Отидете към основна версия

29 549 21

ЕС задължава разходът на гориво да се мери в реални условия

  • разход на гориво-
  • ес

Европейският съюз възнамерява да задължи производителите на автомобили да измерват разхода на гориво и вредните емисии в реални пътни условия, а не в лаборатории или на полигони, съобщава Reuters. Плановете е разкрил високопоставен чиновник от Брюксел, пожелал анонимност. Законопроектът трябва да бъде приет до края на годината.

Повод за инициативата е станало изследване по поръчка на ЕС, резултатите от което сочат, че европейските производители прибягват до различни уловки при тестването на продукцията и замерването на съдържанието на въглероден двуокис в отработените газове с цел да бъдат покрити действащите екологични норми.

В хода на изследването се изяснило, че почти една трета от декларираното намаляване на отделяния от колите СО2 от 2002 до 2010 г. всъщност е постигнато за сметка на различни хитрости при изпитанията на нови автомобили - например специални гуми, покриване на процепите по каросерията с лепенки или идеално равно пътно покритие на полигон.

От уловките страдат най-вече потребителите, които се ориентират по официалните данни на производителите, а в реални условия харчат много повече за гориво. Освен това манипулираните показатели въвеждат в заблуда контролните органи на ЕС, които се борят за понижаване на вредните емисии.

Според информатора на Reuters ако автомобилните компании подходят сдържано към предложението да извършват тестове в реални условия, задачата ще бъде поета с охота от независими експерти. Според шефа на службата за технически контрол TUV Nord в Брюксел Йоханес Берг новите изисквания за провеждане на изпитанията биха позволили да се събере много по-точна информация за разхода и вредните емисии.

Неотдавна Европейската комисия обяви, че до 2020 г. възнамерява да намали допустимата средна стойност на въглероден двуокис за гамата на всеки производител до 95 г/км. Сега действащата норма позволява до 130 г/км.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини