Last news in Fakti

24 Октомври, 2011 16:31 5 300 4

Квантова левитация в действие (Видео)

  • левитация-
  • квантова-
  • физика

Движение без триене, без съпротивление и без разход на енергия

Звучи като псевдонаука, но всъщност е удивителен феномен на границата на паранормалното. Сещате се как във филмите на бъдещето всички превозни средства се плъзгат във въздуха, без гуми и без видимо захранване? Е, физици от Университета в Тел Авив са създали прототип на подобно устройство, съобщава списание Осем.

За целта учените са използвали свръхпроводник – материал, който се  характеризира с пълно отсъствие на електрическо съпротивление и заглушаването на вътрешното магнитно поле.

Става въпрос за сапфирена кристална структура, обвита с много тънък пласт  (~1µm) от керамичен материал, наречен итриум бариум меден оксид. Въпросният керамичен слой няма никакви интересни магнитни или електрически особености на обикновена стайна температура. Но когато се изстуди до -185 градуса, той става свръхпроводник. Това означава, че провежда електричество без съпротивление и без загуба на енергия.

За разлика от магнитната левитация, работеща на принципа на отблъскващите се магнити, квантовата левитация е безразлична към ориентацията на силовите линии на магнита и силата на тежестта – както и да въртите магнита и свръхпроводника, те остават неразделни, запазват изходното си положение и зададеното разстояние между тях.

Вижте сами демонстрации на тези невероятни постижения на физиката в долното видео:
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Yes!

    1 0 Отговор
    Убийствено! Безгранични възможности! Само дали ще могат да го пригодят за нормална употреба!
  • 2 Чичо Скрудж

    0 0 Отговор
    Военните със сигурност ще се възползват...
  • 3 Владо Тодоров

    0 0 Отговор
    krai s benzina:)
  • 4 sadbata

    0 0 Отговор
    mnogo qko !!!!!!!!!!!!!!