Отидете към основна версия

2 953 0

Хърватска се подигра с Камерун

  • хърватска-
  • манджукич-
  • камерун-
  • сонг-
  • мондиал 2014

В следващия кръг Хърватска излиза срещу Мексико в битка за 1/8-финалите

Снимка: БТА/АР
Отборът на Хърватия се върна в битката за класиране на 1/8-финал в група "А" на световното първенство след като разби с 4:0 Камерун във втория си мач. След загубата с 1:3 в първата среща с Бразилия за "шахматистите" нямаше друга опция освен да търсят само победа в този двубой, но те я постигнаха повече от убедително. Ивица Олич в 11-ата, Иван Перишич в 48-ата и два гола на Марио Манджукич в 61-ата и 73-ата минута донесоха успеха на балканците. "Неукротимите лъвове" също се нуждаеха от победа в този мач, но не показаха нищо особено на терена, а устремът им бе прекършен и от глупавата постъпка на Александър Сонг, който си изкара директен червен картон в 40-ата минута за удар без топка срещу Манджукич.
 
Срещата стартира с натиск на Камерун в началните минути, но тимът така и не успя да създаде реална голова опасност пред Плетикоса. В същото време при първата си възможност Хърватия взе преднина в резултата. В 11-ата минута при едно центриране в наказателното поле топката не бе избита добре от защитник и стигна до Иван Перишич, той веднага пусна остро за Ивица Олич, който от близо засече във вратата.
 
След гола Хърватия бе отборът, който стоеше по-добре на терена. В 16-ата минута "шахматистите" бяха много близо до втори гол като след центриране от корнер топката бе свалена за Перишич, който стреля от близо, но Итанж успя да блокира удара му. Минута по-късно пък Ракитич реши да стреля от далечна дистанция, но шутът му бе слаб и не затрудни вратаря.
 
Камерун опита да отговори със силен удар на Мбиа, който обаче не бе в очертанията на вратата. В 34-ата минута пък Хърватия имаше ново интересно положение, но Перишич стреля над вратата. В 39-ата минута и Самир стреля от далеч, но слабо.
 
В 40-ата минута обаче Александър Сонг извърши абсолютна глупост, като удари в гръб Марио Манджукич и веднага бе изгонен от игра с директен червен картон. Така Камерун остана с човек по-малко на терена. Въпреки това в края на полувремето "неукротимите лъвове" имаха две интересни положения пропуснати от Венсан Абубакар.
 
Хърватия обаче бързо се възползва от численото си предимство в началото на втората част. Още в 48-ата минута Перишич овладя една топка в средата на терена, напредна необезпокояван и с удар под плонжа на вратаря направи резултата 2:0 за неговия тим. Само две минути по-късно Марио Манджукич можеше да добави трети гол, като бе изведен сам срещу вратаря, но прати топката покрай вратата.
 
В 61-ата минута обаче нападателят на Байерн се реваншира подобаващо и след центриране от корнер с глава простреля вратата на Итанж за класическото 3:0. В 73-ата минута "шахматистите" стигнаха и до четвърти гол и негов автор отново бе Манджукич. Едуардо отправи силен удар, който бе избит лошо от Шарл Итанж право в краката на нападателя на Байерн, който от близо само чукна топката във вратата.
 
Така Хърватия съвсем заслужено се поздрави с успеха в мача. Тази победа обаче няма да е достатъчна за "шахматистите", които ще се нуждаят само и единствено от успех и в последния си мач срещу Мексико. Камерун пък вече няма никакъв шанс да продължи напред в турнира и последната среща с Бразилия ще бъде само протоколна.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини