Отидете към основна версия

2 501 2

Google ще доставя 5G с безпилотни самолети

  • google-
  • loon-
  • skybender-
  • 5g-
  • titan aerospace

Проектът Loon за доставка на високоскоростен интернет в труднодостъпни райони на планетата с помощта на специални въздушни балони не е единствената инициатива на Google в тази насока. Според The Guardian същият екип на IT-гиганта работи над секретна програма за безпилотни апарати, захранвани от слънчева енергия, които ще разпръскват 5G сигнал. SkyBender ще позволява предаване на данни с 40 пъти по-висока скорост от 4G LTE.

Google вече провежда тестове в милиметровия вълнов диапазон, който може да осигури подобни скорости. Изпитанията се осъществяват на честота 29 GHz, но технологията има и недостатъци. Сигналът, предаван по този способ, може да измине едва 1/10 от разстоянието, на което достига 4G LTE.

Според проф. Жак Ръдел от Вашингтонския университет за постигане на желания обсег на сигнала от безпилотните самолети на слънчеви батерии трябва да се експериментира с фокусирано предаване на данни (т.нар. фазови масиви), което е много сложно и енергоемко.

Експериментите по проекта SkyBender се провеждат в Ню Мексико, където Google разполага със собствен център за управление на полетите с терминал и хангар с площ 1 400 кв. м. Тестовете се извършват с "опционално пилотируемия апарат (OPA)" Centaur и безпилотния самолет на слънчеви батерии Solara 50 на Titan Aerospace.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини