Отидете към основна версия

5 320 4

Квантова левитация в действие (Видео)

  • левитация-
  • квантова-
  • физика

Движение без триене, без съпротивление и без разход на енергия

Звучи като псевдонаука, но всъщност е удивителен феномен на границата на паранормалното. Сещате се как във филмите на бъдещето всички превозни средства се плъзгат във въздуха, без гуми и без видимо захранване? Е, физици от Университета в Тел Авив са създали прототип на подобно устройство, съобщава списание Осем.

За целта учените са използвали свръхпроводник – материал, който се  характеризира с пълно отсъствие на електрическо съпротивление и заглушаването на вътрешното магнитно поле.

Става въпрос за сапфирена кристална структура, обвита с много тънък пласт  (~1µm) от керамичен материал, наречен итриум бариум меден оксид. Въпросният керамичен слой няма никакви интересни магнитни или електрически особености на обикновена стайна температура. Но когато се изстуди до -185 градуса, той става свръхпроводник. Това означава, че провежда електричество без съпротивление и без загуба на енергия.

За разлика от магнитната левитация, работеща на принципа на отблъскващите се магнити, квантовата левитация е безразлична към ориентацията на силовите линии на магнита и силата на тежестта – както и да въртите магнита и свръхпроводника, те остават неразделни, запазват изходното си положение и зададеното разстояние между тях.

Вижте сами демонстрации на тези невероятни постижения на физиката в долното видео:
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини