Отидете към основна версия

12 774 13

Свръхзвуков влак със скорост 4000 км/ч (ВИДЕО)

  • влак-
  • скорост-
  • китай

Влакът на бъдещето ще е 10 пъти по-бърз от днешните влакове стрели, 4 пъти по-бърз от самолетите на гражданската авиация и два пъти по-бързи от скоростта на звука, която е 1225 км/ч. Влакове, които могат „да летят на земята” - това е целта на Китайската Аерокосмическа научна и технологична корпорация. Тя е на подчинение на китайското министерство на отбраната и участва в разработките на балистични ракети и сателити. Сегашната й цел е да работи в полза на обществото като създаде свръхзвуков влак.

Не случайно именно Китай има амбицията да създаде „летящ влак”. Все пак това е държавата, която е с най-силно развита ж.п. мрежа в света. В разработването на най-бързия влак в света ще вземат участие над 20 не само китайски, но и международни изследователски института.

Към днешна дата идеята за подобен влак звучи налудничаво, може б именно поради това китайски учени обявиха и плановете си за реализирането на един доста по-реалистичен от днешна гл.т. проект, а именно създаването на влак, който да се движи с 965 км/ч. Това донякъде идва в отговор на идеята на Илън Мъск за свръхбързата железница hyperloop. Предвижда се скоростта на влаковете да достига 1200 км/ч.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.

Свързани новини