Отидете към основна версия

3 217 13

Audi също изтегля 850 000 дизелови автомобили

  • ауди-
  • audi-
  • авто-
  • дизел-
  • картел

Преди два дена – Daimler, вчера – BMW, днес – Audi изтегля 850 хиляди дизелови коли, за да намалят вредното отделяне на азотни оксиди. Продължение на дизеловия скандал или картел?

Снимка : БТА / АП

Дизеловият скандал се разраства с пълна сила – всеки ден нови факти излизат наяве. Дъщерната фирма на Volkswagen Audi обяви, че ще модифицира шест- и осемцилиндровите си дизелови мотори със стандарт за емисии на изгорели газове Euro 5 и Euro 6.

Подобно на конкурентите си от BMW и Mercedes-Benz модификациите ще се изразят в обновяване на софтуера и ще бъдат безплатни за собствениците на автомобилите. Услугата ще бъде предоставяна както в Европа, така и на другите на пазари.

От концерна споделят, че чрез подобрението целят да намалят замърсяването на въздуха в градовете. Собствениците на автомобили Porsche и Volkswagen с идентични двигатели също ще имат възможността да надградят софтуера си. От Audi обещават, че ще проверят и останалите си модели с дизелови двигатели за нередности, за да бъдат сигурни, че те не замърсяват наднормено околната среда.

Съмнение за картел в автоиндустрията?

Немските автопроизводители са съгласували помежду си цени, доставчици, технологии и контрола на емисиите на дизеловите си мотори, съобщава „Шпигел“. Според изданието това доказват показния, които от VW са дали на Комисията за защита на конкуренцията в Германия. Едно е сигурно – в следващите седмици автоконцерните ще трябва да отговарят на много въпроси.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини