Отидете към основна версия

2 487 5

LG открива най-големия завод за батерии в Европа

  • lg-
  • електромобили-
  • батерии-
  • акумулатори

Южнокорейският гигант LG обяви, че започва строителството на най-голямата фабрика за йон-литиеви батерии за електромобили на територията на Европа. В предприятието в полския град Вроцлав, което ще заработи догодина, ще бъдат инвестирани 5.9 млрд. злоти (€1.38 млрд.), съобщава Reuters.

Заводът ще може да произвежда по 100 000 акумулаторни блока годишно и ще даде хляб на 2 500 работници. Ще бъде изграден и център за разработки и изследвания, в който ще бъдат наети около 400 инженери.

Суровините, с които ще работи новата фабрика, ще се внасят от Азия. От LG обаче се надяват на даден етап доставките да бъдат поети от полски доставчици. Мястото е избрано заради географската близост на големите европейски производители, които ще бъдат основен клиент на завода.

Макар че ще стане най-голямото подобно предприятие на Стария континент, заводът на LG ще бъде скромен на фона на Гигафабриката на Tesla Motors. 100 000 батерии се равняват на 4 гигаватчаса годишно - едва 10% от капацитета на завода на Илон Мъск в Невада.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини