Отидете към основна версия

1 711 1

Япония не се отказва от производство на мини ракети

  • япония-
  • производство-
  • мини ракети

На 15-ти януари 2017 г. Япония изстреля ракетата SS-520-4 и ако полетът беше завършил с успех, тя щеше да се превърне в най-малката орбитална ракета в историята на космонавтиката. За съжаление 9.5-метровата ракета престана да изпраща телеметрична информация към наземните ръководители броени секунди след старта, а изкуственият спътник TRICOM-1 падна в океана.

Но Японската космическа агенция не иска да се откаже от разработката на мини-ракета - още до края на тази година ще бъде построена нова ракета и ще бъде направен нов опит за изстрелване, съобщи "Космос.бг".

Последващото разследване на аварията през януари доказа, че слабото звено на ракетата е било окабеляването и това е довело до късо съединение. Именно това дава повод за оптимизъм, че японците ще опитат повторно изстрелване толкова скоро след аварията. Подобряването на окабеляването е сравнително лесна задача и стига изолацията да има подходящо предпазване по време на вибрациите при изстрелване, всичко трябва да е наред следващия път.

Целта е да бъде създадена малка и евтина ракета, която ще позволи да бъдат изстрелвани мини-спътници за цена по-ниска от $500 000.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини