Отидете към основна версия

32 640 84

Новите VTEC двигатели на Honda

  • honda-
  • vtec-
  • двигател-
  • турбо
Легендарната за феновете на Honda система за променливо газоразпределение VTEC, използвана за пръв път през далечната 1983 година в мотоциклета Honda CBR400, преминава към турбо ерата. За много от нас малките леки коли Honda оборудвани с такъв двигател са били мечта при получаването на шофьорска книжка. През годините тази система е получила много подобрения и е добавила много свой вариации, като AVTEC, i-VTEC и VTEC Hybrid.
 
За пръв път думата "турбо" и думата "VTEC" се срещат на едно място през 2013 година, когато става дума за разработка на новото поколение на Honda Civic Type R, който много хора очакват. Дебютът на този двигател в Type R е насрочен за идващото лято, а мощността му ще над 280 конски сили. Хубавото е, че този мотор няма да бъде обхванат от "даунсайзинга" или намаляването на кубатурата, което е обсебило производителите по целия свят, а ще остане с 2 литров обем.
Присъстваха много слухове, че вече ще бъде 1,6 литров двигател, но явно в Type R като флагман на Honda са решили да не рискуват. Това няма да е единствения турбо двигател вграждан в Honda към края на годината и други по-малки 4 цилиндрови турбо двигатели ще бъдат на поточната линия очакващи монтажа си в по-обикновените класове на Honda. Японския производител е споделил, че ще има и напълно електрически модел, а също и plug-in хибриден модел в каталога си до 2018 година.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини