Отидете към основна версия

17 576 18

Гигантска афера с измами по руските бензиностанции

  • бензиностанция-
  • измама-
  • софтуер-
  • русия

Хакер е разработил софтуер, с който бензиностанции в цяла Южна Русия са отчитали повече от реално зареденото гориво и по този начин са ощетявали хиляди обикновени автомобилисти, съобщава "Росбалт". Със случая се е заела Федералната служба за сигурност (ФСБ), която е открила вредоносната програма в обекти на някои от най-големите нефтени компании.

"Аферата е гигантска и засяга цяла Южна Русия. Манипулиращ софтуер е засечен по бензиностанции в Ставрополския край, републиките в Северен Кавказ, Калмикия, Краснодарския край и т.н. Изградена е цяла мрежа за кражба на горива от гражданите. Собствениците на бензиностанции не са понасяли никакви загуби", разказва източник на "Росбалт".

По неофициална информация автор на програмата е ставрополският хакер Денис Заев. Според ФСБ той предлагал софтуера на мениджъри и собственици на бензиностанции срещу дял от плячката.

Програмата се инсталирала както на самите бензиноколонки, така и в системите за отчитане и касите. За да сработи схемата, един от резервоарите на бензиностанцията трябвало да бъде изпразнен преди началото на смяната - например под предлог, че ще бъде почистван. След това между 3% и 7% от продаваните горива били отклонявани в него, а софтуерът изтривал всички следи от кражбата.

Когато в празния резервоар се съберяло достатъчно гориво, то било пускано в продажба, а програмата заличавала данните за сделките с него в касите. Печалбите били разпределяни между участниците в далаверата.

Според "Росбалт" авторът на софтуера е задържан. На Денис Заев са предявени обвинения в мошеничество в особено големи размери и създаване и използване на вредоносни компютърни програми.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини