Отидете към основна версия

3 322 5

VW ще строи фабрика за батерии

  • volkswagen-
  • gigafactory-
  • tesla-
  • електромобил

Volkswagen планира да отвори собствен завод за акумулаторни батерии за електромобили по подобие на Gigafactory на Tesla Motors, съобщава Handelsblatt. Предприятието би осигурило независимост от азиатски доставчици като Panasonic (партньор на Tesla), LG and Samsung, които доминират пазара на подобни технологии.

Проектът е част от стратегията на немския гигант за масирана експанзия на пазара на електромобили, която предвижда достигане на продажби от 1 млн. коли на ток през следващите 10 години. Окончателно решение за осъществяването на плана ще бъде взето на годишното събрание на надзорния съвет на 22 юни.

Основна част от целите на проекта за "гигафабрика" е също неутрализиране на негативите от скандала с манипулираните данни за вредните емисии от дизеловите автомобили на концерна. Заводът за батерии ще помогне на VW да спечели водеща роля в развитието на перспективните технологии, което се смята за достатъчно условие за одобряването на плана от работническия съвет и правителството на Долна Саксония - мажоритарен акционер във VAG.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини