Отидете към основна версия

19 505 22

1.6-литров сериен мотор с над 200 коня

  • 1.6 t-gdi-
  • hyundai-
  • kia
Корейският гигант Hyundai не спира да изненадва с новите си разработки и продължава да разбива традициите в автомобилостроителния бранш. След като дизайнерите на марката блеснаха с компактното спортно купе с четири врати Veloster, сега моторните инженери са готови с интересен агрегат за него.
 
През следващата година Veloster, а впоследствие и останалите модели на марките Hyundai и KIA, ще започнат да се оборудват с иновативния бензинов двигател 1.6 T-GDI. Той е с обем 1.6 литра, а мощността му е 204 к.с., което още веднъж доказва, че корейците не изостават от германските и японски законодатели в бранша.
 
Естествено мощност от над 200 коня при работен обем от 1.6 е трудно да бъде постигната при сериен агрегат без наличието на турбокомпресор. Въпреки това постижението на корейците заслужава уважение. Максималната мощност се достига при 6 000 об/мин, а максималният въртящ момент е 265 Нм при 1 750 об/мин.
 
Ясно е, че показателите за двигател с подобен обем са просто отлични, като корейските инженери твърдят, че въпреки степента на форсиране ресурсът на този мотор няма да е по-малък от този на стандартните атмосферни агрегати. Още от изнесената информация гласи, че за разработката на новия турбомотор от Hyundai са похарчили $61 млн.
 
Впечатляващо е също, че въпреки високата си мощност моторът отговаря и на най-строгите екологични стандарти в света. Той дори влиза в т.нар. Ultra-Low Emission Vehicle 2 стандарт, който в момента се смята за най-строг и действа само в щата Калифорния.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини