни и грешни политически изявления срещу страната, нейното население и спортното движение, което му помогна да стане олимпийски шампион в Токио 2020", гласи официалното съобщение от страна на Кубинския олимпийски комитет.

От него не става ясно кой от двамата е посочен, но кануистът е говорил в миналото срещу правителството. Той напусна делегацията на Куба по време на състезание в Мексико и емигрира в Щатите.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    3 0 Отговор
    дискриминация
  • 2 Пимпарев

    16 4 Отговор
    Гнусно нещо е чифутодемокрастията.Футболисти и спортисти като цяло се продават като стока на общо основание.Без да платиш не можеш и да си помислиш за правата и картотеката им.И в същото време разни продажници който са се възползвали от държавни ресурси за да стигнат там където са,биват ползвани за политическа дезинформация и биват регистрирани без разрешение на държавата която ги е изградила.

    Коментиран от #6

  • 3 Ели Енчева

    1 1 Отговор
    Ще си направя КОК,иначе с пусната коса ще ми е МалкоОК.
  • 4 Мдада...

    1 1 Отговор
    КОК поиска от МОК един СМУК.
  • 5 Сандо

    10 0 Отговор
    Сегашните олимпийски игри се превърнаха в карикатура на идеята и на игрите допреди двайсетина години.Даже и желание да ги наблюдават хората изгубиха.
  • 6 Защото...

    1 9 Отговор

    До коментар #2 от "Пимпарев":

    Човек не е роб и вещ закачена за дадена държава!Човекът няма вина че се е родил в тъпа соц.държава,но има право да оправи грешката на родителите си като отиде да живее там където му харесва!Все едно да упрекваме милионите българи че са отишли да живеят в чужбина-защото това си е тяхно право.Защото в главата ти и на другите чугунени глави се върти само просташката идеология на пост-комунизма!!!

    Коментиран от #7

  • 7 Червен юдейски интернационал

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Защото...":

    Логично е да има право да оправи грешката на родителите си като отиде да живее там където му харесва. Но най-логично е да има чест и достойнство и да се откаже от гражданството на своята страна. След това си изчаква 2-4 години да му мине наказанието от международната федерация и после...се състезава за новата си държава. Така направиха редица звезди на кубинският волейбол. Докато тези сега ги пробутват да хитруват и така чрез политиката, хем натриват носа на "непослушните", хем пробутват емигранските политики на дядя Шорош. Всички "доволни" нъл тъй?