Last news in Fakti

2 Февруари, 2016 12:02 2 492 2

Google ще доставя 5G с безпилотни самолети

  • google-
  • loon-
  • skybender-
  • 5g-
  • titan aerospace

Проектът Loon за доставка на високоскоростен интернет в труднодостъпни райони на планетата с помощта на специални въздушни балони не е единствената инициатива на Google в тази насока. Според The Guardian същият екип на IT-гиганта работи над секретна програма за безпилотни апарати, захранвани от слънчева енергия, които ще разпръскват 5G сигнал. SkyBender ще позволява предаване на данни с 40 пъти по-висока скорост от 4G LTE.

Google вече провежда тестове в милиметровия вълнов диапазон, който може да осигури подобни скорости. Изпитанията се осъществяват на честота 29 GHz, но технологията има и недостатъци. Сигналът, предаван по този способ, може да измине едва 1/10 от разстоянието, на което достига 4G LTE.

Според проф. Жак Ръдел от Вашингтонския университет за постигане на желания обсег на сигнала от безпилотните самолети на слънчеви батерии трябва да се експериментира с фокусирано предаване на данни (т.нар. фазови масиви), което е много сложно и енергоемко.

Експериментите по проекта SkyBender се провеждат в Ню Мексико, където Google разполага със собствен център за управление на полетите с терминал и хангар с площ 1 400 кв. м. Тестовете се извършват с "опционално пилотируемия апарат (OPA)" Centaur и безпилотния самолет на слънчеви батерии Solara 50 на Titan Aerospace.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смях

    0 0 Отговор
    Само празни приказки - безпилотни самолети за 5G интернет, балони щели да пускат над слаборазвитите държави за да им осигурят безжичен интернет...... дрън-дрън. Където има потребност от интернет, има и къй да я осигури. Голям праз, че в няква американска пустиня няма 5G или пък, че по Амазонка нямат никакъв WiFi. Аз пък снощи си монтирах на покрива на камиона една 4 метрова антена и утре ще си изтрелям един спътник в космоса да си цъкам сателитен нет.

    Коментиран от #2

  • 2 Никой

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "смях":

    Като счетем, че Гугъл е една от най-големите компании в света и колко много неща са постигнали засега, се замисли кой ги говори празните приказки. Ти си монтирай антените, а света нека си се развива;)